Здраве

Нелекуваната хрема води до синузитЕсента и зимата са сезоните на простудите. Те се предизвикват от различни вируси, които първоначално нападат лигавицата на носа. Тя набъбва и започва усилено да отделя секрет. Така досадната и уж безобидна хрема може да се усложни в синузит.
Синузитът е възпаление на околоносните кухини.Те са 8 на брой. Намират се до, над и зад носа, като са свързани с него чрез проходи и са покрити с лигавица. Околоносните кухини са влажни, защото затоплят и овлажняват вдишвания въздух.Формират и тембъра на гласа.
Когато сме хремави, бактерии и вируси лесно могат да попаднат в околоносните кухини. Лигавицата набъбва и така образуващия се секрет в синусите не може да изтича. Не се ли вземат мерки, гнойта поразява очите и мозъка.
Стига се дори до ослепяване на засегнатото око, както и до менингит.
Синузитът може да се дължи на изкривена носна преграда, увеличена трета сливица при деца, хрема, продължаваща повече от седмица, полипи в носа, работа на открито, продължителен престой в помещение с климатик, както и на гранулом на горните зъби.
Изкривената носна преграда е вроден дефект или е резултат от травма на лицето. Тя допълнително стеснява свързващите проходи към околоностните синуси и така секретът не може да изтича.
Синузитът често се явява като усложнение при деца с увеличена трета сливица. Алергичната хрема също въвлича във възпалението околоностните кухини, тъй като тогава лигавицата е по-чувствителна към болестотворните организми или непречистеният въздух. До 1 година на алергени бебетата реагират с кожата си и получават обриви. От 1 до 6 години по-чувствителен е носът им и затова те често са хремави и е голяма вероятността да развият синузит.
Имате ли полипи почти сигурно е, че ще страдате и от възпаление на околоностните кухини, твърди проф. Карчев. Полипите са доброкачествени израстъци на ностната лигавица.Отстраняването става чрез сравнително безобидна операция.
Синузит може да се причини и от гранулом на горните зъби. Инфекцията лесно засяга кухините над болният зъб. В този случай секретът от носа е със силно неприятна миризма.
Лечението се провежда едновременно от стоматолог и лекар.
Главоболие и болки около очите и скулите са сред най-честите оплаквания при синузит. Тези болежки са най-силни при навеждане на главата и в следобедните часове. Може да има повишена температура и жълто-зелен секрет от носа. Диагнозата се поставя след ренгенова снимка. Понякога е възможно и да няма никакъв секрет от носа, тъй като всичко се задържа в синусите.
За да се предпазим от синузит, лекарите съветват да не стоим на течение и да си пазим главата при студ – особено през зимата никога да не излизаме навън, след като скоро сме били в банята и сме още затоплени. Забранено е и миенето на косата преди излизане.
Тези, които вече имат хроничен синузит, трябва да носят шапки през зимата и шалове, когато духа силен вятър.
Лятото е опасно с грипоподобните хреми, които бързо водят и до синузит.
Обикновената хрема минава за седмица. Ако и след това продължава, задължително да потърсим лекар, за да се вземат рано мерки срещу синузита.
Докторите съветват при хрема да се поемат повече течности, за да не се “затяга” секретът. Добре е да се овлажнява въздухът в стаята и няколко пъти дневно да се правят инхалации с лайка. Те успокояват лигавицата и разтварят залепналият секрет. Носът трябва да се почиства често, но правилно. Това означава да не издухваме едновременно двете ноздри, защото секретът може да се качи нагоре. Така има опастност челните околоностни кухини да се възпалят.
Затова първо се притиска едната ноздра и силно се издухва през другата. После обратното. Може да се използват капки за нос, но само 2-3 дни. След пауза от 10 дни може да се продължи.
Лечението на синузита е с антибиотик, капки за нос и физиотерапия и трае 7-10 дни. После трябва много да се пазим от простуда, защото синузита бързо се възстановява.
Антибиотикът обикновеноо е от тетрациклиновата група -вибромицин или доксациклин. Вкъщи може да се налагат на челото и отстрани на носа торбички със затоплена морска сол или пясък. По този начин се стимулира кръвоснабдяването на кухините. Нагряването е протовопоказно при синузит, причинен от алергична хрема, защото води до затваряне на връзките на синусите с носа.
При хрема и синузит много полезна е и промивката с готварска сол.
Един грам се разтваря в един децилитър вода. Капе се в носа.За деца дозата е 3 до 5 капки. Най-добре е да използвате физиологичен разтвор. Той размеква секретите и те по-лесно се отстраняват.
За страдащите от хроничен синузит е полезен профилактичният прием на респивакс и бронховаксом, твърдят УНГ специалистите.Те играят ролята на ваксини. Локално може да се прилага и спрей IRS-19.
Добре влияят и процедурите в санаториумите в Момин проход и Сандански.
Желателно е децата с хроничен синузит всяка година да прекарват 7 до 10 дни на море.
Ако приемът на антибиотици не помага и в синусите продължава да се задържа гной, тогава се правят пункции.
Със специални игли се отпушват проходите, въвежда се локално антибиотик и се помага на гнойта да изтече.
Пункциите обаче са твърде болезнена процедура, понякога с отрицателни последствия. До нея се прибягва само в краен случай, обясняват докторите.
Изпратено на 12/13/2004 от Анонимен. Прочетено 34987 пъти.
Изпратено на 4/30/2012 от Георги.

Какъв ще е ефекта от използването на йонизатор (напр. от 9 лв-http://ionizator.exsitee.com/)?

Изпратено на 4/18/2010 от Валя.

И аз чух добри отзиви за този Назодрен. Но не ставал за деца под 5 години. За тях четох, че подходящо лечение е със Скенар. Уред който засилвал имунната система.

Изпратено на 1/20/2010 от Симона.

Не мога да разбера, на едно място пише, че околоносните кухини са 4, 5, 8. Това индивидуално ли е?
Лечението с пункция ми се струва много страшно. Едва ли бих се подложила. Но изкарах късмет. Енда приятелка ме посъветва да пробвам лечение с Назодрен, което много ми помогна. Самото лекарство е екстракт от циклама.

Изпратено на 1/31/2008 от Здраве.
Една от основните причини е одонтогенна - най-често от лоша захапка, поради много лошото зъболечение в България. Лошата захапка, съчетана с крива носна преграда и трета сливица може да съсипе живата на всеки човек. Фактът, че лекарите обясняват 99% от тези заболявания с алергии е най-малкото странен. Първо трябва да се търсят по-простите, чисто физически обяснения и чак накрая да се стига до такива "модерни" причини. Единственото ефикасно лечение е топлината - доколкото си спомням микроорганизмите, причиняващи хрема и синузит умилат при около 56 градуса. Нагрявайте кърпи на радиатора, колкото горещо можете да търпите, и ги слагайте на челото и около носа, вземете сешоара и нагрявайте синусите, изобщо нагрявайте се по всякакъв приемлив начин, но гледайте да не се потите, защото ще настинете. И никакви антибиотици, антихистамици или хомеопатици. Така само пълните джобовете на недобросъвестни хора. Може само витамини.
Изпратено на 10/23/2007 от Violina.
Важното е да не се допусне запушване на носа, тогава не може да се мине без антибиотик. Особено помагат инхалациите с евкалиптово масло - в 300 мл вряла вода се капват 7-8 капки, главата се покрива с хавлиена кърпа и се вдишва над парата. Такова масло намерих в аптеките "Ремедиум" в София, може да го има и другаде. Сутрин заедно с миенето на зъбите да се смърка солена вода - половин чаена лъжичка на 250 мл вода с телесна температура.
Изпратено на 7/14/2007 от emo.
На мене са ми правили пункции без никаква болка
Изпратено на 7/5/2006 от Патиланчо.
Дебела работа е синузитът. Огнище(а) на хронична инфекция. Психосоматика - тялото е поразено под действие на психиката. Не работи имунната система, защото човекът е поставен под чуждо влияние - като дете от родител, най-вече от възрастните родители, а по-късно - от подобните на тях приятели, познати, партньори... Първо психолечение и профилактика - освобождаване от зависимостта от другите. После - изчистване на чуждата биология в тялото. Най-добре е с методики за нормализиране на дишането, ако в дихателната система е основното огнище на инфекция, в случая - горни дихателни пътища. За хремата - реакция срещу хипервентилация (дълбоко дихателен синдром). Организмът намалява пропускателната способност на дихателните пътища - горни, средни и в дълбочина (после и на кръвоносните и т.н.), за да намали прекомерното отделяне на СО2, катализатор на обменните процеси. Всякакви други лечения ще доведат до занижаване на реакцията и скриване (по-надълбоко) на симптомите. Не се ли регулира към нормата дишането - на зле еза нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (260138)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51536)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34987)

4. Разширени вени (34876)

5. За да не се кривят детските крака (32785)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта