Здраве

Бадемите - и сладки, и горчиви


Бадемовото дърво (Prunus amygdalus) е разпространено в умерените и субтропичните зони на земята. Това е едно от най-старите орехоплодни растения на света. В местата на своето естествено разпространение – Западна и Средна Азия, то е познато като културно растение още преди 6 хиляди години. Като хранителен продукт бадемите са били много тачени и в древна Гърция и Рим.
Бадемовият род включва около 40 вида. Диворастящият горчив бадем все още расте в Закавказието и Средна Азия, но сладкият вече не се среща в диворастяща форма. Той вирее добре най-вече в страните около Средиземно море, в Южна Европа, Мала Азия и в Америка. Най-големият производствен център в световен мащаб е щатът Калифорния. За нашата страна стопанско значение като ценно овощно и горско плодно дърво има видът на обикновения бадем Amugdalus communis, който се отглежда в по-топлите южни райони. Горчивият бадем е по-слабо разпространен у нас.
Ядките на бадема са богати на хранителни вещества. Високото съдържание на мазнини ( до 60 %) показва, че те са силно калорични. Само 100 г ядки дават около 630 калории. В тях има също много полиненаситни мастни киселини – повече, отколкото в орехите. Съдържат и белтъчини (20%), малко целулоза и различни минерални вещества: калий – 836 мг%, фосфор – 454 мг%, магнезий – 170 мг%, калции – 254 мг%, още сяра и желязо. Бадемовите ядки са източник на витамините Е, С и РР. Всъщност те са едни от най-богатите растителни източници на мазнини, белтъчини, минерални вещества и витамини.
В кулинарията ядките на бадема се използват от дълбока древност. Сладките се включват като добавка към халви, сладоледи, с тях се гарнират различни сладкиши. При пресоването им се получава бадемово масло, което освен за храна, се употребява и в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. Горчивите бадеми съдържат в себе си гликозида амигдалин. Те се използват в ограничено количество в сладкарството (буквално като подправка) и във фармацевтиката.
Вкусните ядки на бедема намират приложение и в лечебната практика. Те се препоръчват при малокръвие, след тежки заболявания. Използват се и при задръжка на ръста у децата. Помагат също при повишена киселинност на стомашния сок, при язва на стомаха, особено у страстни пушачи. Бадемовото масло се дава на малките деца като слабително средство. И обратно – като затягаща се използва отварата от кората на млади клонки на сладкия бадем. Но е достатъчно да счукате ядки и да ги прибавите към прясно мляко, така че да се получи еднородна каша, и вие разполагате с отлично и безвредно слабително средство за малкото ви дете.
С костилките пък се ароматизират коняци, ликьори и вина: те подобряват и цвета им. В медицината се използват за получаване на активен въглен. От бадемовите трици се приготвят козметични маски за лицето. Особено ефикасни са маските с бадемово мляко и масло при суха кожа на лицето.
Заради малкото количество вода в тях (до 6,4%), бадемовите ядки са трайни за съхраняване при обикновени условия. Несчуканите бадеми издържат дълго време, без да губят своите хранителни и лечебни качества. А ядките се запазват добре в стъклени съдове или в платнени торбички при стайна температура.
Изпратено на 7/5/2001 от Анонимен. Прочетено 3003 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2025 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (263035)

2. Девет съвета за защита срещу рака (53012)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (36528)

4. Разширени вени (36217)

5. За да не се кривят детските крака (34952)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта