Цветя

Как да се грижим за цветята във ваза

Всеки иска да има у дома си хубав букет и най-вече да го задържи за повече време свеж. Даваме ви няколко съвета как да съхраните откъснатите цветя за по-дълго време.

1. Водата във вазите трябва да бъде със стайна температура и да се сменя всеки ден. Грешка е да се смята, че ледената вода действа освежаващо на растенията.

2. За да се подобри водопропускливостта на стъблата, те трябва да се подрежат задължително във вода. Това спомага за по-доброто всмукване на водата. Дървесинните стъбла на някои храстови видове трябва да се смачкват в краищата чрез начукване. Стъблата се изплакват, а срезът се обновява на 1-2см, като едновременно се премахва неприятният мирис на разлагане и се предотвратява гниенето.

3. Стайната температура влияе пряко върху трайността.
Цветята се чувстват най-добре в помещение с чист въздух, температура 10 - 15°С и влажност 60 - 70%.

4. Трайността на отрязаните цветя се увеличава и от някои вещества, разтворени във водата. Химичните вещества имат предназначение не само да обогатят водата със захари, но и да я дезинфекцират,и да сведат до минимум дейността на гнилостните бактерии в нея. Засега не е установено универсално средство, което да влияе на всички видове цветя.

Опитът на българските цветари показва, че оказва положителен ефект добавянето на 1/2 чаена лъжичка захар на 1 л вода или един аспирин на същото количество течност.
Освежаващо действат и 1% разтвор от глюкоза, 1,5 -2% разтвор от глицерин или 10% спиртен разтвор. Смята се, че аспиринът влияе добре на гергини и рози, а захарта - на лалета, богородички и димитровчета.

Добавянето на монета от медна сплав (например 2 стотинки) удължава живота на лалетата. Препоръчва се и 8% разтвор на глюкоза за тях. 10% захарен разтвор действа благоприятно върху хризантемите и астрите.
Популярна немска рецепта съветва за розите да се използва 1 супена лъжица винен оцет и 50-75 г захар на литър вода.
2-5% захарен разтвор се прилага широко в Германия за люляк, фрезии, карамфили, рози, лалета. По този начин трайността им се увеличава с около 7 дни. Но има някои цветя, като цикламата, момината сълза и амаралисът, които не понасят захарния разтвор.

Препоръчват се и следните универсални рецепти:
• 15г захар, 0,5г стипца, 0,3г калиев хлорид и 0,2г готварска сол за 1 литър вода.
• 10г захар и 30г сребърен нитрат за 1 литър вода.

5. Махат се излишните листа, главно в долната част на стъблото. По този начин се намалява повърхността за изпарение и се предотвратява гниенето във вазата.

А сега конкретно:
Розите трябва да са с дълъг срез. Първо се прави кръстообразен нарез и след това да се поставят във вода. Да се махнат трънчетата в долната част на стъблото, което повишава смукателната им възможност.

Лалетата, зюмбюлите и другите цветя, съдържащи много вода, се подрязват около 5 см.
Само когато цялата бяла част на стъблото се отстрани, цветята могат да получат обилно вода.

Карамфилите се подрязват малко над “възела” (удебелението на стъблото), защото тези стъбла са трудно пропускливи на вода поради плътната клетъчна тъкан.

Герберите и други тревисти растения поемат вода не само през мястото на среза, но и чрез външния слой на стъблото. Нивото на водата във вазата не бива да надвишава 10 см, така се удължава животът им.

Нарцисите понякога не се разцъфват нормално. Вина за това има малката кафява ципа, която обвива пъпката. Тя може да се отстрани внимателно с малка ножичка.
Нарциси, откъснати като пъпки, се развиват и дълго време радват окото във вазата.

Още един съвет: Лалетата и нарцисите се подрязват само веднъж и водата им не се сменя, а само се допълва.

Лилиумите са прекрасни като рязан цвят. Ако стъблото се огъне или пречупи от тежестта на цвета, напълнете го с вода и окачете цялото стъбло с цвета надолу за петнадесет минути.

Как може да освежите увехналите цветя?
Увехнали цветя се освежават (до определена степен) по различни начини.
Подрязват се краищата на дръжките и се потапят за 20 - 30 сек. в гореща (90 - 100°С) вода, като листата и цветовете се увиват в хартия, за да се предпазят от действието на парата. Този начин се практикува при хризантеми и гергини. Люляците, форзицията и др. не понасят третиране с топла вода.

Цветята с меки дръжки (лалета, нарциси, циклами и др.) се освежават, като се натопят в дълбоки съдове до самите цветове в хладка вода с температура 25°С.
Видове, отделящи млечен сок след отрязването, се потопяват за няколко минути във вода с температура 30 - 35°С, за да се предотврати запушването на стъблото със засъхващия сок.

Източник: hobyto.com

Изпратено на 7/15/2013 от Анонимен. Прочетено 4820 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

7/15/2013
Как да се грижим за цветята във ваза

7/11/2013
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

11/26/2012
Живо дръвче е по-добре

11/9/2012
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (61127)

2. Циклама (32981)

3. Да си отгледаме пуканки (31350)

4. От някои букети може и да похапвате! (28020)

5. Значение на цветята (25977)

Живот за цветята по време на отпуск

Царствената бегония живее кратко

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите