Какво трябва да знаем... когато се храним
Правилното поведение на масата се усвоява още от най-ранно детство. Въпреки това някои детайли убягват на мнозина. Ето основните правила, които ще ви избавят от неудобните моменти, когато сте на гости или в ресторант.
САЛАТИТЕ
* Когато са поднесени като гарнитура в малки чинийки или в отделни салатиери, се ядат с вилица.
* Сокът от салатата не се консумира с лъжица, той трябва да остане в чинията.
* От общата салатиера всеки си слага салата в своята чиния с помощта на по-големи лъжица и вилица.
* "Розичките" от репички или целина могат да се вземат с ръка, да се отхапе от тях и остатъкът да се остави в края на чинията или в предназначената за отпадъци купичка.
* С парченце хляб в лявата ръка може да си помогнете да сложите салатата върху вилицата.
СУПИТЕ
* Супите се поднасят в дълбоки чинии, а бульоните и крем-супите - в порцеланови чаши с една или с две дръжки. Те се ядат с лъжица с дясната ръка, като чашата се придържа с лявата. И само остатъкът от негорещия бульон може да се изпие направо от чашата.
* Не бива да се духа нито в чинията, нито върху пълната лъжица, за да се охлади супата. Най-добре е да изчакате тя сама да изстине.
* Ако в супата има едри парчета зеленчуци или топчета от кайма, можете да ги раздробите.
* Не наклонявайте чинията нито към себе си, нито в противоположната посока при опитите си да доядете останалата на дъното супа.
РИБНИТЕ БЛЮДА
* За тях са нужни специални прибори - нож с формата на лопатка и виличка с три зъбчета.
* Рибата се яде на части. Отначало се отделя месото от костите на горната й част. След като то бъде изядено, рибата се преобръща и действието се повтаря още веднъж.
* Ако в устата ви попаднат малки кости, с помощта на вилицата трябва да ги отстраните дискретно и да ги оставите в края на чинията си или в чинийката за отпадъци.
* Ако липсват специални прибори за риба, можете да използвате две вилици.
* С вилицата в лявата ръка се храните, а вилицата в дясната ви помага да разделяте рибата.
* Най-добре е рибата (както и месото) да се разделя на малки парчета.
* Рибният нож се използва да разрязване на рибните кости.
МЕСНИТЕ БЛЮДА
* Печеното месо се консумира с помощта на нож и вилица. Ножът се държи в дясната ръка, а вилицата - в лявата.
* Ако са ви поднесли варено или просто голямо парче месо, трябва да го режете парче по парче, а не наведнъж. Така то няма да изстине бързо и ще запази по-дълго вкусовите си качества.
* Когато се отделя месото от костта, то се придържа с вилицата в лявата ръка. А с ножа в
дясната се отстранява костта, която се поставя на края на чинията.
Само костите на малките птици могат да се хващат с ръка и внимателно да се изяжда месото около тях.
ХЛЯБЪТ
* Хлябът и питките се вземат с ръка от обща чиния, като човек се старае да не докосва останалите парчета в нея.
* От хляба или питката, които са във вашата чиния, можете да си отчупвате парченце по парченце.
* За канапе или сандвич не е нужен нито нож, нито вилица.
ДЕСЕРТЪТ
* Компотът се поднася 6 купичка или в чаша и се яде с лъжичка.
* Костилките от плодовете се оставят внимателно върху лъжичката, а после в чинийката, предназначена за отпадъци.
* Тортите и баниците се поднасят на масата нарязани и се преместват от общата чиния в индивидуалните с помощта на лопатка, щипки или голяма вилица.
* Бисквитените сладкиши се ядат с виличка или с чаена лъжичка.
* Сладкишите, които се поднасят върху малка салфетка, се вземат с ръка и за тях не се използват прибори.
* От козунаците и от всички тестени изделия, които могат при късане да се натрошат, трябва да се чупят малки парчета.
* Парченцата от голяма баница се ядат с помощта на нож и вилица, а малките банички - с пръсти.
ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ
Не забравяйте, че на масата трябва да бъдете внимателни не само към начина си на хранене, но и към околните. Абсолютно е забранено говоренето с пълна уста, както и шумното и неприлично дъвчене и преглъщане. Ако сте поканени на Вечеря и се окаже, че храната, която ви се сервира, не е по вкуса ви, добрите маниери изискват да опитате поне малко от нея, за да не обидите домакинята. По Време на разговор избягвайте да засягате полемични теми като политиката, религията, нравите и т.н., както и да критикувате определени професии като адвокати, учители, лекари и др.