Здраве

Лечебните свойства на солта


В медицината често се преувеличава вредата от употребата на сол. Обикновенно се посочва как тя вреди на сърцето, бъбреците и очите. Обичайното предписание е строга безсолна диета, което лишава организма от необходимите вещества.
Последните изследвания на лекарски екипи от Япония и САЩ доказват значимата роля на тази отречена лечителка – солта. Така при хипертония се препоръчва да се приема по 1 ч.л. морска сол на ден след хранене. Това обяснява традицията на древните гърци след ядене да смучат малки късчета морска сол. Така се активирала обмяната на веществата в организма и дейността на жлезите. Повечето медици смятат, че трябва да се развенчае фалшивото твърдение за смъртната опасност от по-силно соленото ядене или салата. Естествено приемът на сол трябва да става главно чрез зеленчуците и храната, но в никакъв случай не бива да се плашим да си поставим зрънце сол на езика след основното хранене. Напротив, точно този древен способ помага за отделянето на пепсин, който обновява кръвните клетки и подобрява храносмилането.
Препоръчва се един час след всяко хранене да поставяме върху езика 1 г. сол и след няколко секунди да преглътнем. Можем да посоляваме леко зеленчуците, изварата и дори плодовете. В никакъв случай не трябва да се добавя олио, тъй като се отделя повече жлъчка. А така се пречи на по-бързото отделяне и изхвърляне на шлаките от организма.
За изваждане на излишните соли от тялото помагат редици билки като бял равнец, еньовче, мечо грозде и др. Подходящи за алкалните соли са чаят от пача трева, динени кори, самата диня, корени от слънчоглед и др. Разтварянето на минерални соли, отлагащи се по кръвоносните стени, бъбречните легенчета и пикочният мехур става със сок от черна ряпа, хрян, подбел, корени от магданоз. Полезно действие имат картофите. А в 1л. прясно мляко се съдържат 4 мг.сол.
Изпратено на 12/30/2003 от Анонимен. Прочетено 6028 пъти.
Изпратено на 12/8/2013 от Анонимен.

Вашият коментар...Солта Е ВРЕДНА!!!! Една чаена лъжичка морска сол след хранене, както пише в статията, може да ви изпрати в спешното отделение с хипертонична криза /в по-добрия случай/ или да "гушнете букета".
ОТ ВАША СТРАНА Е БЕЗОТГОВОРНО ДА ПУБЛИКУВАТЕ СТАТИЯТА.
Б-Е-З-О-Т-Г-О-В-Р-Н-О
за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (260138)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51536)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34986)

4. Разширени вени (34875)

5. За да не се кривят детските крака (32784)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта