Да си отгледаме пуканки
ЗАХАРНА ЦАРЕВИЦА
Така се нарича подвид на царевицата, който в периода на млечната си зрелост съдържа до 18 % захари, което я прави особено подходяща за варене и консервиране.
В зряло състояние захарта се превръща в скорбяла, тоест зърната престават да са сладки.
Освен високото съдържание на захар зърната на тази царевица съдържат много белтъчини, минерални соли и различни витамини, сред които РР. Те я правят подходяща за деца, подрастващи и възрастни хора.
Царевицата регулира перисталтиката на червата и действа разхлабително.
По калории може да замени обяда.
ПУКЛИВА ЦАРЕВИЦА
Тя има дребни зърна с особен строеж, поради което, когато се навлажнят до 20 % и се нагреят, вътрешността им увеличава обема си, разкъсва обвивката и излиза навън като бело-
снежна маса (пуканки).
И двата вида имат ниско стъбло и образуват дребни кочани -от един до седем на'брой.
Те са по-раннозрели от обикновената царевица, поради което се засяват по-гъсто.
Отглеждането им не се отличава съществено от това на обикновената царевица.
През есента почвата се обработва дълбоко, като предварително се наторява със суперфосфат (25-30 кг на декар).
По-добре е обаче вместо суперфосфат да се използва оборски тор - 3-4 тона на декар.
Ако почвата е добра, може да не се тори наесен.
Достатъчно е напролет, преди сеитбата, да се разхвърли 25-30 кг/дка амониева селитра и да се зарови плитко с мотика. Тъй като са топлолюбиви, и двата вида се засяват, когато почвата се затопли на дълбочина 10 см до 10-12 градуса. За Южна България това е от 5 до 10 и от 15 до 20 април. За Северна България от 10-15 до 20-25 април, за високите полета до началото на май.
Захарната царевица може да се засява през 15-20 дни (разсредоточено), за да се получават кочани в млечна зрелост през цялото лято. Не бива да се засява обаче по-късно от 5 юни.
Сеитбата се извършва при междуредови разстояния от 70 см, а в реда от 18-20 до 20-30 сантиметра.
Семена от двата подвида царевица могат да се закупят от магазини на сортови семена или от Института по царевицата в град Кнежа.