Вицове Триада

- Доволен ли сте от нашия най-нов компютър? - пита представител на електронна фирма директора на изследователски институт.
- Не сме. Много е чувствителен.
- Та нали това са неговите най-големи предимства.
- Да, обаче след всяка направена грешка неудържимо се разплаква.

Цветя

Циклама


Цикламата принадлежи към семейство Primulaceae. В рода са известни 15 вида, от които у нас в диворастящо състояние се срещат само два. Известни са сред народа под името ботурче.
Стайната циклама (Cyclamen persicum) произхожда от Средиземноморието и Югозападна Азия. В млада възраст грудката е обла, по-късно се сплесква. Листата са сърцевидни, зелени или тъмнозелени, с различен рисунък, със сиви или сребристосиви петна и ивици около жилките. Цветовете са едри, прости или кичести, целокрайни или с накъдрен ръб, обградени в бяло, розово, червено и виолетово. Има и двуцветно обагрени циклами. Цъфтят обилно и продължително в есенно-зимния и зимно-пролетния период. По време на цъфтежа се нуждаят от интензивно осветление, но без пряка слънчева светлина, и температура около 10-12 градуса. Поливат се редовно, но умерено. Преполиването води до опадане на цветните пъпки и развитие на сиво гниене по листата. В никакъв случай не мокри грудката отгоре - това води до загниване.
Ако не искаш да изхвърлиш подарената ти циклама след като прецъфти и решиш да я отглеждаш като многогодишно растение, то трябва да знаеш, че тя се нуждае от покой. В домашни условия, след прецъфтяване, поливането постепенно се намалява, докато листата пожълтеят и опадат. След това саксията с грудката се прибира на хладно и тъмно място или просто се покрива. Полива се рядко и по малко - веднъж на две седмици. В началото на септември цикламата се изнася на светло, пресажда се в смес от листовка, тор и пясък в съотношение 2:1:1/2 и постепенно се увеличава поливането. Внимание - една трета от грудката трябва да се показва на повърхността след пресаждането!
Цикламата се размножава със семена. Ако искаш да си я отгледаш сама, събери семенца от прецъфтяващите цветове. Насей ги в сандъчета и под стъкло през септември-октомври. При температура 18-20 градуса цикламата пониква за 30 дни. За да стигне до цъфтеж, тя се нуждае от няколкократно пресаждане и около година време.
Изпратено на 16.5.2005 г. от Анонимен. Прочетено 29837 пъти.
Изпратено на 04.7.2010 г. от Анонимен.

Вашият коментар...Имам около 40 циклами-сях ги през февруари 2009-сега всички са с пъпки,а трябва да спят вече...не знам,дали да спра да ги поливам и да ги приспя,или да ги оставя да цъфтят...Дайте ми съвет.

Изпратено на 03.7.2010 г. от георги острев.

От години гледам циклама в хиляди бройки. Знам много неща за нея и ако някой се интересува за нейното производство - да се обади!...

Изпратено на 27.3.2009 г. от невена.

От скоро имам циклама.Прочетох всичко за отглеждането й,направих всичко-поливане,подходящя температура.Тръгна добре,но в момента всичките й цветчета са клюмнали,а листата пожълтели.Мога ли да я съживя и как и мога ли от тези цветчета да събера семена?

Изпратено на 16.2.2008 г. от рени.
Не съм знаела за условията за гледане и понеже я имам от скоро съм я поляла в подложка но често през дни и сега е избледняла. Държа я в стаята но не знам дали ще се оправи.
Изпратено на 12.9.2007 г. от Анна.
Преди година посадих семена от циклама,до пролетта бяха с по едно листенце.Когато ги присадих пуснаха много нови листя,но след известно време някой от тях ми изсъхнаха. Но другите до този момент не са цъфтели. Сега имам нови поникнали с по едно листенце .Удачен ли е момента сега да ги пресадя?
Изпратено на 26.10.2006 г. от Елисавета.
По какъв начин се произвеждат семената от циклама. Необходимо ли е изкуственно опрашване. Трябва ли да се доближават два цвята за да образу-ват семена.
Изпратено на 15.6.2006 г. от tsvetelina.
цикламата е едно прекрасно цвете тази година я отглеждам за първи път и с нетърпение чакам да изкара цвят,за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел19.8.2013 г.
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

15.7.2013 г.
Как да се грижим за цветята във ваза

11.7.2013 г.
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

26.11.2012 г.
Живо дръвче е по-добре

09.11.2012 г.
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (57114)

2. Циклама (29837)

3. Да си отгледаме пуканки (27084)

4. От някои букети може и да похапвате! (26126)

5. Значение на цветята (23768)

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите

Фрезия

Видове саксии според материала, от който са изработени