Домашни Любимци

ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ

ЗА ТЕЗИ,КОИТО СЕ ЧУДЯТ ОТ КАКВО СА ИМ БОЛНИ ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИТЕ КОСТЕНУРКИ !!!
ПОВЕ4Е ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ НА http://onion.atspace.com/wlechugi/kostenurki.htm

Както всички животни чевенобузите костенурки също страдат от болести. По-често срещаните обикновенно са в последствие от неправилни условиа на отглеждане:
- Гъбично възпаление на очите – предизвиква се от неправилно и еднообразно хранене с храни, бедни на Вит А (сушени скариди и други подобни) и мръсна вода. Болната костенурка е с подути, почти напълно затворени очи, спира да се храни и е малко подвижна, като без навременно лечение в крайна сметка умира (за съжаление това се случва с много костенурки поради невежество или немарливост на стопаните). В начален стадий заболяването е лечимо. Костенурката се изважда от терариума, които се дезинфекцира с гореща вода, калиев перманганат (от аптеката) или разтвор на белина. Ако има други костенурки те се изкъпват в силно разреден разтвор на калиев перманганат (водата да е бледо розова) за няколко минути и се връщат в основно дезинфекцирания терариум и се хранят главно с риба с добавка на Вит А (рибено масло върху суха котешка храна например).
Болната костенурка се поставя в дезинфекциран съд със съвсем малко преварена вода – така че да може да пие, но не и да си мокри очите. Включва се денонощно лампа, като температурата трябва да е по-висока от обикновенно – 30°С на водата и на въздуха 40°С под лампата. В очите и се капят 3 пъти на ден (в по-напреднал стадий и по-често) капки за очи Сулфацетамид – от хуманната аптека, но когато окото е поне частично отворено. В по-тежки случаи можете да се опитате да отворите окото с помоща на нещо меко така че да можете да капнете лекарството в него. Може също да се използва и антибиотиков мехлем за очи – пак от хуманната медицина. Отделно животното се храни насила (устата се отваря с помоща на пластмасова пластинка) с малки парченца риба с добавка от Вит А. Всички тези процедури са много трудни, когато се касае за малко костенурче, но това е еднинствения шанс то да бъде спасено. За да не се стига до там трябва да храните костенурките си разнообразно и пълноценно, а водата да се поддържа чиста.
- Рахит – още едно заболяване, причинено от неправилно хранене. Предизвиква се от липса на калций и Вит Д. При него е характерно омекване и деформиране на черупката. В начален стадий се лекува с добавки от Вит Д3 и калций (специално за влечуги или от смляни черупки от яйца), съчетани с ултравиолетово облъчване от UV лампа (терариумните UV лампи са скъпи, но могат да се ползват и малките халогенки, които се вграждат в окачени тавани или барове и също излъчват UV лъчи) или директно от слънцето (но не през стъкло, защото то спира UV лъчите). Като профилактика срещу това заболяване към храната на костенурките трябва да се добавя Вит Д3 и калций (рибки с костите също).
- Наранявания – обикновенно се получават при борби с други костенурки или инциденти с неподходяща аранжировка на терариума. Обикновено заздравяат сами, но най-добре е да отделите нараненото животно в чист съд с преварена вода и да му правите бани с разтвор от калиев перманганат 1-2 пъти дневно.Поддържа се стриктна хигиена. А раната се маже с мазен антибиотиков мехлем, за да не се развие абцес.
- Задържане на яйца – за съжаление понякога се случва женската костенурка да не може да снесе всичките си яйца и останалите в тялото и да предизвикат смъртоносно възпаление. Колкото и тъжно да звучи, по-добре е животното да бъде “приспано”, за да не се мъчи. На Запад в “белите” държави това животозастрашаващо състояние е лечимо посредством цезарово сечение, но за съжаление мнозинството български ветеринари си нямат понятие от лечение на влечуги. Болното животно видимо се измъчва и отваря устата си все едно не му достига въздух – което може да се обърка със задавяне или пневмония, но всъщност е признак че костенурката изпитва нетърпими болки и трябва да бъде отървано от мъките. Сигурно доказателство, че става въпрос именно за задръстване с яйца е рентгеновата снимка, на която се виждат още яйца месеци след като костенурката е снесла, както и червеникаво-кафяви течения от клоаката. За да намалите риска от подобни неприятни ситуации трябва да осигурите на костенурката, която ще снася съд с пясък за снасяне и необходимото спокойствие
- Белодробно възпаление (Пневмония) – това заболяване се предизвиква от бактери в белите дробове. Причина може да е настинка, отслабена имунна система и неправилно хранене. Болното животно диша с отворена уста, спира да се храни слабее и е неактивно. За щастие в начален стадий е лечимо – при съмнение за Пневмониа веднага занесете животното на добър ветеринар, които ще ви даде подходящ за случая антибиотик. Освен антибиотика лечението включва повишаване на температурата повече от нормално (30°С на водата), като крушката за печене свети денонощно. Костенурката може да спре да яде – не я насилвайте ако не иска, големите и добре хранени животни могат да издържат много дълго без храна.
Изпратено на 2/23/2006 от Анонимен. Прочетено 27923 пъти.
Изпратено на 11/22/2015 от Анонимен.

Имам червенобузеста костенурка, която гледам от 30 години. Храня я с котешка храна Роял фит 32 - около 14 лв килограма! Диетата й е: понеделник, сряда и петък по пет гранулки! Според мен най-важното условие костенурката да е здрава е да не й се сменя много често водата за да се развие в нея нормална блатна флора - съдът да е при стайна температура и добре осветен. Ако в противен случай ще настъпят процеси на анаеробно гние от което костенурката ще се разболее!

Изпратено на 8/13/2014 от Vesi.

Здравейте! :) Костенурката ми е болна от ,Рахит' и поради тази причина искам да Ви попитам дали има опасност за живота? Ще съм Ви много благодарна ако ми датете отговор ! :) Предварително благодаря!

Изпратено на 3/23/2014 от Анонимен.

Аз съм момичето което гледа от 2 години моля пишете ми на e-mail:swifttaylar@abv.bg

Изпратено на 3/23/2014 от Анонимен.

Здравейте!Аз имам костенурка,която я гледам от 2 години,в последно време очите и са затворени.Първоначално си мислех че са затворени,защото спи зимен сън,но вече е пролет и доста се притеснявам за нея!!Моля помогнете ми,дайте ми съвет.

Изпратено на 2/23/2014 от Gergana Dragolova.

poneje ne izleze... e-mail: dragolova@yahoo.com

Изпратено на 2/23/2014 от Gergana Dragolova.

Zdraveite!I az imam kostenurka na po4ti 6 godini.Ot edna sedmica po4na da si pribira edna predna lapi4ka,a dnes ustanovih 4e e poduta i ne moje da q pribira.Kakvo moje da i ima?Kak da q izlekuvam...?Ako znaete nqkakav otgovor,molq da pi6ete na e-maila,koito sam poso4ila

Изпратено на 10/8/2013 от elena iotova.

Вашият коментар...PISHETE MI NA elena_iotova2002

Изпратено на 10/8/2013 от elena iotova.

kostenurkata mi ne se dviji o4ite i sa bledi ne iska da se hrani ponqkoga se dviji no ponqkoga seedno e umrqla molq pomognete mi azsam samo na 11 godini
[:'([url=]

Изпратено на 5/25/2013 от Хаджер.

Вашият коментар...
Здравейте, купихме за децата си две червенобузи костенурки, но когато се прибрахме видяхме, че едната не мърда изобщо, като я сложихме във вода, се оказа, че не може да слезе на дъното...от 3 дни е вкъщи, не се храни, раздвижва се и ходи само като я изнесем на слънце и на топличко. Опитахме да я върнем в магазина още на другия ден, но продавачката беше много нелюбезна, и ни изкара виновни, че и е мека черупката! Това не бяхме забелязали до този момент.....Купили сме само скариди за хранене, това ни предложиха в магазина, живеем в провинцията, и за съжаление въпросният магазин е единствен за 4 града няма къде да я заведем а в онзи магазин, където е и ветеринаря, който може би би могъл да ни помогне не желаем да стъпваме повече...какво да правим според вас?

Изпратено на 5/7/2013 от Анонимен.

Здравейте, имаме костенурка на една година. И внезапно НЕ МОЖЕ ДА СЕ ХРАНИ и й се ПОДУХА КРАЧЕТАТА, толкова много, че не може да си ги прибира, ако някои знае как да я излекуваме МОЛЯ да ми пише veronikaganeva@abv.bg

Изпратено на 4/20/2011 от Мира.

имам костенурка и тя има хрема не се гмурка и много се тревожа костенурката е бебе само на 3-4 месеца КАКВО ДА НАПРАВЯ пишете ми на емайла mira.miladinova@gmail.com

Изпратено на 4/6/2011 от Доника.

Здравейте,
с пр ми имаме костенурки от 3 месеца. Преди месец едната костенурка се разболя и умря. Купихме си друга. Ядяха си нормално. Имат си лампичка, нагревателче с термометър, не оставяме водата мръсна имаме шишета с вода, която оставяме да преседи няколко дена. ОТ СЕДМИЦА И ДВЕТЕ ПРЕСТАНАХА ДА СЕ ХРАНЯТ А ВЧЕРА ПО- МАЛКАТА УМРЯ. ОТВАРЯХА СИ ШИРОКО УСТАТА ТРУДНО ПРЕГЛЪЩАХА И СЕ ПЕНИХА ОТ УСТАТА, МИСЛИМ ЧЕ ИМА ПНЕВМОНИЯ КАКВО ДА ПРАВИМ, КАКВО ЛЕКАРСТВО ДА И ВЗЕМЕМ, КАКВО ДА ПРАВИМ, МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ :(:(:(:(:(

Изпратено на 3/19/2011 от Анонимен.

имам червено буза костенурка и днес видях 2-е яйца в аквариума а не е заплошдана много се изненадаж дайте някаква информация :-)))))))))))))

Изпратено на 2/11/2011 от Маги.

Здравейте!Имаме червенобуза костенурка на 4мес.Досега не искаше да излиза на суша,непрекъснато стоеше под вода,но от два дена спря да яде,започна да бяга и да се крие като ни види и непрекъснато стои с изпъната над водата глава. Имам чувството,че й е трудно да диша под вода.Може ли да е болна?

Изпратено на 6/7/2010 от vasi.

Здравейте имам две косенурки-на 5 и на 4 годинки. Знам със сигурност че едната е женска а другата мъжка,но коя коя е не знам. На скоро се появи странния феномен боядисване на водата-водата им се оцветява в червено.Мама смята,че че е от храната, но на мен не ми се вярва.Храня ги с чернодробна храна от доста дълго време като я редувам с витаминозна и рядко със скариди.Та въпросът ми е от какво се оцветъва водата им и с какво да предотвратя аз това? Пишете ми отговор на vasidj@abv.bg ,ако е възможно.Благодаря предварително!

Изпратено на 6/5/2010 от Анонимен.

здравейте от 1 година гледам 2 червено бузи костенурки.Големи са около 5-6 см.Първо си взех само една но,после си взех и дрга. Новата костенурка беше по голяма от първата,но постепенто парвата костенурка започна да расте сас много голяма скорост.След един месец стана голяма и много дебела.Апак ги храна еднакво.Но положението стана по лошо с времето на парвата ми костенурка на едното око започнаха да и става нешто постоядно го триеше и даржеше го затворено и веднаш когато го отвори видях че и е станоло цялото бяло и не виждаше с него с бремето и другото око и стана така.Но сега вече и е отворено но другото незнам какво да правя моля ви които знае да ми каже много се притеснявам за нея пишете ми на скайпа marina_Dsp

Изпратено на 6/5/2010 от Анонимен.

здравейте от 1 година гледам 2 червено бузи костенурки.Големи са около 5-6 см.Първо си взех само една но,после си взех и дрга. Новата костенурка беше по голяма от първата,но постепенто парвата костенурка започна да расте сас много голяма скорост.След един месец стана голяма и много дебела.Апак ги храна еднакво.Но положението стана по лошо с времето на парвата ми костенурка на едното око започнаха да и става нешто постоядно го триеше и даржеше го затворено и веднаш когато го отвори видях че и е станоло цялото бяло и не виждаше с него с бремето и другото око и стана така.Но сега вече и е отворено но другото незнам какво да правя моля ви които знае да ми каже много се притеснявам за нея

Изпратено на 4/18/2010 от Анонимен.

Здравейте!!!От четири години си гледам червенобузеста костенурка.При нея на интересното е ,че тя е на 4 години и вече и почти 13 см дълга.Научих ме я от малка да яде месо.Тя не искаше да погледне скаридите преди.Но малко се разболя и не яде близо 1 месец.Но един ден започна да яде.И тъй като бях чувала ,че костенурките ядът и рибки и и купихме да се стърви.От начало гонеше рибката но сега си станаха първи приятели/колкото и да не ви се вярва/.И най интересното е че рибата спи бърху месоядна костенурка.А на костенурката ми не и дреме кой спи върху нея.Покрай костенурката ми и рибата почна да яде месо рибешко телешко и др.Но ние решихме да не правиме и рибата месоядна и и взехме рибешка храна.!!!Надявам се да не съм ви отегчила с мойте историй!!!

Изпратено на 2/15/2010 от Анонимен.

и моята костенурка се оправи този сайт наистина работи

Изпратено на 2/15/2010 от софия даяна.

благодаря ви за саветите особено на теб теди монтана!!!!!!!

Изпратено на 2/13/2010 от теди-монтана.

Вашият коментар...От 4 години в къщи гледам Червенобузестта костенурка,яде само сурово месо /пилешко, телешко и свинско/ и за съжаление сега през Януари 2010 г. се разболя. Очите затворени, не се движи, трудно повдига клепачи и спре да яде.Веднага се обадих в специализираната клиника във гр. Враца на ул. "Войници"-4 на д-р Дариткова и тя каза недоимъчна недостатъчнот на витимини-А, Д и т.н.Изпрати ми "Табераква Витаминико" при смяна на водата в терариума по 3-4 капки/литър вода се слага и каза до 6 месеца може без храна.Но състоянието и не се подобрява особено и тогава ние закарахме костенурката в гр. Враца при докторката. Тя я прегледа и каза, че е липса на витамини и в задните крачета и сложи Гентамицин подкожно със спринцовка 2 пъти и витамини, т.е. боскахме я общо 3 пъти и ми даде и "Табераква Минерали" да и слагам във водата. При смяна на водата слагам витамини и минерали. Пуснах и в терариума и малка рибка "Гупа" за стръв. Тя подгони рибката, но нищо.След 3 дни след като и бяха сложени инжекцийте състоянието и стана както преди и тя нападна термометъра, беше гладна.Тогава и дадох размекната котешка храна и риба сурово месо.Всичко, което съм правил е под ръководството на докторката. Сега моята костенурка е пак добре и се разхожда и гледа. Плуват с рибката и двете в терариума. Успех на всички, които имат моя проблем!!!

Изпратено на 1/31/2010 от emo .

padaneto na luspi e normalno taka cherupkata i se udaljava az imah problem s lampata i akvarium napraih i lampa ama akvarium oshte ne sym i kupil

Изпратено на 1/9/2010 от Анонимен.

Zdr imam 2 4ervenobuzesti kostenurki. Ot po golqmaa padat malki luspi. Ot kakvo moje da e ? kak da q opravq pritesnena sam

Изпратено на 4/6/2009 от Анонимен.

Imam 2 kostenurki(chervenobuzesti).Ednata zatvarq ochenceto si ,no s drugoto gleda ne znam kakvo da pravq pritesnqvam se mnogo da ne e bolna.V kashti vse mi kazvat che spi i daje mi se smeqt ;( molq vi kajete mi kakvo da pravq pishete mi na skype: eli.i.maria molq Vi speshno e ;(

Изпратено на 2/3/2009 от Анонимен.

моята костенурка беше много зле.беше със затворени очи,не се хранеше,стое6е само на сухото.ако и ва6ата има съ6тите проблеми ви6те какво направих аз.първо се купуват капки от зоомагазина.те струват 7-8 лв.проблема е 4е на капките им трябва време да подеистват(7-14 дни)затова може да се наложи хранене на сила.за тази работа са нужни поне 2 ду6и.единия държи животин4ето и пре4и на главата и да се прибере с едната ръка а с другата и завира кле4ка за зъби в устата така4е да я отвори а другия дебне удобен момент и и вкарва храната в устата.зву4и садисти4но но ако се прави внимателно е мн ефективно.проблемите явно се дължът и на недостиг на витамин А така4е купете от аптеката те4ен витамин А и леко намажете храната с него.внимаваите да не предозирате.достатъ4но е половин капка на ден.препоръ4ителна храна е риба или пиле.това е на4ина по които спасих моята костенурка която ина4е бе6е много зле.надявам се да съм ви помогнал

Изпратено на 6/25/2008 от katina.

Dai molia te svesten veterinar za bebe kostenurka!Ima pnevmonia

Изпратено на 3/7/2008 от Ели.
Имам две червенобузести костенурки на около 1-1,6г.Миналата година едната се разболя-цветът й стана почти бял,не си отваря очите,не се движи и храни.Ветеринарят каза,че е авитаминоза,и с 2 инжекции напълно оздравя.Тази година другата затвори очите,стоеше все на сухото,не ядеше,не се движеше,но цветът й е хубав.Заведохме я на лекар,той каза,че не е авитаминоза,вероятно някаква зимна летаргия(в началото на пролетта?).Състоянието й остана същото,като умряла.Пак я заведохме при същия-реши този път,въпреки добрия цвят и тегло,че е авитаминоза,направи инжекция.Никаква промяна-продължи да се влошава,мислехме я за мъртва.Отидохме при друг ветеринар-според него не е авитаминоза,а възпаление на очите,което правело костенурките неподвижни и без апетит.Даде ми Tobraculin 0,3,българско,с едно куче и коте на опаковката,по 1 капка сутрин и вечер и костенурката отвори очите,бодра,жизнена,храни се,беснее.Прегледът+ лекарството ми струва 17 лв.,та описвам опита си ако някой реши сам да си лекува костенурката.Питах и за пневмония-можело,но тогава от носа й излизали секрети,докато е на сухо,и се биел антибиотик.Нашият случай не беше такъв.
Изпратено на 9/7/2007 от Hrisi.
Съветите на Маги са супер съвети!Помагат за всичко!Особено за костенурката ми Бъди!Тя беше болна но започва да се оправя!Не знаех какво щях да правя ако я бях изгубила!за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd