Цветя

Скална градина

Скалната градина се превърна в неизменна част от всяка зелена площ. Огледайте се - дори съвсем скромните градинки по бензиностанциите вече имат собствени скални кътове, украсени с няколко вечнозелени храстчета и пъстри туфички от многогодишни цветя. Защо композициите с камък са толкова привлекателни? Трудно ли се изграждат? Скъпи ли са? Как се поддържат? Не се питайте - запретвайте ръкави! За да се изгради малък скален кът от няколко камъка, миниатюрни вечнозелени растения и обилноцъфтящи цветя, са необходими няколко часа и не повече от сто лева. Подреждането на камъните и групирането на растенията около тях е ювелирна работа - всеки детайл е от значение и има своето въздействие. За да получите ефектна и кокетна композиция, трябва да работите по предварително скициран проект. Първо трябва да си отговорите на няколко практични въпроса, които сами ще ви наведат на най-елегантното решение.

Къде в двора?
Скален кът се изгражда обикновено там, където има интересен релеф. Често можете да видите комбинация от камък и цветя в средата на обширни и равни поляни, но това е малко самоцелно и стои изкуствено. Малкият скален кът би следвало да намери своето естествено място в градината, която никой не познава по-добре от вас. Можете да го приютите до зиданата ограда или до облицованата с камък фасада на къщата - така ще създава плавен преход между двора и архитетурата. Някой позабравен и неразработен ъгъл на градината също е превъзходно място да изградите скална композиция. Ако имате малък стръмен откос в двора, вместо да го "обличате" с бетонови решетки и подпорни стени, украсете го с умело подредени камъни, между които да надничат шарени цветни букети. Използвайте всяка даденост на релефа - там, където не можете да подредите цветни лехи, храстови групи и градинска мебел, най-вероятно е идеалното място за скален кът. Основното изискване към местоположението е да има достатъчно слънце. Растенията, които са подходящи за засаждане в комбинация с камък, обикновено са силно светлолюбиви, сухоустойчиви и дори топлолюбиви. Повечето скални цветя цъфтят обилно само на пряко слънце и ако подберете сенчесто място за семплия алпинеум, няма да се радвате на пъстрата си колекция от растения. 

Колко голям?
Можете да се разпрострете на съвсем малка площ - три камъка и една юка са напълно достатъчни да пресъздадат атмосферата на скална градинка. Много често така се украсяват малките триъгълни зелени петна, получени при пресичането на алеите. Миниатюрните скални кътчета също са изключително подходящи за маскиране на стъпала, за подчертаване на дворни архитектурни форми - кладенци, езерца, беседки. Малките скални кътове с площ до 5 м2 могат да се изграждат в триъгълно очертание (в ъгъла на двора) или с по-овални очертания (в зависимост от релефа). Те се състоят от много повече камък, поне десет отделни каменни къса, и по-голям брой растения - поне три храстчета и двайсетина цветни туфички. Съобразено с пропорциите на двора, скалният кът не бива да доминира над останалите елементи в градината - той трябва да служи за украшение на цялостната идея на озеленяването. Скални градинки над 5 м2 вече заприличват на алпинеуми и се превръщат в основен композиционен мотив в дворното решение.


Кое първо?
Най-напред се подреждат камъните - това е най-тънкият момент в изграждането на скалния кът. Ако дворът ви е равен, пък искате да получите малко хълмче, по което да разположите камъните, се насипва плодородна почва на пластове по 15 см, която се валира с ръчен валяк или ръчна трамбовка. Полагайте камъните върху трамбованите пластове почва и засипвайте с нова почва. Всеки камък (особено по-изправените) трябва да е заровен поне 1/4 от обема си в плътна почва, за да не се размества под силата на тежестта си. Ако имате подходяща за скален кът естествена неравност, ще трябва да я "обръснете" до гола почва. Премахнете всякаква растителност и започнете на чисто. Изкопайте съответни дупки, в които ще положите каменните късове, и при поставянето им ги притъпчете стабилно. Едва тогава може да се започне с разполагането на трайната растителност. Както са си в контейнери, започнете да поставяте храстчетата тук и там, докато ви хареса как стоят. Засадете ги и процедирайте по същия начин с цветята. Гледайте етикетите на саксийте - там трябва да е отбелязано кое цвете в каква багра цъфти и колко високо става. Това ще ви помогне да ги разпределите върху площта на скалния кът по-красиво. Накрая, след като засадите и последното цвете, не оставяйте гола почва - там, където зеленината не върши работа, постелете повърхността на почвата с дребни камъчета. И никакви тревни килими - в скалния кът постриганата трева няма място.

Как се подреждат камъните?
Камъните са основен композиционен елемент на скалния кът. Тяхната подредба изгражда скелета и дава характер на малкото ви скално съобщество. Най-лесният начин е просто да ги изсипете безразборно, без да търсите сложни взаимовръзки помежду им. Но това далеч не е най-красивата им подредба. За да получите нещо наистина изискано, ще трябва да се поизпотите. Черпете вдъхновение от природата - имитирайте скалните местности в планините. Добре е да имате основен камък, който да се постави изправен в най-високата точка на скалния кът. Той трябва да е висок и тесен. След него идва полегналият (също тесен) камък, а до тях - плоският широк и масивен. Добре е да има три вертикално поставени камъка, разпределени асиметрично в скалния кът. Всяка неравност по релефа трябва да се подчертава, а не да се маскира. Групирайте камъните - не бива да са равномерно разположени. Сложете няколко групи на разстояние една от друга и празнините запълнете с растения. 

Какви растения?
Най-подходящи за скален кът са дребните вечнозелени или цъфтящи храсти. По разсадниците се предлагат мини-сортове, които освен че са с по-дребни листа, най-често цъфтят красиво и дълго. Цветята, които ще засадите, трябва да са сухоустойчиви и светлолюбиви - седум, карамфил, арабис, армерия, иберис, плюскавиче, иглика, съсънка. От почвопокривните храсти можете да подберете зимзелен, бръшлян и звъника. За разкош можете да добавите две-три туфи декоративни треви - мискантус, кортадерия, папирус.

Откъде да се снабдим с материали?
Камъни могат да се вземат от местността, в която се намира двора. Ако има каменна кариера наблизо, или река, можете да си извадите няколко големи камъка и няколко по-малки. Винаги работете с местни материали - това ще направи двора ви по-естествен и елегантен. Ако все пак не можете да намерите камъни, в някои складове за строителни материали и декоративни разсадници се продават по 50 - 70 лева за тон. Растенията не са никакъв проблем - питайте в градинския център за цветя за скални кътове, и ще намерите поне 50 различни вида. Дребният филц, с който ще завършите композицията, се продава навсякъде.

Тънкости
В рамките на един скален кът поставяйте камъни от една и съща скална порода и с еднообразен характер.
Смесването на разноцветни камъни е грозно. Не смесвайте ръбести и заоблени скални късове.
Не поставяйте еднакви по форма и големина камъни.
Не се стремете да получите равномерен рисунък на каменната композиция - напротив, колкото е по-разчупена и нестандартна, толкова е по-красиво.
Не слагайте големи растения в скалния кът. Засадете юка, фортунов чашкодрян, лъскав нокът, мини-сортове керия, кисел трън, японски клен, спирея.
Не смесвайте цветята по багри - садете ги в групи по няколко: сините в една група, белите - в друга и т.н.
Не оставяйте свободно място в скалния кът - където се вижда голата почва, засипете с камъчета.
За да е декоративен скалният кът и в ранна пролет, през есента засадете луковици от лалета, нарциси и зюмбюли.

Подборът на цветя за скалния кът е изключително приятна задача. Във всеки градински център ще откриете десетки видове обилноцъфтящи многогодишни цветя. За малък скален кът 20 - 30 цветя са напълно достатъчни. Не забравяйте да попитате кое как цъфти и колко високо става - от това зависи как ще ги подредите и какъв ефект ще постигнете по време на цъфтежа. Най-разнообразни са сортовете на "най-скалните" цветя - седум и семпервивум. В скалния кът може да се направи малка и кокетна пътечка от каменни плочи, която е повече за разкош, отколкото за активно преминаване. Тя позволява да се разгледа скалния кът и "отвътре" Понякога добавянето на дърво в скалния кът може да се окаже ефектно - съвсем семпли стъпала и малки подпорни стенички от грубо обработено дърво усилват алпийското въздействие Можете да използвате различни скални породи - както бял варовик, така и тъмен объл речен камък, а в духа на съвремието по-ексцентричните градинари могат да прибегнат и до помощта на тухли.

Ивайло Гогов

Източник: dvoribalkon.eu

Снимки: domigradina.com

Изпратено на 11/9/2012 от Анонимен. Прочетено 12302 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

7/15/2013
Как да се грижим за цветята във ваза

7/11/2013
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

11/26/2012
Живо дръвче е по-добре

11/9/2012
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (61127)

2. Циклама (32981)

3. Да си отгледаме пуканки (31350)

4. От някои букети може и да похапвате! (28020)

5. Значение на цветята (25977)

Живот за цветята по време на отпуск

Царствената бегония живее кратко

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите