Коледа в Етиопия и Франция
Етиопската Коледа е по-популярна сред населението като “Гана” и се празнува на 7 януари. Церемонията по честването се провежда в древните, издълбани във вулканични скали църкви или в съвременните храмове, изградени в три концентрични кръга. В църквата, момчетата и мъжете стоят отделно от момичетата и жените.
Хората получават свещи на входа на храма. След като ги запалят, излизат извън църквата и я обикалят три пъти със свещта в ръка. По-късно отново влизат вътре, за да изслушат празничната меса, която продължава 3 часа.
Храната, която се сервира на Коледа обикновено включва “инджера” – сладко-кисел хляб, оформен като кошничка. Върху него се сервира основното ястие – “доро ват”. Доро ват е задушено ястие от пиле. Етиопците не използват вилици, ножове или чинии за това ястие.
Подаръците не са важна част от празнуването на Коледа. Обикновено само малките деца получават скромни дарове.
Коледа във Франция
В коледната вечер децата оставят обувките си до камината и очакват да ги намерят пълни с подаръци от Пер Ньоел – френският Дядо Коледа. Освен подаръците в обувките, на сутринта те откриват плодове, ядки, дребни сладки и подаръчета, окичени по цялата елха.
По площадите пред катедралите се пресъздава цялата история на раждането на Христос от актьори и кукли.
В Южна Франция е обичай да се пали за кратко едно и също дърво всяка вечер, от Коледа до Нова Година. Преди много години, същото това дърво, което било горено вечери подред накрая било използвано за изработване на клина за ралото. Това , според старите французи било поличба за богата реколта през идната година.