Цветя

Цикламата обича хлад

Цикламата обича хлад, но топли с ярки багри
Майсторлъкът в отглеждането й е правилното поливането.
През мрачните и студени зимни дни цикламата ще ни стопля с ярките си багри. Но да я имаме в домашната си градина по-дълго от няколко седмици, не е никак лесно. Тази красавица е студена и капризна. Родината й е Мала Азия. Там тя расте в хладни и сенчести местности. Заради това и вие трябва да й осигурите подобни условия. Помещението трябва да е умерено затоплено, а въздухът – свеж. Само така ще се радвате по-дълго на ярките й цветове. Температурата не трябва да превишава 15 градуса. Ако въздухът е сух и топъл, растението бързо ще загине. Майсторлъкът при отглеждането на цикламата е в правилното й поливане. То трябва да се прави с дестилирана или престояла вода, изключително внимателно и само отдолу в саксията. Може да използвате и смучещ филтър, като единият му край се мушка през дренажния отвор вътре в почвата, а другият попива от водата в подложката. Никога не поливайте цикламата отгоре, защото върху грудката около месестите дръжки на листата и цветовете се задържа вода, от която те бързо загниват. Задължително е и корените на растението да не се нарушават много, защото също ще загинат. За да се предпазят, в саксията се прави доста дебел дренажен слой от чакъл.

Повехналите цветове и листа редовно се отстраняват. Но не трябва да ги режете, а само леко да ги издърпвате. Те сами ще се откъснат. През целия зимен период цикламата се подхранва редовно през две седмици с течен тор за цъфтящи растения. През лятото цветето й е в покой и не трябва да се тори. Но умереното поливане продължава, за да не засъхне почвата. Добре ще се отрази на растението, ако през този период го изнесете на открито, но под дебела сянака. През септември ще се появят новите листенца на цветето. Тогава присадете грудката в плитък съд, като оставите 1/3 от нея открита. Започнете подхранването й едва след пълното оформяне на листата и след появата на първите пъпки.
Изпратено на 5/18/2005 от Анонимен. Прочетено 61127 пъти.
Изпратено на 3/28/2014 от Albena.

Вашият коментар4uwali li ste sa zeluwane na zwetowete na ziklamata?
...

Изпратено на 3/5/2013 от Mariana Terzieva.

Вашият коментар...От година отглеждам циклама с грудка и няма проблеми, но се затруднявам при отглеждането на вида, но с корен!?

Изпратено на 7/3/2010 от георги острев.

Този коментар за цикламата ми хареса. Отгледал съм десетки хиляди циклами в Оранжерията в кв. Дружба в София и нашите циклами бяха най-добрите в София. Лятно-есенната циклама обича да се "къпе". Но след това трябва да я изпръскате с фунгицид против гниене. Увяхналите цветове и листа рязко /и с лек страничен наклон/ се отстраняват от грудката и след тази операция - отново напръскайте против гниене /топсин, превикур,шампион, сумилекс/. С /чист/ фосфорен тор се третира не повече от два пъти - непосредствено след засаждането и два-три месеца след това за формиране на цветни пъпки.Цикламата се тори много оскъдно. Никога не купувайте вносна циклама /те и търговците вече почти не я продават/ защото е форсирана с торове, стресирана при транспорта и има трърде кратък живот/за цъфтеж пък да не говорим!/. Вносните циклами са големи и издължени с подвити дълги дръжки и характерна обща неустойчивост /люлеене/ на разстението/много често са и в фирмен станиолен джоб, което е абсолютна гаранция за бързото му и фатално разболяване/ .За да установите коя циклама е хубава и отгледана в наши условия натиснете листата и ако усетите една пружинираща лека реакция трябва да знаете че това цвете е здраво и ще живее продължително. Погледнете и заложените пъпки. Цъфналите да са 4-5 броя, а заложените над 10-15 броя.Цветоносите трябва да са събрани в центъра на разстението и симетрично да оформят неговия хабитус. Най-добрите сортове циклама са "Халиос" и "Латиния" на световния френски селекционер МОРЕЛ.
Ако има въпроси за професионално и производствено отглеждане на цикламата:
gostrev@abv.bg

Изпратено на 4/26/2007 от Илчева.
Аз отглеждам 2 вида циклами от 4 години,за 8.03 получих подарък розова циклама с назъбени листа,но листата окапаха и растението загина,май водата му е била в повече.Но наистина е много красиво цвете.
Изпратено на 1/7/2007 от svetlana.
това е много красиво цвете, но мисля че е трудно за отглеждане. няма да е лошо някои път да си взема да видя дали ще успея да се справя с него.
Изпратено на 9/2/2005 от любител.
на какво се дължи загниването на листата от горе към дръжката? и с какво трябва да се третира в такъв случай?за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

7/15/2013
Как да се грижим за цветята във ваза

7/11/2013
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

11/26/2012
Живо дръвче е по-добре

11/9/2012
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (61127)

2. Циклама (32981)

3. Да си отгледаме пуканки (31350)

4. От някои букети може и да похапвате! (28020)

5. Значение на цветята (25977)

Живот за цветята по време на отпуск

Царствената бегония живее кратко

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите