За Всеки по Нещо

История на козметичната хирургияИсторията на козметичната хирургия е стара колкото и самото лечебно изкуство. Някои от намерените описания на хирургични операции са толкова точни, че по тях би могло да се оперира и днес. В староегипетски документ на Смит (3000 г. пр. н.е.) се намира описание за подмладяване на стар мъж. В Еберсовия папирус (1500 г. пр. н.е.) освен за високи постижения на староегипетската козметика се говори и за хирургията. Александрийската школа, първа пропагандаторка на Хипократовата медицина и продължителка на староегипетската традиция, била прочута с успешните си корекции на нос, устни, уши, реконструкция на половите органи на мъже и др. Египетските енциклопедии отпреди 5000 години описват точно как е ставало възстановяването например на отрязан нос. Съвършенството на индийската пластика на носа е друго такова доказателство.
Средните векове остават в плен на прогресивната медицина на Гален, която премахва излишното и допълва липсващото. Търсят се начини за заличаване на белезите от болести. През ХV в. семейство Бранко в Италия пренася кожа върху дефект на носа. През ХVІ в. Талиакоци описва по класически начин тази операция, която по-късно намира място в учебниците на Амброаз Паре и на Ян Есениус, но църквата го анатемосва.
Първата световна война дава значителен тласък в развитието на пластичната хирургия. Същевременно козметичната хирургия в известна степен е компрометирана от комерческите стремежи на некомпетентни хирурзи и шарлатани. Този негативен факт се преодолява много бавно в страните от Западна Европа и Америка. Но козметичната хирургия се развива пълноценно паралелно с пластичната хирургия. За това спомагат особено много постиженията не само в хирургията и медицината като цяло, но и в техниката, химията, биологията.
В източноевропейските държави развитието на козметичната хирургия е различно. Независимо от опитите – повече или по-малко – да бъде компрометирана, тя все пак просперира. Козметичната хирургия до известна степен винаги е била мерило за културата и мъдростта на обществото, защото му е нужна.

Изпратено на 10/27/2000 от DImityr Petrow. Прочетено 4112 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49394)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33476)

3. 30 полезни съвета (32514)

4. Чувствата и контролът над тях (21940)

5. Не позволявайте да ви използват! (17554)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет