Професия сомелиер – In vino veritas
На това се казва сладка работа – да предлагате и дегустирате вино. Професията на сомелиера е позната още от древен Рим, където сомелиерите са поднасяли вино на височайшите особи. Какво още не знаете за професията на сомелиера?
Професия сомелиер – In vino veritas
Думата сомелиер произхожда от френски. Точен превод на български език няма, но е най-близка до думата виночерпец. Във Франция тази професия се появява по времето на династията на Меровингите и Каролингите, когато на френските крале се поднасяло вино от специално назначен за тази задача човек. Днес професията на сомелиера се оприличава на изкуство, тъй като изисква усет, търпение, всеотдайност.
Професията на сомелиера е официално призната с указ от френския крал Филип V през 1318 г. Интерес към нея, обаче, проявяват предимно по-улегнали хора, докато младите я отбягват. Ето защо е съществувала реалната опасност професията на сомелиера да изчезне през средата на XX век.
Професия сомелиер – In vino veritasДнес сомелиер може да срещнете в най-луксозните ресторанти. А задълженията му се изразяват в това да поднася вино и други напитки, да предлага менюто с вина, избира подходящите чаши, съветва клиентите какво вино да изберат, съобразно вкусовите му качества, и подходящо ли е за ястието на клиента, както и дали подхожда на настроението и характера на клиента (с практиката сомелиерите се превръщат в перфектни психолози). Сомелиерът трябва да е любезен, добре облечен, винаги да изглежда в добро настроение, да знае чужди езици. Сомелиерът се грижи за избата на ресторанта, ако той разполага с такава, избира, купува и доставя вина за ресторанта или участва в подбора им. Ето защо сомелиерът трябва да е много добре запознат с качеството на виното, което купува и предлага.
Дори има световно първенство за сомелиери. Състезанието изпитва познанията на сомелиерите за вината (сортове, вкусови качества, реколти, винени закони, какви вина подхождат на различните ястия, на каква географска ширина какво вино вирее и т.н.), уменията им за дегустация, декантиране и сервиране на вино.
Може да получите и диплома за сомелиер в специализирани колежи (такива има във Франция, Италия, Испания).
Източник: rozali.com