Защо чушките лютят до сълзи?
Тази тайна са разгадали екип от учени от университета на Монтана.
Пикантният вкус - запазена марка на латинокухнята, е защитен механизъм. Ценената от чревоугодниците люта жилка не позволява на бозайниците да ядат чушлетата и да унищожават семената им. Мишки и плъхове не ги докосват, но птиците с удоволствие ги кълват. Оказало се, че те не усещат лютивината и така помагат на биологичния вид да се разпространява.
Чушките лютят заради веществото капсаицин. Съединението стимулира рецептори на кожата и езика, които нормално отговарят за усещанията за топло и болка. По този начин мозъкът е заблуждаван в усещането на изгарящо люто.
Трудът на изследователите Джошуа Тюксбъри и Гари Небън може да има и практическа полза. Генетиците се надяват да селектират лютивото семе за храна на птици, което няма да бъде нападано от гризачи.