Цветя

Да отгледаш мушкато


Определено червеното мушкато на прозореца е класика в первазната украса. Този общопризнат атрибут на еснафския уют и досега украсява прозорци и балкони – не само у нас, но и в Европа. Само че там го наричат пеларгония – още по-еснафско. Произходът на повечето сортове пеларгонии е от саваната на Южна Африка.Оттам иде и любовта на цветето към слънцето, дори при липса на достатъчно влага в почвата. Наименованието пеларгония идва от гръцкият език и се превежда като “щъркел” - вероятно заради приликата на плода му с щъркелов клюн. Ние наричаме мушкатото така заради това, че в каквато и почва да го мушнеш, то се прихваща и започва да расте с всичка сила. В своя съвременен вид цветето се е появило в Холандия още през 16 век. Но тогава то е било все още африканска екзотика. През 18 и 19 век обаче пеларгонията става едно от най-популярните цветя в Европа с хиляди сортове. Особена популярност придобива в Англия, ставайки символ на викторианският стил на добрата стара Англия.Доскоро мушкатото се размножаваше само вегетативно, казват цветарите и допълват – с резници. Този процес е трудоемък , когато става дума за получаване на много растения.Едва през 80-90-те години на миналия век със създаването на новите хибридни сортове се появила и възможност за размножаване на мушкатото със семена. У нас най-разпространена е зоналната пеларгония. Нарича се така заради листата си с подковообразни ивици (зони). На височина достига 25-30 см. Цветовете й са с всички нюанси (без сини и жълти), има дори двуцветни, с прости цветове или гъсти съцветия. Може да се засажда както в саксии и сандъчета, така и в градината. Мушкатото презимува без особенни грижи – достатъчно е да е в помещение, където температурите не са отрицателни. Растенията от градината също могат лесно да се запазят за следващата година. Необходимо е да се изкоренят, да се изтръскат от пръстта и да се завържат връзки по няколко. После се закачат в избеното помещение с корените нагоре. През пролетта се засаждат отново на открито, а върховете им могат да се подрежат и използват за нови растения. Струва си да посади човек мушкато, защото то цъфти непрекъснато от май до октомври, едно от най-непретенциозните растения е, практически не боледува и не го нападат вредители. Ако през есента мушкатото се прибере на топло преди да настъпят студовете, то продължава да цъфти на перваза на прозореца поне още месец. Това е идеалното растение за балкона, понеже лесно понася недостиг на влага и изобщо не губи от декоративността си по време на цъфтежа. Семената от пеларгония (мушкатото) се намират в цветарските магазини. По-лесно е обаче да отчупите издънка от бабиното си мушкато. Баба ви ще ви обясни как да го посадите.
Изпратено на 11/4/2003 от Анонимен. Прочетено 21524 пъти.
Изпратено на 10/19/2007 от Диди.
Моля, някой да ми каже защо мушкатото ми не цъфти.Миналата година ги начупих клончетата и ги засадих отново, но въпреки това нито миналата нито тази година цъфнаха.Уж е най-непретенциозното цвете но при мен май не се чувства добре.Много го обичам, защото ми напомня за моята майка.Каквото и където да бодне в земята или в саксия,започва да расте и да цъфти, но при мен не е така. Защо ли?
Изпратено на 6/16/2006 от tsvetelina.
тази година за първи път отглеждам мушкато което радво окото имам от почти всички видове цветове прекрасно цвете защото винаги е пълно с цвят.
Изпратено на 12/23/2005 от СТОЯНКА.
эащто цяло лято мушкатото ми не цъфна,веше на балкона на слънце?
Изпратено на 12/24/2004 от Vanko.
Може ли да ми дадете повече информация относно разсажданетоза нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

7/15/2013
Как да се грижим за цветята във ваза

7/11/2013
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

11/26/2012
Живо дръвче е по-добре

11/9/2012
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (59828)

2. Циклама (31921)

3. Да си отгледаме пуканки (30006)

4. От някои букети може и да похапвате! (27155)

5. Значение на цветята (25023)

Живот за цветята по време на отпуск

Царствената бегония живее кратко

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите