Домашни Любимци

ГУПИ

Тяхна родина са водоемите на Венецуела, Барбадос, Гвиана, Северна Бразилия, където тези малки рибки играят важна екологическа роля, унищожавайки ларвите на маларийните комари и москитите.

Това е най-популярната сред акваристите живородна риба. Внесена е в Европа за пръв път 1866 г., в Лондон от ботаникът Гупи и е наречена така в негова чест. В превод от латински Poecilia reticulata означава променлива мрежеста.

Мъжките достигат дължина 4 см, а женските 6 см. Мъжките гупи са придобили способност да изменят окраската и формата на перките си и това е използвано за създаването на най-разнообразни селекционни (изкуствени) форми.

ОТГЛЕЖДАНЕ

Гупите общо взето са непретенциозни риби. Отглеждат се във вода с твърдост dH над 8 гр, pH=6,5 или 8,5 и температура 22-27°С. По-добре растат и по-рядко боледуват, ако водата има соленост 2-5% /прибавя се морска сол 2-5 грама на литър/. Необходима е аерация, филтрация и редовна смяна на 1/5 от водата веднъж седмично. Аквариумът трябва да е гъсто засаден с растения и добре осветен. В него не бива да се слагат камъни и коренища с остри ръбове и краища. Обемът му трябва да бъде минимум 10литра. Колкото по-голям е, толкова по-добре се развиват рибите. Очевидна е разликата от гупи отглеждани в аквариум с обем 10 л и такива, които са отраснали 100 л - аквариум. Поради повишената обмяна на веществата живородките повече замърсяват водата от другите риби /харациниди, лабиринтови други/. Минималното количество вода за една рибка при спазване на всички процедури е 1,5-2,0 л. В малки пренаселени аквариуми те не се развиват правилно и не могът да достигнат естествените си размери /остават джуджета/.

ХРАНЕНЕ

Гупите са всеядни риби-ядът всички видове храни, но се нуждаят и от растителна храна, която трябва да е 40-50 % от общия им порцион. В никакъв случай не бива да се хранят само с един вид храна /например тубифекс или суха дафния/. Това обикновено довежда до заболявания, неправилно развитие и не жизнено способно поколение. Храната трябва да е пълноценна, разнообразна и да се редува.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Бременността на гупите зависи от температурата на водата и се колебае между 22-25дни. Едно оплождане на женската е достатъчно за 3-4 раждания, но при всяко следващо раждане рибките са все по-малко, като с тях се отделят и неоплодени яйца. Раждането продължава от няколко десетки минути до 2 часа, в зависимост от температурата на водата и нейният химически състав. За да не изяде женската собственото си потомство е необходимо да се отдели в специална родилка с отвор, през който малките да изпаднат. Друго решение на проблема е да се постави бременната женска в малко аквариумче или ваничка с гъста растителност, сред която новородените да се скрият. Стари, болни женски, както и такива, които са отглеждани при неблагоприятни условия вместо малки рибки, често раждат хайвер или недоразвити личинки. При определени условия, като уплаха, температурен шок и др., може да се стигне до преждевременно раждане. Често женските след раждане силно изтъняват, корема им хлътва на вътре, губят координация /не плуват нормално/ и след време умират. По-възрастните женски раждат повече малки от младите. Една женска ражда от 20 до около 100 /според някои автори до 250/ малки с размер 6-8мм. Първоначално се захранват със стрита суха храна, артемия, циклопси или много ситно нарязан тубифекс. Съзряват полово на 3-4 месечна възраст. При правилно отглеждане гупите живеят 2-3години.

 

Изпратено на 5/25/2010 от Анонимен. Прочетено 11909 пъти.
Изпратено на 6/6/2011 от nnikki.

Вашият коментар...zakypix si gypa ot zoomagazina predi 6 dena obache koremcheto i e podyto ii ima chrni petna mislq che e bremenna no dori i da e taka nz predi kolko wreme e zaprodena ii nz koga da q premesta
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Шестте най-добре говорещи папагали

7/12/2013
Кучето помага срещу стрес

12/5/2012
Котките лекуват

11/9/2012
Деца и куче. Породи кучета

5/21/2012
Защо шоколадът е вреден за животните

1. Нашите водни костенурки (49826)

2. Моето хъски (44669)

3. Хамстерът – как да се държите с него? (43499)

4. Подробности за червенобузите костенурки (38471)

5. ЧЕРВЕНОБУЗЕСТИ КОСТЕНУРКИ (27970)

В света на папагалите

Декоративен плъх.Препоръки за начинаещия

Подробности за червенобузите костенурки

Нашите водни костенурки

Хамстерът – как да се държите с него?