Здраве

Защо не качвам тегло

Много хора се борят за намаляване на личното си тегло, но има и такива, които безуспешно се стремят да качат килограми. Много често сред тях са млади момчета, които тренират упорито, искат да повишат теглото си, а не успяват.
Трябва да се имат предвид няколко основни неща, ако сте сред тях.
Важен момент е определянето на целите. Искате по-голямо тегло, но колко по-голямо; възможно ли е то на определена възраст; нужно ли е. Ако се достигне, дали няма да е по-зле за вида ви, а понякога и за здравето.

Килограми се постигат, но те идват както от мускулна маса, така и, да го кажем направо, от сланина. Ако се натрупат много мазнини, после започва пък борба за отслабване и се попада в един омагьосан кръг. Така че както при отслабването, така и при качването на килограми трябва да се поставят разумни цели, да се съобразява типа телосложение, възрастовото развитие, генетиката. 

Причините да не се наддават килограми могат да са от различно естество.
Една от тях е нарушение в храносмилането. То може да се дължи на недостатъчна секреция на солна киселина в стомаха или дефицит на панкреасните ензими, които са от голямо значение за правилното разграждане на въглехидратите, белтъчините и мазнините. Храносмилането може да се наруши и като последица от възпалителни заболявания на червата, пречещи на оптималното всмуквне на хранителните вещества и оползотворяването им в абсолютна степен.

Нередки са и нарушенията в хормоналния баланс като хиперфункция на щитовидната жлеза. Липсата на апетит, като следствие от дефицит на минерала цинк в организма или като резултат от някои заболявания, също не позволява увеличение на телесната маса. В тези случаи е нужен лекар, който да окаже професионална помощ.

Възможно е теглото да не се повишава поради недостатъчно или неправилно хранене. Много хора твърдят, че ядат много, а не покачват теглото си. Пита се какво ядат.

Ако храната не е достатъчно богата на белтъци и въглехидрати, които доставят енергия: месо, риба, мляко и млечни продукти, ядки, картофи, плодове, зеленчуци, не може да се очаква повишаване на личното тегло. Изключването на хляб и макаронени изделия е неправилно решение. Поемайте хранителни течности: млечен шейк - мляко, мед, банан; боза, айран, зеленчукови сокове, плодови сокове.

Груба грешка е да се опитвате да повишите теглото си, като консумирате много сладки храни. Резултатът обикновено е трагичен – натрупване на мазнини, което едва ли е целта на някого. Ако ще е сладко, да е мед! Медът може да се консумира по много начини: в чиста форма, в чай, в прясно и кисело мляко, в овесената каша и др.
Ако не разпределяте храненията правилно, пак е възможен застой по отношение на покачването на теглото. Поне 5 пъти на ден трябва да се приема храна.
При липса на апетит можете да го възбудите със семена от сминдух. Те имат анаболно действие - подобряват апетита и подпомагат изграждането на тъкани. Смелете семената или ги скълцайте. Преди ядене приемайте по 1 чаена лъжичка семена, като ги разбъркате в 1 супена лъжица мед, мармалад или някакъв конфитюр.
Недостатъчната физическа активност също може да е причина да не покачвате теглото си. Ако в седмицата се провеждат 1-2 тренировки от един час, а в останалото време се седи пред компютъра или телевизора, не си въобразявайте, че се движите много.

Източник: bodybuilder.com

Снимки: happybody.eu

Изпратено на 11/9/2012 от Анонимен. Прочетено 2856 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (260138)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51536)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34987)

4. Разширени вени (34876)

5. За да не се кривят детските крака (32785)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта