За Всеки по Нещо

Магията на коледните базари в Европа

Топъл пунш, аромат на канела и ванилия, пищна украса и множество развлечения – това е визитната картичка на традиционните за края на годината коледни базари в Европа. Подчинете се на празничното настроение и усетете магията на Коледа по-рано.
Магията на коледните базари в Европа


Магическата атмосфера на коледните базари не случайно привлича като магнит туристите, решили да пътуват из Европа по това време на годината. Кокетните дървени къщички, предлагащи изобилие от сувенири, солени и сладки кулинарни изкушения и атрактивни украшения, са като събирателен пункт за всички търсещи подранилия Коледен дух, за тези, които искат да се докоснат до местните традиции и за онези, които просто се чудят как да запълнят времето си. 

Коледните базари в Европа имат многовековна традиция. Предполага се, че първият такъв е организиран през 1384 г. в германския град Баутцен, макар че за техен предшественик се приема Декемврийският базар във Виена, съществуващ от далечната 1294 г. Обикновено продължават около 40 дни – от средата на ноември до 24 декември и се съобразяват с т.нар Адвентски календар при католиците.

Днес коледни базари има в почти всеки европейски град, особено в Западна Европа и в Скандинавските страни. А от тази година, както винаги с огромно закъснение в тенденциите (627 г., ако трябва да сме точни), отвори врати коледен базар и в София. И въпреки че по пищност и излъчване не може да се сравнява с традиционните, то поне допринася за празничната атмосфера в иначе сивата ни столица. Вижте обаче, кои са сред най-добрите коледни базари в Европа и какво ги прави толкова магически вълшебни.
Магията на коледните базари в Европа

Коледни базари във Виена, Австрия

Коледният сезон във Виена започва с откриването на Коледния базар пред Кметството (или Ратхаус-а) в средата на ноември – класика за зимна Виена. Ароматът на подсладени плодове, коледен щолен , греяно вино и печени кестени, празнично украсените дървета и къщичките с блещукащи многоцветни лампички, библейските сцени в специално обособени зони, ледената пързалка и разходките с пони провокират неповторимо празнично вдъхновение и се забелязват от километри. Макар и по-малки, коледни базари ви очакват и около повечето емблематични забележителности в града – пред дворците Шонбрун и Белведере, на площад Карлсплатц пред Операта, на триъгълния площад Фрайунг, при Музеумсквартир и пред църквата Карслкирхе.

Коледни базари в Кьолн, ГерманияМагията на коледните базари в ЕвропаПрез декември четвъртият по големина град в Германия предлага на гостите си 7 романтични коледни базара. Всеки от тях има собствена атмосфера и собствена програма, но отвсякъде ви заобикалят ангели, елфи, фигури на Свети Николаус и на Дядо Коледа, аромат на печени бадеми и греяно вино, топлата светлина на коледните звезди, огряващи улиците и приканващи ви да се присъедините към празненствата под открито небе. Можете да изберете шумния коледен базар пред Кьолнската катедрала, идиличния с провинциалното си излъчване коледен базар „Домът на гномите“ в центъра на Стария град, традиционността на най-стария коледен базар в града - Приказният коледен базар на ангелите на Рудолфсплатц, спокойствието на коледния базар в Градската градина или неподражаемото очарование на най-големия плаващ коледен базар в Европа, разположен на борда на кораба „Мис Вапен от Кьолн“ и разкривщ панорамна гледка към катедралата и Стария град.

Коледни базари в Брюксел, Белгия 

В известния с кухнята си белгийски град, коледните базари са идеалната възможност да опитате някои от най-изкусителните деликатеси в света. Основна сцена за това мероприятие е търговският център Гранд Плейс, където ви очаква мощна светлинна вълна от пъстри лампички, окачени по улиците и по дървените къщички около площада (всяка представляваща различна европейска държава). Освен ароматното греяно вино можете да вкусите френски маслини, белгийски шоколади, скариди и охлюви, различни видове сладка и разбира се, коледни курабийки. Ако пък искате да се попързаляте на ледена пързалка, то тогава посетете коледния базар, разположен на мястото на рибния пазар в Брюксел. От големи високоговорители звучат коледни песни и навсякъде се разхождат жонглори, улични музиканти и художници.

Коледни базари в Лапландия

Лапландия е домът на Дядо Коледа , така че съвсем естествено коледните базари там са най-голямата атракция. Всъщност те са под формата на цяло селище, носещо недвусмисленото название „Селото на Дядо Коледа“. Магазини с коледна украса и сувенири, коледни изложби, пощенска станция, от която можете да изпратите електронно или истинско писмо са само част от атракциите на коледния базар в Лапландия. А негово естествено продължение е подземният увеселителен парк за най-малките, ситуиран в съседния Парк на Дядо Коледа.
Магията на коледните базари в Европа

Коледни базари в Прага, Чехия

Коледните базари в прага са много привлекателни и в духа на семейно – приятелската атмосфера. Най-големият се разполага върху павирания площад в центъра на Стария град и подхожда идеално на величествените барокови сгради, които го заобикалят. Освен редиците с пъстро украсени дървени къщички, предлагащи атрактивни ръчно правени сувенири, коледни подаръци и изделия от истински чешки кристал, на площада ви очакват певци и музиканти, грижещи се за доброто настроение на гостите, както и мини зоопарк с понита, кози, овце и лама за най-малките. 

Коледният базар в Копенхаген, Дания

Сякаш излязъл от приказка на Ханс Кристиан Андерсен, коледният базар на Копенхаген ще ви плени от пръв поглед. Украсен със стотици елхи и с над половин милион лампички, той се разполага в най-стария увеселителен парк в Европа - „Тиволи“. Централното езеро е превърнато в огромна ледена пързалка, около което ви очакват над 60 дървени пъстроцветни къщички за ръчно правени изделия, къщички за кулинарни произведения, греяно вино и други топли напитки, разходки с пони и Дядо Коледа, с когото да се снимате за спомен в специална шатра.

Други атрактивни коледни базари в Европа са:

Коледният базар (панаир) Магията на коледните базари в Европав Цюрих, Швейцария – с над 160 дървени къщички, организирани под формата на миниатюрно алпийско швейцарско селище, това е най-големият закрит коледен базар в Европа. Намира се на Централната гара в града.

Коледният базар в Страсбург, Франция – най-старият в страната (на повече от 440 г.). Можете да опитате едни от най-вкусните традиционни специалитети, да покарате кънки на ледената пързалка, да пиете греяно вино в чашки с форма на ботуш или просто да се наслаждавате на коледните програми.


Коледните базари са идеалният начин да се изпълните с коледно настроение и приятни емоции. Изброените са само част от най-атрактивните в Европа. Но може би вие сте посещавали някой от онези, които не сме споменали. Къде са те?

Източник: rozali.com

Изпратено на 12/22/2011 от анонимен. Прочетено 3003 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49397)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33477)

3. 30 полезни съвета (32514)

4. Чувствата и контролът над тях (21942)

5. Не позволявайте да ви използват! (17558)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет