Цветя

Изсушаване на цветя

Украсата със сухи цветя е широко популярна, защото видът им далеч превъзхожда този на изкуствените, а и издържат дълго. Те са материал, който дори изсушен запазва качествата и хубостта на свежото цвете и зеленина. Могат да се комбинират и подреждат по разнообразни начини, а и не изискват никаква грижа по поддържането им. Съществуват няколко начина за консервирането (сушенето) на зеления материал. За изсушаване се избират най-хубавите цветове, листа, плодове, клонки и други. Те трябва да бъдат здрави и никога да не се берат във влажно и дъждовно време, а само в слънчев ден. Ето няколко лесно приложими начина за сушене:
Изсушаване на въздух
Това е най-простият начин и не изисква много труд. Избира се прохладно, сухо, тъмно и проветриво място, където цветята и тревите се окачват за сушене (някой коридор, таван, стълбище). Най-важното е да се осигури достатъчно пространство, за да може въздухът да циркулира около всеки цвят и стебло. Затова е най-добре едрите цветове да се окачват поединично, а по-дребните може да се свържат на малки букети. От приготвения за изсушаване зелен материал се отстраняват листата, а в стеблото се провира тънка тел, за да не се счупи изсушеното стебло. По време на изсушаването материалът изтънява и следва да се проверява, дали е добре завързан. Цветовете и букетите се сушат обърнати надолу. Така могат да се сушат бял и жълт равнец, метличина, класове, декоративните съцветия на различни тръни и други. Цветовете и някои плодове, които искаме да изсушим, имат различна големина, вид и обагреност. Ако ги наберем зелени, ще увехнат, а ако са презрели – най-често загубват добрия си вид. Най-добре е да се берат с дръжката или клонката, когато съзряват и цветът им се променя от зелен към друг. Откъснати, те се събират също в букет и се окачват там, където се сушат и цветята. За суха аранжировка са удобни класовете и цветовете на просото, овеса, шавара, скорушата, репея, рицината и други.
Изкуствено изсушаване
Съществуват много средства за изкуствено изсушаване на цветя, но най-често се използват силикагел, пясък, глицерин, електрическа фурна, ютия. В силикагел се сушат рози, орхидеи, теменуги, шибой, градинско кученце, нарцис, перуника, божур, зюмбюл, декоративен грах, мак, гергина, лале, камелия и много други цветя. Освен силакегела, за сушене на цветя се използват пясък, сол, борна киселина, царевично брашно, стипца и други. Тези материали не изискват затворен съд като силикагела. Силикагелът се употребява на прах, който трябва да има син цвят – само тогава попива влагата. Ако цветът му е розов, трябва да се загрее докато посинее и тогава да се използва. Начинът на употреба е следния: в здрав пластмасов, керамичен или тенекиен съд с похлупак се насипват пет до десет сантиметра от силикатния прах. Върху него се подреждат цветята и отгоре отново се посипва праха така, че да покрие напълно цветовете, листата и стъблото. След това съдът се затваря. Времето на сушене зависи от сочността на материала, но обикновено са достатъчни пет до десет дни. След това съдът се отваря и с наклоняване се отстранява праха. Внимателно се изваждат един по един цветовете и с леко изтръскване се отстранява останалия прах. Ако цветовете са сухи – процесът е завършен, а ако не са, трябва да се върнат в съда за още два до три дена – до пълно изсушаване.
Консервиране с глицерин
Глицеринът е удобен за консервиране само на листа – от платан, храсти, зеленика, бръшлян, чимшир, маслина и много други. Употребата му е лесна: смесва се една част глицерин с две части вода и се налива в съда на височина до 10 сантиметра. На около десетина сантиметра от клончетата се отстранява кората, а след това оголената част се изрязва с нож. Така приготвената клонка се поставя за около месец. След като престоят листата добиват блестящо свеж цвят. Най-подходящо време за приготвянето на материали за зимата по този начин са месеците август и септември.
Сушене във фурна
Най-напред цветето трябва да се поръси със силикагел или пясък и после да се остави в добре загрята фурна. Сушенето трае от 30 секунди до 1 минута в зависимост от сочността на цветето.
Сушене с ютия
Така се сушат цветя като мак, теменуги, декоративен грах, шибой, акация и много други. Върху дъската за гладене се слагат 4-5 листа вестникарска хартия, след това два листа попивателна хартия, между които се нареждат цветята и отгоре отново се поставят още 4-5 листа вестникарска хартия. Притиска се с гореща ютия. Попивателната и вестникарската хартия поемат влагата от цветята. Този начин е бърз и е удобен особено при изсушаване на цветя за стенна украса.
www.zadoma.com
Изпратено на 5/27/2007 от Анонимен. Прочетено 9528 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2018 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

7/15/2013
Как да се грижим за цветята във ваза

7/11/2013
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

11/26/2012
Живо дръвче е по-добре

11/9/2012
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (58288)

2. Циклама (30680)

3. Да си отгледаме пуканки (28089)

4. От някои букети може и да похапвате! (26460)

5. Значение на цветята (24131)

Царствената бегония живее кратко

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите

Фрезия