За Всеки по Нещо

Създаването на маргарина

Чрез обявен конкурс за състезание с премии френският крал Наполеон III през XIX столетие пожелал да бъде създаден траен продукт с евтино маслообразуване за градското население поради разрастващата се индустриализация.
Откритието принадлежи на химика Иполит Меж- Морис. През 1869г. Той открил маргарина и го патентовал. Забелязал, че млякото от мършави крави не се омаслява и решил, че по-високото съдържание на масленост в млякото се дължи на тлъстината на кравата. От животинска лой при 45 градуса Целзий, Морис получава олеомаргарин, който е много близък по мастно съдържание до кравето масло. Същият отговаря на основните качества и на други животински мазнини и емулгира с нискомаслено мляко. Тази смес се пресовала. Продавала се в открити бъчви.
Първите опаковки с маргарин доставила на пазара една американска фирма след 1890г.
След откриване на масленото втвърдяване с помощта на оводнен плат производството на маргарин нараства заедно с увеличаване на растителните масла в него – олио, кокосова, палмова, фъстъчена и соева мазнина, за да се подобрят структурата и вкусът на продукта.
Изпратено на 2/28/2000 от Galia at triada dot bgGalia at triada dot bg. Прочетено 1604 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2025 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (51098)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (34946)

3. 30 полезни съвета (34093)

4. Чувствата и контролът над тях (23461)

5. Не позволявайте да ви използват! (18947)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет