Домашни Любимци

Трябва ли да къпя и реша котката си?

● Котките имат вроден инстинкт към чистотата, затова редовно се мият и така в голяма степен сами поддържат тялото си чисто – както космената покривка, така и кожата. Ресането зависи от породата, възрастта, сезона, от това дали котката има контакт с други животни, дали има паразити.
● Ресането трябва да се извършва с четка от естествена четина или гумена четка със стоманени зъбци. За отстраняване на бълхи се използват четки със ситни зъбци. Трябва да се избягват пластмасови четки и гребени, защото предизвикват наелектризиране на космите.
● Късокосмените котки се решат сравнителни рядко. При тях ресането е по посока на косъма. След него козината се приглажда с ръкавица за масаж, мека кожа или навлажнен памучен плат – по посока от врата към опашката.
● Дулгокосмените котки се решат всеки ден, особено когато сменят космената си покривка. При тях ресането започва срещу косъма, а след това продължава по посока на косъма. Започва се с едър гребен и се завършва с четка.
● Котката трябва да се къпе в следните случаи: полепнали за козината частици; ако животното има паразити (най-вече бълхи); за хубав външен вид на белите персийски котки ден преди явяването им на изложба.
● Най-добре е къпането на котката да става в голям съд, дъното на който е покрито с нещо грапаво, рака че животното да не се хлъзга.
● Водата трябва да е с температура около 35 градуса, а нивото до корема на животното.
● Къпането трябва да става най-малко четири часа след като котката се е нахранила, най-добре след като се е облекчила по малка и голяма нужда.
● Добре е къпането и да става от двама души, като единия я държи във водата здраво за плещите и врата. По време на къпането и говорете с тих, успокоителен глас. С шепа или канче постепенно се намокря добре цялата космена покривка на животното. Сипва се шампоан – ако нямате специален, може да използвате яйчен или детски сапун.
● Главата на котката се мие отделно, като се внимава да не попадне пяна в очите и. Не бива да влиза вода и в ушите.
● При поливането главата на котката се изважда леко напред, а ноздрите се закриват.
● След приключване на къпането животното се увива в предварително подготвена кърпа, с която се попива водата. Влажната козина се изчетква с едър гребен или четка и се оставя да изсъхне.
● Ако замърсяването е само на определени места, не е необходимо цялостно изкъпване.
Изпратено на 8/4/2006 от Анонимен. Прочетено 4370 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (48591)

2. Моето хъски (44037)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (42368)

4. Подробности за червенобузите костенурки (37739)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (27056)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?