Домашни Любимци

Нашите водни костенуркиКакво трябва да знаем, когато купуваме декоративна костенурка
Когато решите да си купите една или няколко костенурки, за да бъде изборът ви правилен, запомнете следното:
1. Наблюдавайте внимателно животното, когато са движи. Стреми ли се да избяга (доколкото и позволява продавачът)? Обърнете я по-гръб и пробвайте дали се опитва да застане не крака. Животното, което изпитва затруднения при плаване или потапяне във вода, или пък има залепнали носни отвори или очи, не е здраво и в никакъв случай не го купувайте!
2. Здравото животно има ненарушена и добре оформена броня, на която не липсва никакъв елемент. Натиснете леко с пръст бронята и ако установите, че е мека, костенурката страда от рахит. Тази болест може да се излекува, ако се положат правилни грижи, но повечето животни, страдащи от рахит, остават за цял живот с нарушена броня.
3. Помолете продавачът да даде храна на животните и внимателно наблюдавайте кое от тях първо ше се отправи към нея. Това, което бърза, със сигурност е здраво. Ако костенурките не се интересуват от храната, възможно е или да са болни, или пък още да не са свикнали с новата храна.
4. Ако вече сте решили да си вземете вкъщи костенурка, имайте предвид, че това мило същество няма да остане все така малко и по-късно ще има нужда от по-голямо пространство. Ако условията, при които се отглеждат костенурките са много добри, те изненадващо бързо нарастват до рекордната дължина на бронята-25-30 см. За възрастна двойка костенурки трябва да имате аквариум с приблизително 100 литра вода. По възрастните животни не са така искрящо зелени и прелестни. За истинския приятел на костенурките, обаче, те са много по-интерестни, защото дават по-богата информация за живота на тези древни влечуги.
Съд за пренасяне на костенурки
Необходима е дървена или пластмасова кутия, чиито страни и под са покрити с полиетан или друга подобна материя, а отгоре трябва да има добре прилепващ капак. Полиетановото покритие ще придържа животното при транспортиране. Отворите по капака и покривката осигуряват необходимият приток на кислород.
Отглеждане на малки животни
Малките костенурки можем да отглеждаме без затруднения в плосък съд за вода, например пластмасова ваничка, съд за проявяване на снимки или аквариум с ниско водно ниво. Не са подходящи продаваните по магазините пластмасови съдове, “украсени” с пластмасова палма по-средата, защото те са:
1. Много малки по размер.
2. В тях не може да се постави затоплящо устройство за аквариум.
3. Островчето се използва неправилно като място за хранене на животните.
Костенурките се хранят предимно във водата, така че не е подходящо да им се оставя храна на пластмасовото островче – те биха могли да умрат от глад!
Правилното отглеждане на костенурките можем да осигурим и с малко средства. За малките животни са достатъчни около 5 литра вода, тъй като нивото и не трябва да бъде по-високо от дължината на костенурката, за да може тя да достига дъното, когато вдиша над водната повърхност. На малките животни трябва да предлагаме островче от парчета керемиди, аспид или по-големи здраво прикрепени парчета корк. Островчето трябва да бъде добре закрепено, тъй като знаем от опит, че малките костенурки полагат много усилия, за да се изкачват на плаващия остров. Трябва да внимаваме животните да не се оплетат в декоративните предмети, защото могат да се удавят.
Водата за малките костенурки в аквариума трябва да бъде около 25 градуса по целзии, като едновременно с това и въздухът трябва да бъде достатъчно загрят. Ще постигнем и двете неща, ако окачим осветително тяло над аквариума – то ще ни даде необходимата температура. В повечето случаи минаваме без затоплящо устройство и регулатор на топлината.
Затоплящо устройство с по-висок капацитет (100 – 150W) се използва, когато костенурките пораснат и ще трябва да да се затопля по-голям обем вода. Затоплящите тела, които се продават по магазините, се разполагат под водата. Тялото и принадлежностите трябва да бъдат добре защитени, за да не могат костенурките да ги докосват. Много е важно за вашите костенурки е те да бъдат огрявани от слънчева светлина. Добре е да преместите аквариума на балкона или до прозореца. Ако това е невъзможно, трябва 1 или 2 пъти в седмицата да нагрявате костенурките с ултравиолетова лампа от 3 до 5 минути. Не бива да приближавате много лампата, защото може да им навредите. Прекия контакт със слънчевата светлина е най-доброто решение. Внимавайте стъкленият съд да не поглъща нужните ултравиолетови лъчи.
През лятото можете спокойно да държите аквариума с костенурките на балкона, но има опастност от косове и други подобни птици. Ето защо трябва да покриете целият аквариум с предпазна телена мрежа. Тя ще ви улесни в надзора над малките прекрасни костенурки, на които не трябва да им се предоставя случай да избягат, защото след това можете да ги намерите като “мумии” под скрина или под килима.
Внимавайте с кабелите на затоплящото тяло. Те могат да послужат като “мост” към свободата – водните костенурки са много добри катерачи.
Не трябва да позволявате аквариумът да обрасне с ненужни водорасли, защото водата ще замирише. Много е важно водата в аквариума да се сменя редовно. Поради по-високата температура на водата, остатъците от храната и изпражненията започват да миришат неприятно. Костенурките не могат да плуват в такава замърсена среда, където е увеличена и опасността от болести. Ето защо най-малкото веднъж седмично трябва да сменяте водата.
Изпратено на 5/3/2001 от Cwetomira Walentinowa. Прочетено 49756 пъти.
Изпратено на 2/4/2017 от Анонимен.

Вашият коментар...az imam tri kostenurki gledam gi v plastmasov sid i imat nagrevatelce

Изпратено на 10/16/2016 от Анонимен.

Здравейте ще сме огромно благодарни , ако някой ни помогне със съвет как бихме могли да превозим червено бузата си костенурка от България до Англия.Костенурката е на осем години и ни е много скъпа, като член на семейството е. Водим я почти навсякъде с нас, дори на почивки , празнуваме и рожден ден и дори и харесва да спи при нас. Много липсва на сина ни. Преди година се до питахме до ветеринар и в град Пловдив за паспорт или някакъв документ ,но всичко без резултат. Знаем че са забранени за внос в Европа и т.на. ,но какво да правим.Прехвърляме я на доброжелателни роднини,но не сме сигурни че получава необходимите грижи. Много я обичаме и ни липсва. То животното не е виновно ,че е в Европа, нито ние ,че се превърнаха към нея. Моля ви,моля ви помогнете ни с решението на тази задача. Ако има законен начин споделете.Все пак това е домашен любимец
Благодаря
ашият коментар...

Изпратено на 7/18/2016 от Sheni.

Здр, искам да Ви попитам взех си малка водна костенурка февруари и стана седмица не мърда не се движи и черупката и е мека. А днес забелязах, че от долната страна на черупката е червена. Какво да правя помогнете ми ?

Изпратено на 7/18/2016 от Sheni.

Здр, искам да Ви попитам взех си малка водна костенурка февруари и стана седмица не мърда не се движи и черупката и е мека. А днес забелязах, че от долната страна на черупката е червена. Какво да правя помогнете ми ?

Изпратено на 3/27/2016 от Zahary.

Какво количество храна да давам на бебе(не по-дълга от 5см) жълтобуза костенурка(засега я храня с шарени гранули)? А какво означава, ако има някакви люспи около крайниците и главата, които се скриват, когато ги свиер и възможно ли е да са от завишената температура на водата(появиха се ден-два след купуването, малко преди първата смяна на водата)? Наложително ли е да има лампа и нужен ли е допълнителен остров, ако аквариума има сух етаж, но костенурката отказва да се качва на него?Колко често трябва да мия аквариума(казаха ми да го правя 1-2 пъти седмично, но според мен се зацапва прекалено бързо)? Благодаря предварително...

Изпратено на 8/18/2014 от Анонимен.

Цяла вечер се ровя и търся,мнения,съвети за отглеждане и най-вече цени на тези същества.вече знам с какво даги храня и а си купя вана ,но не знам тук ,в Гърция дали навсякъде има костенурки,въпреки че, имат страшно мн магазини за домашни любимци тук в Атина.ако знаете куде мога да си купя моля пишете по скорооооо...

Изпратено на 8/18/2014 от Анонимен.

МНОГО ИСКАМ ДА СИ КУПЯ КОСТЕНУРЧЕ ,НО СЕ НАМИРАМ В ГЪРЦИЯ И МЕ ПРИТЕСНЯВА ФАКТЪТ ,ЧЕ ТУК ВОДАТА Е МНОГО...ЪМММ КАК ДА ГО КАЖА...С МН МИНЕРАЛИ. МИСЛЯ ЧЕТОВААНЕ Е ДОБРЕ ЗА ТЕЗИ ЖИВОТИНКИ.ЛЯТОТО ЩЕ ИЗДЪРЖИМ И БЕЗ ЛАМПА(МИСЛЯ),НО ЗИМАТА ЩЕ КУПЯ ЕДНА ЗА 5-6 ЕВРО И МИСЛЯ ЧЕ ЩЕ И СВЪРШИ РАБОТА.НО ПЪРВО ДА НАМЕРЯ ТАКОВА НЕЩО

Изпратено на 8/4/2014 от vladi.

Вашият коментар...Zdraveite...vchera mi izbqga chervenobuzara kostenurka beshe v moqta staq....Mestix legloto shkafovete i q nqma nikade...mnogo se pritesnqvamm..

Изпратено на 11/30/2012 от Анонимен.

Вашият коментар...Imam 2 kostenurki,po-malkata mi (mujkata) e slqpa na kapki e ne pomagat,ne iska da qde veche 5 den,molq vi pomognete,BLAGIDARQ PREDVARITELNO!

Изпратено на 4/12/2012 от Анонимен.

Здравейте!!Много искам да си купя костенурка ,но не знам от кой зоо магазин!Ако някой знае някой магазин в Бургас, моля да го сподели!Благодаря ви предварително!!

Изпратено на 2/24/2012 от Viki.

Ейй, много хубави съвети! Днес си мислех да си купя костенурка (червенобуза), но като разбрах, че ставала 30 см нещо се отказах! Предпочитам малка декоративна костенурка. Задължително си купи лампа, Анонимен, защото на костенурчето ще му е по - уютно и ще се топли, нищо че у вас е топло.

Изпратено на 1/25/2012 от Анонимен.

Mislq da si wzimamam cherwenobuza kostenurka , no mislq da ne i kupuwam lampichka za6toto w nas e toplo .... iskam da popitam kolko gore-dolu 6te mi struwa akwarioma s kostenurkata (razbrah che ne sa skypi)

Изпратено на 1/8/2012 от georgi.

mnogo blagodaria za savetite ti no moya akvariom e s palmi4ka i neznam dali shte im navredi te sa oshte malki

Изпратено на 11/15/2011 от bibity.

zdraveite ima kostenurka ot 2 godini no ot 2 meseca ne isak da :
izliza na van
da yade.Pritesnyavam se za neya si4ko i e nared spored tova koeto ste napisali.Hodih do zoomagazina i poptah za6to e taka .Te mi kazaha 4e e ot hranata kostenurkite yavno obi4at da si smenyat hranata vzehme i druga sega gore-dolu e po dobre no ne izliza im a si lampa i slan4eva svetlina smenyam i vodata 4esto ima golyam i ob6iren akvarium kakvo ne i nared molya vi kajete mi!!!

Изпратено на 11/5/2011 от Радина.

Ще пробвам съветите може да има ефект
Аз имам костенурка бебе и прочетено то от тук ще ми помогне!!!

Изпратено на 11/5/2011 от катя.

Здравейте Всички. От скоро имам костенурка и имам няколко въпроса. Моята е женска и се притеснявам от следните неща: Не иска да излиза от водата по никакъв повод ( има си лампа и всичко останало), черупката в задния край над опашката е леко мека (дълга е около 4 см.) и третото е , че не спира да яде направо като вълк е стопява всичко което пусна особено, ако е червейче. Благодаря предварително

Изпратено на 10/4/2011 от katerina.

mnogo blagodarq za informaciata naistina mi pomogna

Изпратено на 7/29/2011 от Анонимен.

Вашият коментар... Имам 2 червенобузи костенурки на 3г здрави са нищо им няма но заминавам за чужбина и нямам възможност да ги гледам подарявам ги заедно със аквариума от Бургас съм ако някой ги иска ето ми номера 0894771195 казвам се Йовчо ще се радвам да ги дам на някого отколкото да ги пусна на свобода защото мисля че няма да оцелеят :)

Изпратено на 3/8/2011 от nadia.

Вашият коментар...drugoto koeto e nqkoi moje li da mi kaje kak se opredelqt godinite na edna 4ervenobuza ksotenurka.//za6toto tazi e dosta goqlma i nz na kolko godinie ...

Изпратено на 3/8/2011 от nadia.

Вашият коментар...zdraveite mnogo iskam da mi pomognete za6toto v4era mi donesoha edna izostavena kostenurka(4erveno buza) nz kakvo da pravq...lo6oto e 4e e golqma kolkoto dlunta mi ..dosta e purgava koeto me radva :) no porblema mi e 4e nqmam golqm terarium za neq..a znam 4e sa dosta skupi 6temi se nqkoi ako moje da mi prodade nqkakuv spe6no ... da mi pi6e na skypa mucunata101 b;agodarq vi i se nadqvam nqkoi da mi otklikne

Изпратено на 11/27/2010 от Мими.

Вашият коментар...Повече от година и половина имам 2 водни костенурки-осинових ги .Когато ми ги донесоха бяха в окаяно састояние в плесенясал аквариум.Незнаех как се гледат,но редовно(на 15 дена)им миех аквариума и сменях водата.Едната беше по едра от другата и до ден днешен е така.В началото по малката не искаше да яде но после и дойде апетита,и до ден днешен немога да се оплача че им липства.Имаме си ритуал-сипвам им храна във водата и почуквам с пръст на стъклото,храня ги веднъж на ден-сутрин.Лятото ядяха повече,сега не изяждат всичко.От днес са и в нов терариум,старият им беше поотеснял.Купувам им храна от зоомагазина,не мисля че нашата храна е подходяшта.Ако някой иска да попита нещо скайпа ми е margarita1648,животинките ми не са боледували и по този въпрос немога нищо да кажа.

Изпратено на 10/19/2010 от Анонимен.

Вашият коментар... az s1shto iskam da razbera

Изпратено на 10/18/2010 от Анонимен.

прочети това http://exoticus.org/v1/index.php?id=288
Изпратено на 15.5.2010 г. от Александър.
аз имам един вапрос: аз имам 2 костенърки и ги гледам в доста просторен аквариум имат си нагревател за водата и лампа даже и помпичка да им пречиства водата но четупката на костенурките ми някакси умеква и се деформира от какво може да е това да не би от топлата вода или защото просто растат незнам ако някай ми отговори ще сам му много благодарен

Изпратено на 9/13/2010 от Анонимен.

az znam kak se poznavat kustenurkite dali sa mujki ili jenski. po rusta i goleminata, i az imam kustenurka kazva se kiko i az sum napravila vsi4ki tezi ne6ta za moiat kiko. obi4am te kiko

Изпратено на 9/3/2010 от Анонимен.

здравей те, от четири години имаме две червенобузи костенурки преди две години им се надуха очичките ,слагах капки в очите калиев перманганат в водата и за три дни им нямаше нищо ,сега имаме същият проблем и с двете костенурки подуха им се очичките отново бяхме на ветеринар даде ни капки за очи-tiacil даде ми и антибиотик -окситетрациклин,и така през деня в едно легенче с антибиотика в водата за да го пият стояха на слънце,вечер в аквариума с калиев перманганат за дезинфекция с пусната лампа ,давах им и капки витамин А,но подобрение никакво даже от вчера спряха и да се хранят,моляви кажете какво още да направя.

Изпратено на 8/10/2010 от мими.

и аз имам костенурка казва се Топчо не като го взеехме не питахме какъв пол е някой ще ми кажели ако знае по какво се познава?
БЛАГОДАРЯ ПРЕД ВАРИТЕЛНО!

Изпратено на 7/18/2010 от plamena.

6te si kypq i az kostenyrka purvata mi ymrq tq ve6e na napravila 2 meseca

Изпратено на 6/3/2010 от Васи.

Вашият коментар...Здравейте имам две косенурки-на 5 и на 4 годинки. Знам със сигурност че едната е женска а другата мъжка,но коя коя е не знам. На скоро се появи странния феномен боядисване на водата-водата им се оцветява в червено.Мама смята,че че е от храната, но на мен не ми се вярва.Храня ги с чернодробна храна от доста дълго време като я редувам с витаминозна и рядко със скариди.Та въпросът ми е от какво се оцветъва водата им и с какво да предотвратя аз това? Пишете ми отговор на vasidj@abv.bg ,ако е възможно.Благодаря предварително!

Изпратено на 5/30/2010 от томи.

Мисля да си вземам водна костенурка но се притеснявам защото имам котка. Котката може ли да и направи нещо. Имам и друг въпрос до колко години със сигурност може да живеят декоративните червенобузи костенурки при добри условия на живот. Прочетох всички мнения и въпроси които ме наклониха на мнението че тези животни са много подходящи за домашен любимец.Благодаря предварително.

Изпратено на 5/24/2010 от Veni.

toku shto si kupih i az...vidqh ot edin priqtel i mno mi haresa i reshih i az da si vzema...imam golqm akvarium i sedi przen... i taka se reshih da go zapalnq s neshto... danoto mi e ot midi i rapani.. dosta dobre izglejda no se pretesnqvam da ne se zamesti v nqkoi i da se udavi... :) shte vzema i 2-ra zashtoto kato q kupuvah bqha 2-chki i si pluvaha dosta dobre.. a sega izglejda samotno v akvariuma i ne iskacha mno mno...inache dokato q hvana dosta se ozorvam zashtoto e mnogo pargava i bqga :) :D xaxax bqga i se krie :) da se nadqvame che do dovechera shte si ima i kompania ot oshte edin broi :) malki zeleeni kostenurki "Ninji" :D

Изпратено на 5/15/2010 от Александър.

аз имам един вапрос: аз имам 2 костенърки и ги гледам в доста просторен аквариум имат си нагревател за водата и лампа даже и помпичка да им пречиства водата но четупката на костенурките ми някакси умеква и се деформира от какво може да е това да не би от топлата вода или защото просто растат незнам ако някай ми отговори ще сам му много благодарен

Изпратено на 4/7/2010 от Кевин.

Вашият коментар...Kostenurkata mi neiska da se hrani a i 4erupkata otsrani i e meka ama samo otstrani ina4e otgore 4erupkata i e tvarda mnogo spi i ne e jiznena molqvi kajete kakvo da pravq s neq

Изпратено на 3/25/2010 от Анонимен.

Продавам чевенобуза костенурка emai kninova1@gmail.com

Изпратено на 2/27/2010 от Анонимен.

днес ми купиха костенурка много е сладка

Изпратено на 2/8/2010 от Deyanyra.

Здравей Доника!Моите костенурки бяха също в такъв аквариум като твоя,но нямаха проблем с излизането.Достатъчно е да оставиш островчето над водата и когато костенурчето реши да излезе ще има къде да го направи.Успех!

Изпратено на 2/4/2010 от Доника.

Моята костенурка се казва Франклин.Напоследък не яде много.

Изпратено на 2/1/2010 от Доника.

Вашият коментар..Моята костенурка живее в малък пластмасов аквариум с място за палмичка.Тя е вид червенобуза костенурка.дълга е 3.6см . Не може да излиза на въздух.Какво да правя?.

Изпратено на 1/26/2010 от Deyanyra.

Здравей,Живко!Според мен твоята костенурка се приготвя за зимен сън.Моите са при температура между 25 и 26 градуса.Поради тази причина не правят разлика при смяна на сезоните.Ако ти твоята я гледаш при по-ниска температура,възможно е причината за нейното поведение да е точно това.Все пак, подсигури се и със други мнения.Успех!

Изпратено на 1/25/2010 от живко.

Вашият коментар...помогнете,костен.сприа да иаде,и мн.спи,кво да правиа.

Изпратено на 1/24/2010 от Deyanyra.

В указанието на витамините прочетох от 4 до 8 капки.Коя е правилната доза?И на какъв период от време трябва да се дават!Съжалявам за правописната грешка в предходният коментар,но когато човек се вълнува се получават и такива неща!

Изпратено на 1/24/2010 от Deyanyra.

Здравейте!Някой може ли да ми каже по колко капки от витамините REVIT трябва да давам на моите костенурки,които са на възраст близо две години?Ще ви бъда много благодарна за оказаната помощ!

Изпратено на 1/14/2010 от Анонимен.

ох преди време си загубих костенурката , по - точно тя избяга и след няколко месеца я намерихме като "мумия"

Изпратено на 12/27/2009 от ivan.

Вашият коментар...ot 7 godini otglegdam tezi malki sladki sazdaniq

Изпратено на 12/8/2009 от jaboka_bobo.

vie si4kite ste tupi az imam okolo 4000
kostenurki i znam vsi4ko za tqh
izkopal sum kato basein ima i su6a i im e super

Изпратено на 11/22/2009 от libo.

do kolko godini jiveiat kostenurkite moita e 4ervenobuza vodna na okolo 6 godini

Изпратено на 11/7/2009 от denis.

Вашият коментар...Имам нова костенурка.Купих я от изложбата в Бургас.

Изпратено на 10/31/2009 от Анонимен.

аз имам костенурки на 2 месеца

Изпратено на 10/25/2009 от Лидия.

здравейте!аз също имам червенобузи костенурки.Те са 2.Мисля че ги имам около една година.Моля ви кажете ми дали е подходящ аквариумът,който го купих миналата година.Той е стъклен има място за плуване,но не мога да преценя дали е подходящ.Има и островче.Сложен е до прозореца.Моля,кажете ми дали е подходящ.За да ми кайете,скайпа ми е lidi5000.

Изпратено на 10/24/2009 от Кети.

Вашият коментар...ОТ две седмици имам две костенурки.Имат хубаво място за излизане на суша,но не излизат.Стоят все във водата.страх ме е да не се разболеят Това проблем ли е?

Изпратено на 10/21/2009 от Анонимен.

na kolko vreme se hrani kostenurkata

Изпратено на 9/24/2009 от magdalena.

kostenurkite nqmat pol te sa hemoafroditi

Изпратено на 9/19/2009 от andrei.

moze li da puskam kostenurkite si na slantce v staiata

Изпратено на 9/12/2009 от Божидар.

Днес докато хранех водната ми костенурка забелязах че има някаква подутина на дясната буза. Кажете ми от какво може да е това и дали се лекува. Иначе водата на костенурките винаги е чиста и ги храня с разнообразна храна. Моля помогнете!!!!

Изпратено на 8/23/2009 от Анонимен.

А на обикновените костенурки как се познава пола?Кажете ми???На наи малката ми костенурка има едо кафяво петно посредата около 1 милиметар и половвина това болест ли е ???? ПОМОГНЕТЕ МИ!!!!!!!!

Изпратено на 8/8/2009 от Amelia.

По повод пола на Червенобузите костенурки. Мъжкия е с по-заострена отгоре черупка, по-дълга опашка, а когато порасне става с по-дълги нокти на краката, с които си разкъсва храната.

Изпратено на 8/8/2009 от Amelia.

Вашият коментар...Здравейте, не се притеснявайте ако в началото костенурката ви не яде. Моята също като си я взех не ядеше около месец, но вече я гледам повече от една година и сега е много добре. Явно не ядат от стреса в новия дом. За бебета костенурки купете от зоомагазин най-ситната чернодробна храна за костенурки, много я обичат.

Изпратено на 7/31/2009 от doncho.

аз имам малка водна костенурка и яде мухии друго не съм и давам щото не съм у нас и затва иначе си имам всичко..... малките декоративни костенурки трябва да се хранят ден поне по 2,3 пъти... а като станат по големи мойе и 2 ,3 пъти седмично... моята костенърка е в прекрасно състояние .. Обичам си я

Изпратено на 7/31/2009 от Анонимен.

Очите са подпухнали и постоянно затворени:
Причините на очни заболявания са наранявя, замърсяване на водата или липса на витамини. Най - често животните стоят отпуснато на сухата повърхност и не се хранят. Лекуването включва смяна на водата, почистване на очите с тампончета, напоени в отвара от лайка, и хранене с помощта на пинцети с храна обогатена с витамини. (dano sum pomognala)

Изпратено на 7/29/2009 от Анонимен.

Вашият коментар...някой знае ли колко струва една костенурка

Изпратено на 7/28/2009 от Анонимен.

mojeli da mi kajete kakva e kostenurkata mi tq e pol 4ervenubuza a jenka ili myjka e nemoga da poznaq

Изпратено на 6/14/2009 от galin.

Вашият коментар...Аз имам земна костенурка. Намерих я в гората. Мисля да Я отгледам и да я пусна, но не зная как да я отгледам. Моля за помощ пишете на скаип galinivo

Изпратено на 4/13/2009 от izabel.

Аз имам две костенурки,но са различни.Едната няма червени петна.Черупката й е мека.Това лошо ли е?

Изпратено на 4/6/2009 от eli.

имам проблем костенурката ми е със затворено око и не знам какво да правя казаха ми да й слагам детски капки и да измия терариума с калиев перманганат!!!какво да правя дайте ми савет!!! моля Ви СПЕШНО E

Изпратено на 3/30/2009 от михаела.

аз имам от тези декоративни костенурки и я отглеждам в това аквариумче с остров и палмичка посредата и въпросът ми е : Трябва ли да купя аквариум с нужните принадлежности,които са много скъпи?

Изпратено на 3/29/2009 от vanq.

Вашият коментар...Dnes vzeh kostenurka na decata.Kogato se pribrahme ustanovihme 4e 4erupkata i e meka.Kakvo li i ima?Ina4e e mnogo podvizna.

Изпратено на 3/11/2009 от Анонимен.

Не се притеснявай моята костенурка има белези и някакви неща по черупката!

Изпратено на 3/11/2009 от Анонимен.

Изпратено на 3/11/2009 от a s t i l e .

Моята костенурка не яде от 1 месец! Какво да правя?

Изпратено на 3/2/2009 от todor.

Zdraveite!Moqta kostenurka ima ne6to na o4ite i smqtam 4e e slqpa.6te se opravi li.

Изпратено на 2/18/2009 от Анонимен.

Вашият коментар...zdraveite,sinami ima kostenurka koiato stoi na su6ata i ne iade s zatvoreni u4i e i ne vliza v vodata kakvo i ima moliavi pi6etemi.

Изпратено на 1/1/2009 от Петя.

Здравейте,
От една седмица имаме две водни костенурки бебета,но не искат да си ядат храната.Моля ви да ми кажете каква храна да им дадем?

Изпратено на 12/28/2008 от Анонимен.

tova che im e s4upena leko 4erupkata ne i pre4ei nemoje da i stane ni6to a puk ako si slojo6 kostenurkata s drugi ribi tq 6te gi izqde !!!

Изпратено на 12/20/2008 от Анонимен.

Току що си взех червенобуза костенурка , но черупката и отгоре е леко ударена това лошо ли е ? помогнете ми МОЛЯ ВИИИИИИИИИИИ !!!!!!!!!!!! Страх ме е защото ми е нова , незнам далии е изпускана докато е била в зоомагазина ..Моля Ви Помогнете

Изпратено на 12/19/2008 от Анонимен.

искам да си взема водна костенурка , но не знам какъв пол да си взема . Ако взема женска ще умре ли сама ил да взема мъжка ? Втория ми въпрос е с каква храна да я храня,добре ли ще е да я гледам в 15 литров аквариум (защото тя ще е малка ) , колко често да и сменям водата , да и слагам ли сол ,могат ли да живеят заедно с нея хелери гупита и други такива риби ? МОЛЯ ВИ КАЖЕТЕ МИ !!!!!!!!

Изпратено на 9/25/2008 от iliqnchety.

imam vodna kostenyrka veche 13 godini a tq e na 14 tva e edinstvenoto jivotno koeto sma imala tolkova vreme malko mi e problem vee otglejdaneto za6toto raste sravnitelno barzo sega e 13 santimetra i dori vee trqbva da i smenq akvarioma edinstvenoto neshto koeto me pretisnqva e kak shte q odglejdam kato dostigne 25 / 30 santimetra ili dosta poveche inache e syper simpatichno jivotno radva me adski osobeno kato i dam hrana i sedq da q nabliodavam kak qde lakomo ne propyskaite da si vzemete kostenyrka po qko jivotno nqma

Изпратено на 8/21/2008 от Маги.

Здравейте,
По въпроса на Красьо намерих това:
"Що се отнася до храненето е напълно достатъчно 1 път на ден или през ден. Можете да давате лентички кашкавал ,чисто пилешко месо, лентички шунка или кренвирш, за да разнообразявате менюто на костенурката, като държа да подчертая че става дума за съвсем малки количества."
Пише също така, че малките се хранят 2-3 пъти на ден.
Има доста информация в този сайт и форума към него, съветвам ви да ги разгледате.
По въпроса на Алекс:
В същият форум пише, че както повечето костенурки и тези живеят дълго, средно около 30 години, но разбира се, оказва влияние начина, по който се отглежда животното.

Изпратено на 8/18/2008 от Krasio.

Вашият коментар... moga li da vi zadam edin vapros moje da vi se stori smeshen ama imam kostenyrkite ot dnes po kolko pati na den se hranqt

Изпратено на 7/6/2008 от алекс.

Вашият коментар... Моята костенурка я купих преди два дни тя е на хубаво място до прозореца и се чуства комфортно.Аз ще ви задам един въпросл.До колко години живеят декоративните костенурки?

Изпратено на 6/11/2008 от Маги.

Здравей! Много съжалявам, че с костенурката ти има някакъв проблем. За съжаление не разполагаме с компетентен по тези въпроси човек в екипа. Според мен е задължително да заведеш костенурката на ветеринар възможно най-скоро и дано всичко да е наред с нея и да се оправи.

Изпратено на 6/8/2008 от Анонимен.

Червено Бузата ми костенурка е с затворени очи от два дена !!!И мисля Че не е яла!!!Как да помогна на животинчето ми?Моля ви много да ми помогнете да я излекувам !!!

Изпратено на 6/8/2008 от Анонимен.

костенурката ми постоянно е с затворени очи!!!какво да направя?Моля ви помогнете ми много ви се моля!!!

Изпратено на 6/7/2008 от Анонимен.

имам малка костенурка и не знам каква е,човека който ми я даде също нищо не ми каза за нея..мисля ,че е водна защото стои както съсъ содата така и на камънчетата..как да разбера каква е точно за да се грижа по-добре за нея?

Изпратено на 3/13/2008 от иви.
silniqt shum vredi li na vodnite kostenurki?
Изпратено на 2/24/2008 от svetleto.
bravo za statiqta!!!Radvam se ,4e q vidqx.Predi dva dena si vzex sama kostenyrka(malka).Prodava4kata mi preporu4a to4no takuv sud s palmi4ka... nadqvam se,4e tova ne e 4ak tolkova zle.Vzela sum i 3-ri vida xrana,no ne iska da qde???kakvo da pravq???prodava4kata mi kaza,4e sa mnogo malki... nqkude okolo mesec... vuzmojno li e ot tova da ne iska da qde???molq,pi6ete mi
Изпратено на 2/16/2008 от Ивка.
Kostenurkata mi e na okolo godina i postoqnno sedi na ostrovchesto si.pochti ne vliza vuv vodata.kak da razbera kakvo i ima?tq e sus zatvoreni ochcki i ne moga da q izlekuvam ot mnogo vreme.tolkova li e bolna?
Изпратено на 2/15/2008 от радостина.
при закупуване на костенурка, задължително ли е те да са две на брой?
Изпратено на 1/27/2008 от OBICHAM VODNI KOSTENURKI.
Mi az imam 2 cherveno buzi kostenurki ednata e na 5-6 god drugata e na 7-8 po golqmata e jenskata ( i na godini i na razmer) sashto taka imama i kostenurka chiito poroda e " TRIONIKS" tq e s meka cherupka culag vrat i hobot tq e oshte malka no e mega brotalna ( na koeto se radvam izkluchitelno >:) ) aaa...mi tva e ot men :D bye bye
Изпратено на 1/21/2008 от abv.
abv
Изпратено на 1/20/2008 от ВИКТОР.
ДА РАЗБРАХ КАК ДА ГИ ОТГЛЕЖДАМ НО,АЗ ИМАМ ДВЕ МАЛКИ ДНЕС СИ ГИ ВЗЕХ КАК ДА ГИ ОТЛИЧАВАМ ЕДНАТА Е МАЛКО ПО-ГОЛЯМА А ДРУГАТА МАЛКА А МАЛКАТА Е ТЪМНО ЗЕЛЕНА А ДРУГАТА СВЕТЛО ЗЕЛЕНА.
Изпратено на 1/11/2008 от stasko.
kak moga da razbra koi kostenurka emazka i koia e zennska
Изпратено на 1/2/2008 от Стефани.
имам две костенурки едната е женска а другата мъжка вчера се върнах от път и във водата им имаше едни животинки много малки като поповилъжички някой можели да ми каже какви са тези съсдания???
Изпратено на 1/2/2008 от йоанна.
как да разбера пола на моята костенурка
Изпратено на 1/1/2008 от Димитър.
Моята костенурка се разболява два пъти и два пъти я лекувам от гъбички обаче сега ми се струва че и исъхват краиниците на задните крака и изпадаха ноктите някой има ли идея какво е това заболяване и как се лекува?Предварително благодаря.
Изпратено на 12/28/2007 от borti.
imam kostenurka ot 4 godini.ise 4udia za6to spi zimen san.vinagi sam se pitala i sam tarsila informacia.kogato popitam v magazin mi kazvat 4e tova ne e vazmozno,4e te ne spiat zimen san ,no maita spi.i nay interesnoto e 4e kogato spi raste mnogo.ve4e neznam kade da ya darza a nemoga da ya ostavia obi4am ya.kato se sabudi yade kato za posledno nemoga da i smogna.sled tova kato zaspi ne yade s meseci neznam kakvo stava .MOLIA POMOGNETE MI
Изпратено на 12/20/2007 от зори.
SaiTa E MnOgo Hubav , no az nemoga da razbera tova koeto me interesuva ot tyk moqta kostenurka e po4ti na 1g. i v kraq na eseenta zapo4na samo da spi.Pritesnqvam se dali i ima nesto ili tova e zimen san.Neznam. Molq vi ako vie zneate zasto pravi taka ili nqkoi koito znae mi daite skypa mu ili gsm. Mnogo vi blagodarq !!!
Изпратено на 12/19/2007 от Hrisi.
a az iskam da popitam za moqta kostenurka:tq ponqkoga e mn.igriva,a ponqkoga e omurlu6ena!tova ozna4ava li 4e e bolna?
Изпратено на 11/14/2007 от маргарита.
ot izvesno vreme nabludavam 4e kostenurkata mi ne e dostata4no jiznena,radko izliza na ostrov4eto si,po4ti ne se hrani.hvanata e ot qzovir.6te spi li zimen san ,kakvi za priznacite na zaspivane i kakvi griji se polagat za neq dokato spi.kakva hrana prepora4vate?
Изпратено на 11/14/2007 от маргарита.
ot izvesno vreme nabludavam 4e kostenurkata mi ne e dostata4no jiznena,radko izliza na ostrov4eto si,po4ti ne se hrani.hvanata e ot qzovir.6te spi li zimen san ,kakvi za priznacite na zaspivane i kakvi griji se polagat za neq dokato spi.kakva hrana prepora4vate?
Изпратено на 10/30/2007 от Елена.
Аз също имам костенурки. Но наскоро едната умря поради липса на калций. Затова смятам ,че трябва да им се дава редовно калций.
Изпратено на 10/17/2007 от Виктория.
Здравейте! Аз имам костенурка от около 3 години, която не расте... Първо я гледах в малко аквариумче с палмичка, но после рабрах, че това е много тъпа идея и ваднега си аквариум сус стулбичка и островче в ъгъла, където да се препича. Имам три въпроса: ЗАщо моята костенурка не се качва на островчето? Понякога се подпира на стълбичката е там си почива, но не излиза на острова (стълбата е под водата). Как да я накрам да излезе?Също искам да знам защо не яде ситно нарязани зеленчуци и плодове, както трябва, да не говорим за черупки от яйца, а само нездравословната храна от зоомагазина? И последно: Защо не расте? откакто съм я купила е пораснала само с 2 см., а костенурката на моята приятелка е много голяма, а живее в същия аквариум като моя и се храни със същата храна. По черупката и се появиха бели люспи, които малко като ги дръпнеш падат. Те от прекалето стоене във вода ли е или костенурката е почнала да расте? Много ви моля, отговори на тези въпроси никаде не мога да намеря, ако искате да помогнете, да подобрите живота на моята костенурка, ако грешката е в мен, моля пишете на drebosu4eto@mail.bg !
Изпратено на 9/30/2007 от АЛИСЕ.
аз имам от две седмици водна костенурка в пластмасов аквариум, същият който е описан с палмичка по средата. Нужно ли е стъклен аквариум и моята костенурка е само една мъжка, трябва ли друга женска ?
Изпратено на 9/13/2007 от МИТКО.
kolko li barzo rastqt ako nqkoi znae go molq da mi kaje
Изпратено на 9/1/2007 от iva.
Zdraveite.Tova koeto ste napisali pomaga na horata koito gledat vodni kostenurki.Az imam vodna kostenurka.Kazva se Renata i e na 2 meseca.Za shtestie ne e bolna ot nishto.
Изпратено на 8/16/2007 от Йоанна.
moqta kustenurka padna ot patekata si i si narani lqvoto oko sega az go po4istvam kogato ima krav molq vi pomognate da spasim DESA.Blagodarq predvaritelno.mnogo si q obi4am i ne moga da jiveq bez neq
Изпратено на 8/16/2007 от Йоанна.
moqta kustenurka padna ot patekata si i si narani lqvoto oko sega az go po4istvam kogato ima krav molq vi pomognate da spasim DESA.Blagodarq predvaritelno.mnogo si q obi4am i ne moga da jiveq bez neq
Изпратено на 8/11/2007 от мартина.
Zdraveite, predi malko si kupih kostenurka, koqte e mnogo dezorientirana i neprekysnato se blyska v stenite na akvariuma.Ne moga da precenq dali pluva pravilno ili ne; sqka6 zadnite i kra4eta ne sa izpynati po edin i sy6ti na4in, a 4erupkata i e malko meki4ka otkym korema. Dali 6te ima rahit ili ne? Ako sym q kupila bolna kak da q lekuvam? Sy6to taka ne znam kakyv i e pola. E, blagodarq predvaritelno i priqtni po4ivni dni.
Изпратено на 8/9/2007 от Йоанна.
Искам да знам моята кустенурка на колко е години тя е 6см.Моля ви кажете ми!
Изпратено на 8/9/2007 от Йоанна.
Искам да знам моята кустенурка женска ли е или мъжка .Аз не знам каква е но съм я кръстила Деска моля ви кажете ми.Пишете ми на siska9204@abv.bg от сарце ви се моля.
Изпратено на 8/9/2007 от Йоанна.
Сега отидох да видя моята кустенурка и видях 4е 4ерупката и е мека от към опашката отзад моля жи кажете какво да правя от сърце ви се моля кажете ми дали мога да и помогна с нещо не искам да я загубя помогнете ми !!!!!!!!!
Изпратено на 8/9/2007 от Йоанна.
Az iskam da znam gore dolu na kolko godini e moqta kustenirka tq e 6см.Molq vi pomognete.
Изпратено на 8/7/2007 от Hrisi.
Kolko vidove kostenurki ima?
Изпратено на 8/7/2007 от Hrisi.
Kolko vidove kostenurki ima?
Изпратено на 8/7/2007 от witch_girl_irma.
Az imam sy6to kostenurka.tq e ot golemite i e 4ervenobuzesta.az sym q narekla liifi kakto na irma.Tq nai-dobrata mi priqtelka ima kato moita kostenurka gore-dolu,no neinatya e po-myni4ka ot moita no neinata mai e hi6nik za6toto ima nokti
Изпратено на 7/31/2007 от elena.
с какво се хранят през зимата водните костенурки в домашни условия???
Изпратено на 7/30/2007 от ГоГо.
само това мога да ви питам с какво се хранят водните костенурки
Изпратено на 7/26/2007 от Глория.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Здравейте!Имам костенурка(водна).Тя е черна.Нормално ли е това?От време на време я пускам в тревата в градината, но един ден не се съобразих и я оставих за малко по-дълго време, а косачът тъкмо беше дошъл да коси тревата.Тя беше в градината!!!Той по невнимание не я видял и минал през нея с КОСАЯКАТА!!! След като я видял и малка част от черупката на костенурката я нямало!!! КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВЯ? То вече й мина, нооо .Няма кръв, но все ощечастта от черупката й не се е възстановила.КАКВО ДА ПРАВЯ И ОПАСНО ЛИ Е ТОВА? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Изпратено на 7/21/2007 от натали.
as imam 4ervanobuza kostenurka i e mnogo lakoma samo iska da iade Pile6ko meso,Krenvir6,Ka6kaval.Hliab i se kazva DOLI ie na 5 g.
Изпратено на 7/21/2007 от натали.
as imam 4ervanobuza kostenurka i e mnogo lakoma samo iska da iade Pile6ko meso,Krenvir6,Ka6kaval.Hliab i se kazva DOLI ie na 5 g.
Изпратено на 6/28/2007 от svetlio.
купих на дъщеря си подарък малка костенурка , може ли някой да ми каже как точно се хранят , благодаря предварително.
Изпратено на 6/9/2007 от Тони.
Водата трябвала да се сменяла веднъж седмично ли????????????????????Аз я сменям всяка сутрин.Щом стана и това ми е първата работа!
Изпратено на 6/9/2007 от Тони.
Водата трябвала да се сменяла веднъж седмично ли????????????????????Аз я сменям всяка сутрин.Щом стана и това ми е първата работа!
Изпратено на 6/9/2007 от Тони.
Здравейте! Аз съм на 9 години и имам една червенобуза костенурка.Преди й давах храна от зоомагазина, но на скоро разбрах, че са вредни и започнах да й давам плодове и зеленчуци, месо и естествена растителност.Сега тя е станала по-енергична и това сигурно се дължи на разнообразното й хранене.Тя е дълга около 5-6 сантиметра и не по-тежка от 10 грама и е на 2 месеца.Само не й знам пола.Ако някой от вас знае как да определя дали е мъжка или женска моля го да ми каже.Всяка сутрин й сменям водата аз, дори и да съм дете,много ми е лесно,защото е в една малка кутийка.По-нататък като порасне ще я сложим в аквариума от рибките ми,който подарихме.Иска ми се вече да е голям екземпляр, но тя едва се е родила...Ще дойде и това време.Скоро ще купим още една ,костенурка от противоположния пол, за да не е самичка.Любимото занимание на костенурката ми е да яде,защото е много лакома.Много ми е миличка,а и тя ми го показва.Сигурно такава ще е и другата ми костенурка.Приятен ден!!!
Изпратено на 6/9/2007 от Тони.
Водата трябвала да се сменяла веднъж седмично ли????????????????????Аз я сменям всяка сутрин.Щом стана и това ми е първата работа!
Изпратено на 6/3/2007 от petq.
kak se razli4avat ma6ka kostenyrka ot jenska molqvi kajete imam dve4ki i se 4ydq ??????
Изпратено на 5/31/2007 от Тони.
На Дани предлагам: За очите- да намаже очите им с витамин A, като изчака те да изсъхнат. За меките черупки- Купи си калций и им го дай. С това мога да помогна. :)
Изпратено на 5/31/2007 от Тони.
На Дени предлагам: За очите- да намаже очите им с витамин A, като изчака те да изсъхнат. За меките черупки- Купи си калций и им го дай. С това мога да помогна. :)
Изпратено на 5/23/2007 от denis milenkov.
nqma sho
Изпратено на 5/11/2007 от Яна.
Здравейте!Преди 3 дни ми подариха 2 малки червенобузи костенурки.Едната е много жизнена и се храни,но другата спи непрекъснато, не яде, и се движи много рядко.Почти постоянно е със затворени очи, а това ме притеснява.Нормално ли е това,или е болна?ще се радвам ако някой ми отговори.Благодаря предварително!
Изпратено на 5/5/2007 от carina.
mnogo hubava strabnica,magi.as sa6to imam tova prekrasno jivotin4e no to e pred smart za6toto ne znaeh 4e se gleda taka.e vse pak 6te ti kaja edno golqmo mersi za6toto sledva6tata kostenurka koqto 6te imam 6te q gledam po tozi na4in!!!!!!!
Изпратено на 4/14/2007 от Stanimir.
Zdr sega smqtam da si zemam kostenurka ama nz s ko da q hranq ako nqkoi znae pls pi6ete!!!
Изпратено на 3/26/2007 от mariana.
imam malka kostenurka.akvariuma e s malko dano i e visok.trqbva li da vzema drug?
Изпратено на 3/3/2007 от Ирма.
Имам малка костенурка на около 1 год.Интересува ме настъпват ли някакви видими промени при тях,когато заспят.Моята стана лилава на цвят и отделя някакъв сек рет,все едно има допълнителна кожа.Нали не е мъртва!?
Изпратено на 2/22/2007 от веско.
всичко е готино и подробно само не разбрах как се лекува от рахит
Изпратено на 2/20/2007 от румен.
podariha mi dekoratiwna kostenurka w plastmasow syd s palmi4ka to4no koto tozi opisan po-gore. trqbva li da go smena s prozra4en ili moje da ne e? po sami mogat li da jiweqt? ako w staqta temperaturata e okolo 20 gradusa towa dostaty4no li e za tqh ili trqbva dopylnitelno zagrqwane na vodata?
Изпратено на 2/18/2007 от Дени.
Здравеите казвам се Дени и имам нужда от помощ имам си две червенобузи водни костенурки едната е много жизнена а другата само спи обаче и двете ништо не ядат черупките им са меки а едната има много сериозен проблем с очите преди да ослепее очите и бяха само мътни а сега горката не може да ги отвори явно и двете са сериозно болни аз живея в София и на колене ви се моля да ми препоръчате лекар ще ви бъда безкраино благодарна аз много обичам моите две водни приателки аз знам че вие правите ЧУДЕСА
Изпратено на 1/29/2007 от MeL.
Mnogo mi haresaha,tova koeto prochetoh i imam edin vupros.Az imam kostenurka ot 3 sedmici i predi edna i se poqviha muhcheta po cherupkata,zashto???????? da ne e bolna.Edna priqtelka mi kaza che e zashtoto raste,a ot magazina mi kazaha che moje da e ot lipsa na kalcii i sega i slagam calcii vuv vodata vie kakvo mislite zashto e taka
Изпратено на 1/29/2007 от georgi.
ocetat se pie
Изпратено на 1/26/2007 от Maria.
Az imam vodna kostenurka kazva se Liifi no sam pritesnena za6toto ne iska da izliza na ostrov4eto nqkoi moje li da mi pomogne pi6ete mi na simi_kiss@dir.bg
Изпратено на 1/14/2007 от Galia.
Ot 10 dni imame kostenurka.Kazva se Franklin.Do v4era ne se ka4va6e na ostrov4eto i biahme pritesneni.Sega ve4e niama problemi,mojebi i triabva6e vreme da svikne s nas i novoto miasto.Iskam da znam kolko vreme mogat da stoiat bez hrama?Poniakoga ne iade po 2-3dni.
Изпратено на 1/14/2007 от Galina.
Zdravei Nila.I moiata kostenurka se kazva Franklin.Imame ia ot 10-12 dni i biahme pritesneni 4e ne izliza na ostrov4eto,no ot v4era niama problemi.Moje bi triabva6e da svikne s nas i s novoto miasto.Poniakoga ne iade po 2-3dni.Normalno li e?Ina4e se dviji postoianno.
Изпратено на 12/30/2006 от nila.
моята костенурка не6те даяде и бронята и стана мека към задните кра4ета.моля ви какво даправя, да спася ФРАНКЛИН?
Изпратено на 12/16/2006 от кремена.
А костенурките спат ли зимен сън?
Изпратено на 12/2/2006 от Даниела.
Здравей,аз си имам един въпрос към теб,с каква ЛЕСНА ЗА НАМИРАНЕ И ПОЛЕЗНА ХРАНА да храня моета костенурка,приполужение че е само на годинка и става ли да купя една дребна аквариумна рибка и да я пусна на моята котенурка да я гони и изяде?
Изпратено на 11/24/2006 от Dinko.
namerih si kostenyrka na putq i iskasm da si q gledam?moje li da mi kajete kak! ili shte e podobre da q pusna?
Изпратено на 11/9/2006 от Silviya.
Iskam da vi spodelq,4e ot skoro imam kostenurka i na posledak ne se hrani i postoqnno e sas zatvoreni o4i.Tova mnogo me pritesnqva i ako nqkoi znae,za6to e taka molq da mi pi6e!Predvaritelno vi blagodarq!:)
Изпратено на 11/5/2006 от DANI.
аз имам две костенурчета и един ден когато се прибрах и реших да видя какво става с моите костенурки видях , че едната костенурка ми я няма започнах да я търся и не я намерих , когато баща ми се прибра я намерих под перваза на ламперията , когато баща ми я извади видях , че единият крак и е откъснат , а ноктите на другият крак и ги нямаше . Костенурката боледува вече две три седмици и не иска да яде . Ако някой знае моля да ми каже какво да я правя.Благодаря Ви!!!
Изпратено на 10/19/2006 от диана.
приятелката ми има месоядна костенурка от 10 години.снощи за парви път костенурката издаваше звуци и най-интересното беше че наподобяваха мяукането на котарака с които живее.дори в началото си помислихме, че е котката и когато отворихме вратата и видяхме че котката не беше там разбрахме че мяукането идва от костенурката.това което притеснява приятелката ми е не че костенурката и мяука като котка, а да не би нещо да я боли????
Изпратено на 10/14/2006 от ???.
Kostenurkite mogat da qdat: suha hrana(granuli) surovo,sitno narqzano pile6ko meso zele dobre nakisnata kote6ka ili ku4e6ka krana i dr.
Изпратено на 9/6/2006 от Мария.
Костенурките са много мили и сладки,а същевременно са лесни са гледане.Аз имам червенобузи месоядни костенурки.Тези екзотични животни са чудесни ако детето ви иска животно то ето го.Приятно отглеждане!Чао,чао!
Изпратено на 7/9/2006 от danitooo.
kolkogodini 6iweqt vodnite kostenirki ?!?
Изпратено на 6/7/2006 от nila.
imam 4ervenobuza kostenurka ot 5 dena.i mi sestruva 4e tq neiska da qde .kupih i skaridi .kote6ka hrana, i lista ot gluhar4eto no tq ne qde nito edno nito drugo i mnogo sam pritesnena da neumre kakvo dapravq.
Изпратено на 4/27/2006 от perdita.
Statiqta e strahotna mnogo mi pomogna nau4ih nqkoi ne6ta koito do sega neznaeh.Samo ne razbrah kak da razbera pola na moqta kostenurka.Ako moje da nqkoi da kaje 6te mu bada mnogo blagodarna.Blagodarq predvaritelno.
Изпратено на 4/27/2006 от kap4e.
az imam vodna kostenurka ot edna godina i prez tazi godina se sbluskah s poduvane na o4ite i koeto se izlekuva s lekarska namesa.kostenurkata be6e na injekcii dve sedmici.koito ima nqkakvi vuprosi svurzani s otglejdaneto na kostenurkite moje da se oburne kum men mislq 4e 6te moga da vi pomogna za6toto sum 4ela dosta
Изпратено на 4/25/2006 от PeHu.
neznam ama tva s "mumiqta" be6e mn gadno.. taa i az iskam da popitam kak da razbera pola,za6toto kogato si q kupih ne popitah i sega nz kak da go krystq :)
Изпратено на 4/13/2006 от Mi.
Имам една голяма молба към вас!Някой може ли да ми даде информация долу-горе до колко години живеят декоративните костенурки???? Благодаря Ви предварително!
Изпратено на 2/4/2006 от nadia.
коstenyrkata moje da izleze sama na ostrova bez obezpokoiavane
Изпратено на 12/23/2005 от kikZZzz.
kak da razbera dali e myjka ili jenska kostenurkata ?;)
Изпратено на 12/13/2005 от цецко.
ot skoro moqta kostenurka ne marda i ne se xrani.Tq malkosi otvarq o4ite. Ste vi popitam da li ima na kostenurkite zimen san.Molq vi otgovorete mikolkoto se moji po barzo.Blagodarq vi.
Изпратено на 10/12/2005 от Биляна.
Здравейте, Преди 10 дни намерихме на магистралата две бебета земни костенурки. Желанието ми е да ги отгледам зимата и да ги пусна обратно в гората, но нямам информация как да ги гледам до тогава и с какво да ги храня. Зная че има разлика между водните и земните, но каква? Ако можете ми изпратете каква къща да им направя, при какви условия да ги гледам. Благодаря предварително.
Изпратено на 10/11/2005 от mitko.
Haresva mi kak e napisano,no ne e napulno poiasneno s kakva hrana e polezno da se hraniat kostenurkite moze li surovo meso da im se dava?
Изпратено на 9/2/2005 от сиси.
понякога временно костенурките ослепяват,отидете в такъв случай при ветеринар,ще ви каже вероятно,че причината е авитаминоза и ще се оправи бързо от капки в очите, друга причина за подобен проблем е замърсената воза-костенурките искат чиста вода,месоядните обичат кайма-сурова...моят въпрос е -дали обичат да се общува с тях,лично на мен ми е трудно да си говоря с тях,а моя приятелка успява да общува с костенурката си -звучи странно,но не мога да ги приема като събеседници
Изпратено на 9/2/2005 от сиси.
понякога временно костенурките ослепяват,отидете в такъв случай при ветеринар,ще ви каже вероятно,че причината е авитаминоза и ще се оправи бързо от капки в очите, друга причина за подобен проблем е замърсената воза-костенурките искат чиста вода,месоядните обичат кайма-сурова...моят въпрос е -дали обичат да се общува с тях,лично на мен ми е трудно да си говоря с тях,а моя приятелка успява да общува с костенурката си -звучи странно,но не мога да ги приема като събеседници
Изпратено на 8/29/2005 от Maria.
Iskam da popitam kak da opredelq pola na kostenyrkata si i neinata vazrast.Tq e malka 4ervenobyza kostenyrka.6te se radval ako mi otgovorite!!!
Изпратено на 8/19/2005 от Съни.
Blagodarq za tova koeto ste napisali mnogo mi pomogna
Изпратено на 6/4/2005 от ивелина.
statiqta mnogo mi pomogna za6toto sega 6te moga da se grija za moqta kostenurka po-dobre
Изпратено на 5/26/2005 от tsveti.
mi neznam
Изпратено на 5/12/2005 от Дани.
Днес намерих малка костенурка, мисля че е червенобуза, но черупката и е повредена- счупена на някой места. Исках да попитам дали ще оцелее и мога ли да и давам нещо с което да подпомогна заздравяването на черупката?
Изпратено на 4/28/2005 от desi.
Да статията е добра,но днес ми намериха една костенурка (голяма) и аз я прибрах вкъщи да си я гледам и незнам все още дали със сигурност е водна,по какви белези се подразбира и кажете малко повече за възрастните костенурки моля.
Изпратено на 4/28/2005 от valkanov.
Статията е добра ,но аз се нуждая от още помощ.Мола ви ,намерих си водна костенурка,дива е т.е.черна с дълга опашка .Гледам я вече 5 дни но не иска да яде ,купих и скаридки и витаминозна храна от магазина но тя не я приема .Какво да направя моля ви пишете ми.
Изпратено на 4/27/2005 от елена.
това което прочетох в този сайт ми помогна много пр отгледането на моята костенурка,която не е декоративна.намерих я на пътя и я взех,но нямах представа какви грижи трябва да полагам за нея за да не и липсва естествената и среда.факт е,че тя живее вече 6месеца.но аз не затоплям водата и,отглеждам я в градинка за костенурки каквато вие описвате с палмичка,възможно ли е да сам и навредила и ако е така как да разбера,че не се чувства добре.
Изпратено на 3/20/2005 от Румен.
всичко е написано страхотно наистина статията е невероятна изключително много ми помогна имам костенурки от 1 месец и до сега им нямаше нищо но от вчера на едната и се подуха очите и не се справя добре с плуването изглежда болна мога ли да и помогна по някакъв начин да я излекувам и дали е заразно за другите костенурки
Изпратено на 2/10/2005 от iavor mladenov.
iskam da vi pitam kak moje da se opravi rahita na kostenurkata ?
Изпратено на 2/5/2005 от anonimen.
Statia ne poaisniva dali malkite kostenurcheta mogat da giveiat i v dulbok akvarium s drugi obitateli/naprimer dek. ribki/, s kakvo tochno se hraniat i nepremenno li triabva da izlizat izcialo na povurhnostta!!!
Изпратено на 12/25/2004 от Иван Сивков.
Статията е много полезна за незапознатите с отглеждането на декоративни костенурки ! Благодаря, на мен ми беше от голяма полза тази статия, защото вече мога да полагам необходимите грижи за моите костенурчета !
Изпратено на 12/2/2004 от таня.
От няколко дни имаме малко костенурче - подарък за рождения ден на сина ми - лошото е, че не съм запозната с грижите - статията е чудесна - благодарим Ви
Изпратено на 11/11/2004 от neli bunevska.
Информацията не ми е достатъчна.Моята костенурка е още малка и ми прави впечатление,че не си качва на островчето.Не съм сигурна на какво се дължи,дали водата е много или има здравословен проблем.
Изпратено на 10/19/2004 от ина.
Статията е добра! Поздравления! Бих искала да разбера как се определя пола и възраста на костенурките.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd