Домашни Любимци

Червенобузите костенурки

Какво е характерно за тях?
Родината на симпатичните животинки е Северна Америка.
До 3 годишна възраст между мъжките и женските не се забелязват големи различия. Мъжките костенурки запазват зеленикавия си цвят, но остават по-дребни, а опашката им е по-дебела и по-дълга. Ноктите на предните им крачета са значително по-дълги и с тях мъжкия ухажва избраната партньорка, опитвайки се да привлече вниманието и, като я чеше по бузките. В естествена среда спят зимен сън, но в домашни условия това рядко се случва. Можете да им осигурите почивката при по-ниска температура и по-тъмно място. При правилно отглеждане биха могли да израснат до рекордните за тях 30 см и да ви радват дълги години с компанията си. Изглеждат непретенциозни в млада възраст, защото са малки, но така е само на пръв поглед, за това трябва да сте сигурни, че ще можете да им отделяте достатъчно средства, време и внимание, за да се чувстват добре във вашия дом. Хубаво е да имате достатъчно познания за вида им, защото много често невежеството на собственика им причинява непоправими вреди.
Как да ги отглеждаме?
За малките костенурки са достатъчни пластмасова ваничка или малък аквариум. Големината на съда трябва да се променя с възрастта и броя на питомците в него. За малките са достатъчно около 5 л вода, за големите обаче не стига.
Животното трябва да е добре предпазено от травми в съда, в който сме го поставили, а водата и въздухът да бъдат достатъчно топли. Нужна е и много слънчева топлина, но ако са на открито малките трябва да бъдат предпазени с мрежа от опити да избягат или от враждебно настроени животни, неподходяща температура, постоянен стрес или наранявания (предизвикани от не обезопасен аквариум). Всичките им заболявания са тежки, трудни за лекуване и изходът често е фатален.
Как да ги храним правилно?
Храната трябва да е разнообразна и подбрана според възрастта. Млади костенурки (до две години) могат да приемат ежедневно и живата храна (като земни червейчета или малки пеперудки) подходяща за тях. Месото трябва да се избягва. С напредване на възрастта храната на костенурките все по-голям дял трябва да заемат съставките от растителен произход. Подходящи са листна салата, младо зеле, блатна леща и др. Възрастните се хранят по-рядко от малките.
Къде можем да сгрешим?
Пълното лишаване от суша им вреди, както и храненето извън водата. Не е полезно да се събират на едно място животни с еднакъв пол, особено две мъжки. Не допускайте храненето да е еднообразно и не балансирано. Витамините и минералите са полезни, стига да не се прекалява с тях. Внимавайте водата, я която живеят да е винаги чиста. Ако костенурката се заплете в храстите в аквариума е опасно да се чисти с груби четки или да се бели обвивката и.
При ивдими признаци за някакво заболяване не пренебрегвайте лошото състояние на любимеца ви с надеждата да е нещо временно и избягвайте сами да го лекувате, без да потърсите специалист.
Погрешно е да се избира аквариум с прекалено много украшения вътре (островчета, палми и т.н.), колкото и красив да ви изглежда, защото би могъл да нарани сериозно животното. Вместо атрактивното подберете нещо скромно, но по-сигурно.

Изпратено на 11/23/2006 от Анонимен. Прочетено 6868 пъти.
Изпратено на 2/15/2013 от hairinka.

Здравейте, не съм специалистка по отглеждане не костенурки - имам ги от 1 месец. В началото не искаха да се хранят и мислех, че ще умрат - беше ми много мъчно за тях. Но после проядоха - слава Богу - и оттогава им се радвам всеки ден като ги храня. Така че не се притеснявайте - мисля, че в началото не ядат от стреса - докато свикнат...

Изпратено на 11/7/2007 от Петя.
как мога да разбера дали са мъшки или женски
Изпратено на 5/31/2007 от Тони.
Това с 5-те л вода не го разбрах.На ЕДНА костенурка колко л вода й трябват?
Изпратено на 5/31/2007 от Тони.
Днес сутринта си купих костенурка, но тя нищичко не хапва.Как да я накарам да яде?Много се притеснявам.Помогнете ми.
Изпратено на 4/17/2007 от Чавдар.
На мен ми препоръчаха пластмасож кажариум с палма която е закрепена и остров4е което е закрепено.Правилно ли е това или не?
Изпратено на 1/25/2007 от Todor.
Здравейте, купих си две малки костенурчета, червенобузести. Вече 4 дни са вкъщи, но не хапват нищо. Дори не доближават храната. Едното спи почти постоянно, а другото не. Какво да правя!?! В летаргия ли са!?! Защо не се хранят!?! Помогнете!!!!
Изпратено на 1/15/2007 от роси.
моля кажете ми могат ли да преяждат червенобузестите костенурки-имам две и те непрекъснато са гладни и имам чувството че ще ядат докато им давам, но не смея да експериментирам, да не преядат.И как да разбера пола?
Изпратено на 12/1/2006 от роси.
купи витамин А и й мажи очите с него като я държиш на топлината на лампа..преди лекувах така моята костенурка и я държах под лампата,докато изсъхнеше от водата(не помня точно колко време)..оправи се но трябва постоянство докато започне пак да си отваря очите и да се храни(ако е спряла да се храни вече) успех!
Изпратено на 11/24/2006 от sonq.
моята костенука е на 11 г. от извеснтно време не се храни и мисля, че има провлем с очите, защото не ги отваря. кажете ми ако знаете нещо по въпроса.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2019 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (47462)

2. Моето хъски (43385)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (41289)

4. Подробности за червенобузите костенурки (37170)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (26288)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?