Диета при висок холестерол и триглицериди
Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на холестерол в кръвта. Високото ниво на холестерол представлява рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, което налага редовното провеждане на профилактични изследвания.
Основната част от лечението се състои в спазване на диета, включваща много храни с високо съдържание на разтворими фибри, много плодове и зеленчуци.
Акцентът на диетата е да се намали количеството на наситени мазнини, които покачват нивото на “лошия” LDL холестерол (животински мазнини, пълномаслено мляко и млечни продукти, яйца), с ненаситени (зехтин, слънчогледово олио, масло от рапица), които поддържат “добрия” HDL холестерол.Ограничете яйцата до 2бр. на седмица, защото техните жълтъци съдържат голямо количество холестерол. Алкохолът и цигарите са напълно противопоказни.
вид храни | препоръчителни | забранени храни |
млечни продукти | обезмаслено мляко, айран, кисело мляко, постни сирена (в малки количества) | пълномаслено мляко, овче кисело мляко, сметана, масло, пълномаслени сирена, каймак |
яйца | белтък | жълтък |
тестени изделия | пълнозърнест хляб, черен, грахам, ръжен (само една филия), царевичен хляб, ориз | бял хляб, многолистно тесто с масло и яйца, царевични пръчици, крекери, печива |
месо и риба | риба, пилешко месо, пуешко месо без кожа, варено говеждо месо, телешко месо | свинско месо, агнешко месо, пастет, вътрешности, колбаси, пръжки, сланина, месни консерви |
зеленчуци | всички видове зеленчуци, варени, без добавени мазнини, всички видове салати, соя и соеви продукти | пържени картофи, чипс |
плодове | ябълки, вишни, лимони, дюли, ягоди, малини, касис, къпини, боровинки | банани, смокини, фурми, сушени и захаросани плодове |
мазнини | зехтин, слънчогледово, царевично и соево олио | свинска мас, лой, маргарин |
подправки | всички подправки – растителни подправки, черен пипер, сол (до 3 гр. дневно), горчица, оцет, ким, босилек, къри … | майонеза, кетчуп |
сладкиши | сладкиши с изкуствени подсладители, сухи сладки без мазнини | захар и мед под формата на сух продукт, петмез, мармалад, торти, сладолед, пудинг |
напитки | чай и кафе без захар, минерална вода | всички алкохолни питиета, сокове с добавена захар, газирани напитки, какао и шоколад |
Много ценни за диетата при висок холестерол са храните с голямо съдържание на влакнини (фибри). Тези храни трябва да се консумират по няколко пъти на седмица, защото са изключително ефективни при премахване на холестерола от организма.
Съдържание на влакна в някои хранителни продукти (в 100гр. продукт):
шипки – 9.8гр., френско грозде – 4.3гр., леща – 4.0гр., грах – 3.7гр., бадеми – 3.8гр., зрял боб – 3.0гр., зелен боб – 1.3гр., орехи – 2.8гр., круши – 2.6гр., пшенично брашно – 2.0гр., грозде – 1.3гр., ябълки – 1.3гр., моркови – 1.0гр., праскови – 1.0гр., кайсии – 0.9гр., ягоди – 0.8гр., тиквички – 0.8гр., зеле – 0.6гр., ориз – 0.5гр., портокали – 0.5гр., картофи – 0.4гр.
Пектинът е сред най – ценните растителните влакна, защото възпрепятства всмукването на мазнините, влияе върху обмяната на холестерола и по този начин регулира нивото му в кръвта. Пектин се съдържа в плодовете и зеленчуците, като най-голямо количество има в ябълките, крушите, дюлите, морковите и прасковите.
Съдържание на пектин в някои хранителни продукти (в проценти):ябълки - 0.7; зрял боб - 0.6; банани - 0.9; лимони - 2.9; череши - 0.3; малини - 1.0; стафиди - 0.9; портокали - 2.3; кайсии - 1.0; моркови - 2.0; грозде - 0.2; краставици - 0.3.
Сред препоръчваните храни, има такива с особено значение за добрите резултати от диетата:
-
Риба - винаги е била определяна като полезна за сърдечно – съдовата система. Тя е богата на протеини и омега-3 мастни киселини, които са известни със свойството си да намаляват плаката в кръвоносните съдове. Присъствието на риба в диетата помага за понижаване нивото на “лошия” (LDL) холестерол и повишаване на “добрия” (HDL) холестерол. Някои студеноводни риби като сьомга, скумрия, пъстърва, сардина и херинга са с особено високо съдържание на Омега-3 мастни киселини и се препоръчват за ежедневно хранене. За да бъдат запазени качествата на рибата като здравословна храна е необходимо да бъде приготвяна чрез различните методи на печене и да се избягва пърженето.
-
Овес – овесените трици, ядки и брашно осигуряват на организма голямо количество от ценните разтворими фибри и подпомагат намаляването на лошия холестерол. Много диети за намаляване на холестерола препоръчват за закуска да се консумират храни, съдържащи овес.
-
Ядки – те съдържат много протеини, фибри, витамини, фитонутриенти, мононенаситени и полиненаситени мазнини, растителни стероли и антиоксиданти. Ежедневната консумация на малки количества бадеми, фъстъци, лешници и орехи подпомага понижаването на лошия холестерол.
-Соя – ефективна при понижаване нивото на холестерола, като същевременно замества някои богати на мазнини млечни и месни продукти.
Източник: greenway-bg