За Всеки по Нещо

Професия сомелиер – In vino veritas

На това се казва сладка работа – да предлагате и дегустирате вино. Професията на сомелиера е позната още от древен Рим, където сомелиерите са поднасяли вино на височайшите особи. Какво още не знаете за професията на сомелиера?
Професия сомелиер – In vino veritas


Думата сомелиер произхожда от френски. Точен превод на български език няма, но е най-близка до думата виночерпец. Във Франция тази професия се появява по времето на династията на Меровингите и Каролингите, когато на френските крале се поднасяло вино от специално назначен за тази задача човек. Днес професията на сомелиера се оприличава на изкуство, тъй като изисква усет, търпение, всеотдайност.

Професията на сомелиера е официално призната с указ от френския крал Филип V през 1318 г. Интерес към нея, обаче, проявяват предимно по-улегнали хора, докато младите я отбягват. Ето защо е съществувала реалната опасност професията на сомелиера да изчезне през средата на XX век.

Професия сомелиер – In vino veritasДнес сомелиер може да срещнете в най-луксозните ресторанти. А задълженията му се изразяват в това да поднася вино и други напитки, да предлага менюто с вина, избира подходящите чаши, съветва клиентите какво вино да изберат, съобразно вкусовите му качества, и подходящо ли е за ястието на клиента, както и дали подхожда на настроението и характера на клиента (с практиката сомелиерите се превръщат в перфектни психолози). Сомелиерът трябва да е любезен, добре облечен, винаги да изглежда в добро настроение, да знае чужди езици. Сомелиерът се грижи за избата на ресторанта, ако той разполага с такава, избира, купува и доставя вина за ресторанта или участва в подбора им. Ето защо сомелиерът трябва да е много добре запознат с качеството на виното, което купува и предлага.

Дори има световно първенство за сомелиери. Състезанието изпитва познанията на сомелиерите за вината (сортове, вкусови качества, реколти, винени закони, какви вина подхождат на различните ястия, на каква географска ширина какво вино вирее и т.н.), уменията им за дегустация, декантиране и сервиране на вино.

Може да получите и диплома за сомелиер в специализирани колежи (такива има във Франция, Италия, Испания).

Източник: rozali.com

Изпратено на 11/24/2011 от анонимен. Прочетено 3811 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (50596)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (34467)

3. 30 полезни съвета (33619)

4. Чувствата и контролът над тях (22956)

5. Не позволявайте да ви използват! (18486)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет