След много наздравици.....
(Няколко трика за тежките сутрини след празниците)
Леглото се люшка, стените танцуват, мъглата не се разсейва. За всеки, който ви търси по телефона, не сте в къщи. Няколкото чаши в повече, които сте изпили в еуфорията на празника, си отмъщават и вие страдате от страшен махмурлук. Тенът ви е жълтеникав или зеленикав, очите ви са зачервени, гади ви се, стомахът ви се разкъсва от чревни спазми, избива ви студена пот. Настъпил е часът на трогателните откровения, когато се кълнете, че никога няма да сложите в устата си капка алкохол!
Ах, как завиждате в тези моменти на нощните птици, които от опит са си изработили и прилагат цял набор от хитрини, позволяващи им да пият с гордо вдигната глава и железен стомах. Те изолират стомаха си преди да изпият и най-малката глътка алкохол, като го покриват с тънък защитен слой. Един час преди да излязат от къщи гълтат по една супена лъжица зехтин (рецепта много разпространена сред военните) или изяждат порция херинга със сметана (скандинавски метод). А ето какво съветва един опитен пияч: “Преди да си легна, когато съм пил повече, винаги проветрявам добре стаята, за да се изпълни с влажен въздух. Няма нищо по-лошо от това да си легнеш в стая, в която въздухът е сух. Организмът ти се обезводнява и в него остават само кръв и алкохол”. Това поне не е трудно за прилагане.
Можете да се доверите и на няколко други полезни съвета. Първо, никога не започвайте да пиете на гладно, без предварително да сте си подложили с някакво мезе: ядки или още по-добре – сурови плодове или зеленчуци. Трябва да знаете също така, че алкохолът преминава много по-бързо в червата ако е разреден с газирана напитка. Предпочитайте плодовите и зеленчукови сокове: водка с портокалов или доматен сок (“Блъди Мери”), уиски разредено с обикновена вода, лека вишновка. Но в никакъв случай не пийте домашно направени коктейли! Те са най-опасни. Вечерята е сервирана и започват да се редят чашите бяло и червено вино. Специалистите по виното съветват да се пият само чисти вина и да си избягва смесването им. Казано по друг начин, трябва да се ограничите с една чаша бяло вино и две червено, а най-разумно е да редувате една чаша вино с една чаша вода. Вечерта продължава да тече. Тапите на шампанското изхвърчат, очите блестят, езиците се развързват, а батареята от бутилки расте.
На другия ден трябва да промиете отровените си от алкохолната нощ органи. Пийте вода! По възможност тя да бъде минерална със съдържание на бикарбонат. Доктор Бауман нарича това “водна диета” и според него тя трябва да се провежда два дни. Съветва също така да се ядат тестени храни, печени плодове и зеленчуци, компоти, бишкоти – леки и лесно смилаеми храни, като в никакъв случай не се пие алкохол под какъвто и да било претекст. Този съвет обаче не се приема от мнозина, свикнали с алкохола.
И това ще ви помогне!