Цветя

Грижи за цветята и градината през есента

Есента също изисква грижи за цветята и градината. Сега е времето, когато трябва да подготвите градината за зимния й „сън“ и да обърнете внимание на онези растения, които са избрали сезона за цветния си дебют.
Грижи за цветята и градината през есента
Какво трябва да знаем за градината през есента?Заради промяната в климата, есенните месеци са най-тежкото време за здравето на вашата градина. Трябва да сте предпазливи и периодично да полагате необходимите грижи за нея, за да й се радвате отново през пролетта.С настъпването на есента количеството светлина, достигащо до растенията, намалява. Растежът се забавя и цветята поемат все по-малко вода. Това е знак, че и вие трябва да намалите поливането и да грабвате лейката само когато пръстта е вече изсъхнала. През есента падат и температурите и обилното поливане може да простуди цветята. Избягвайте да мокрите листата на цъфтящите растения, за да не изстинат, но не забравяйте да пръскате листовите растения, които обичат влагата.

Какви грижи трябва да положим за цветята през есента?

Приберете всички сандъчета и саксии, които са застрашени от настъпилото захлаждане. В списъка влизат палмите, кактусите, цитрусовите дръвчета. Преди да ги внесете обратно вкъщи, се убедете, че растенията са здрави, без заболели части и без паразити.

Октомври е подходящ за Грижи за цветята и градината през есентаприбиране на мушкатата, карамфилите и фуксията и за подготовката им за зимния покой. Изберете помещение, в което има повече светлина и свеж въздух. Спрете поливането.

До края на октомври подхранвайте почвата с подходящи почвени смеси и торове. Така „имунизирате“ растенията срещу евентуални заболявания през есента.

Докато траят есенните месеци, имате възможност да преместите храстите и дръвчета на друго място в градината.

През есента мислете и за пролетта, колкото и далечна да изглежда тя. Сега е моментът да засадите луковици на някои пролетни цветя. Ако изберете ранноцъфтящи видове зюмбюли или лалета, те ще красят дома ви дори през зимата. Осигурете им подходящи условия - дръжте саксиите на тъмно и прохладно място, без да ги поливате, като внимавате да не измръзнат луковиците. След 2-3 месеца ще си имате пролетни цветя, докато навън още вали сняг.

Някои цветари садят розовите храсти през пролетта, но други избират есента за тази дейност. Така растението има време да пусне и установи своите корени преди вегетационния период.

За да имате красива морава през пролетта, през есенните месеци трябва да я косите по-рядко.

Не забравяйте да приберете или да покриете градинската мебел.

Цветята в есенната градина

Есента е пъстър и цветен сезон, затова не се тревожете, че дворът ви ще опустее. Някои видове цветя избират именно това време за своя дебют в градината.Грижи за цветята и градината през есентаАстри – познати още като богородички. Обичат слънчевите места, умерената влажност, свежият въздух през лятото и хладните помещения през зимата. Пазете астрите от течение и те ще ви се отблагодарят с красива и разноцветна градина.Грижи за цветята и градината през есентаДалия – у нас наричана също гергина. Изисква повече вода от астрите, издържа на по-ниски температури, слънцето не бива да огрява цветовете й за повече от няколко часа. Различни по форма и цвят, далиите са чудесен трофей за градината ви през есента.

Равнец – дреГрижи за цветята и градината през есентавногръцката митология свързва равнеца с Ахил, който използвал цветовете му, за да лекува раните си. Растението е подходящо за алпинеум, издържа на по-хладен климат, но често е атакувано от плевели. Полезна билка, която помага срещу рани, възпаления и редица болести.

Хризантема – царицата на есенната градина. Обича влагата, слънчевите и полусенчести места, издържа на ниски температури. Хризантемата цъфти до късна есен. Според източните култури цветето има магически способности - прогонва злите духове от дома, действа успокояващо и пречиства въздуха.

Идеи за декорация на есенната градина

Подходящи за декорация на есенната градина са фигурите на различни горски животни. Таралежи, катерички или патици стоят закачливо, пръснати сред есенните листа в двора. Подберете декоративни саксии в подходящи есенни цветове или с характерни есенни мотиви. Ако градината ви позволява, направете хранилка за птици и я закачете на някое дърво. Освен че стои оригинално, тя ще е подслон и сборен пункт за градските връбчета, които ще огласяват двора ви с песните си.

 

Източник: rozali.com

Изпратено на 10/18/2011 от анонимен. Прочетено 3698 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/19/2013
Сакъзче, висящо мушкато (Pelargonium peltatum)

7/15/2013
Как да се грижим за цветята във ваза

7/11/2013
МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ В ГРАДИНАТА!

11/26/2012
Живо дръвче е по-добре

11/9/2012
Скална градина

1. Цикламата обича хлад (59828)

2. Циклама (31921)

3. Да си отгледаме пуканки (30006)

4. От някои букети може и да похапвате! (27155)

5. Значение на цветята (25023)

Живот за цветята по време на отпуск

Царствената бегония живее кратко

Цикламата обича хлад

Циклама

Лимонът убива микробите