Знаете ли, че…
● Лукът произхожда от Азия, по-конкретно от Месопотамия (днешен Ирак).
● Лукът е открит от човека като подходящ за ядене някъде около 2400-2500 г. пр.н.е. Бързо се разпространява из света. Известен е като храната на бедните, понеже бил консумиран от тях суров с къшей хляб.
● Лукът е дал името на Чикаго, думата на езика на местните индианци означава “мирис на лук”. Иначе името на лука на латински е Allium Cepa.
● Египтяните вярвали, че лука е нещо като енергийна бомба, затова хранели с него робите, които строяли пирамидите. Александър Велики задължавал войниците си да се тъпчат с лук, за да поддържат боеготовността си на високо ново.
● Лукът съдържа високо количество антиоксиданти, което го прави много подходяща храна за профилактика срещу раковите и сърдечносъдовите заболявания. Много желана добавка е към редица ястия в много кухни по света. Специфичният му аромат и качества го правят много важна съставка към салатите в суров вид
● В 100 г лук се съдържат около 30 калории, богат е на калций, калий, витамин С.
● За да избегнеш обилните сълзи при рязането на лука, сложи го за няколко минути в камерата. Другият номер е да се реже под вода.