
Бадемите - и сладки, и горчиви
Бадемовото дърво (Prunus amygdalus) е разпространено в умерените и субтропичните зони на земята. Това е едно от най-старите орехоплодни растения на света. В местата на своето естествено разпространение – Западна и Средна Азия, то е познато като културно растение още преди 6 хиляди години. Като хранителен продукт бадемите са били много тачени и в древна Гърция и Рим.
Бадемовият род включва около 40 вида. Диворастящият горчив бадем все още расте в Закавказието и Средна Азия, но сладкият вече не се среща в диворастяща форма. Той вирее добре най-вече в страните около Средиземно море, в Южна Европа, Мала Азия и в Америка. Най-големият производствен център в световен мащаб е щатът Калифорния. За нашата страна стопанско значение като ценно овощно и горско плодно дърво има видът на обикновения бадем Amugdalus communis, който се отглежда в по-топлите южни райони. Горчивият бадем е по-слабо разпространен у нас.
Ядките на бадема са богати на хранителни вещества. Високото съдържание на мазнини ( до 60 %) показва, че те са силно калорични. Само 100 г ядки дават около 630 калории. В тях има също много полиненаситни мастни киселини – повече, отколкото в орехите. Съдържат и белтъчини (20%), малко целулоза и различни минерални вещества: калий – 836 мг%, фосфор – 454 мг%, магнезий – 170 мг%, калции – 254 мг%, още сяра и желязо. Бадемовите ядки са източник на витамините Е, С и РР. Всъщност те са едни от най-богатите растителни източници на мазнини, белтъчини, минерални вещества и витамини.
В кулинарията ядките на бадема се използват от дълбока древност. Сладките се включват като добавка към халви, сладоледи, с тях се гарнират различни сладкиши. При пресоването им се получава бадемово масло, което освен за храна, се употребява и в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. Горчивите бадеми съдържат в себе си гликозида амигдалин. Те се използват в ограничено количество в сладкарството (буквално като подправка) и във фармацевтиката.
Вкусните ядки на бедема намират приложение и в лечебната практика. Те се препоръчват при малокръвие, след тежки заболявания. Използват се и при задръжка на ръста у децата. Помагат също при повишена киселинност на стомашния сок, при язва на стомаха, особено у страстни пушачи. Бадемовото масло се дава на малките деца като слабително средство. И обратно – като затягаща се използва отварата от кората на млади клонки на сладкия бадем. Но е достатъчно да счукате ядки и да ги прибавите към прясно мляко, така че да се получи еднородна каша, и вие разполагате с отлично и безвредно слабително средство за малкото ви дете.
С костилките пък се ароматизират коняци, ликьори и вина: те подобряват и цвета им. В медицината се използват за получаване на активен въглен. От бадемовите трици се приготвят козметични маски за лицето. Особено ефикасни са маските с бадемово мляко и масло при суха кожа на лицето.
Заради малкото количество вода в тях (до 6,4%), бадемовите ядки са трайни за съхраняване при обикновени условия. Несчуканите бадеми издържат дълго време, без да губят своите хранителни и лечебни качества. А ядките се запазват добре в стъклени съдове или в платнени торбички при стайна температура.