Как да поднесем шампанското?
Шампанското вино изисква стил и елегантност. Сервира се охладено около 7 градуса, тъй като при тази температура ароматът се усеща най-добре.
Изстудява се по два начина. При първия потапяте бутилката за около 20-30 минути в шампаниера с вода и лед в съотношение 1:1. При втория начин го оставяте за не повече от 3-4 часа в хладилник. Никога не поставяйте шампанското във фризер!
Ако при отваряне тапата гръмне, се губи голяма част от газировката на това така прекрасно вино.
Сервира се в широки или издължени чаши с високи столчета. Колкото и да са популярни, широките чаши не са подходящи, тъй като не задържат аромата на виното.
Шампанското трябва да се консумира възможно най-скоро след като излезе от избата. Някои видове шампанско могат да се съхраняват в продължение на години. Не е задължително да изпиете цялата бутилка наведнъж. Ако е затворена добре и е в хладилник , тя може да се запази до няколко дни.