Здраве

Най-често срещаните храни, причинители на алергии

Ако трябва да приготвите храна, адаптирана за клиент с алергия, е важно да знаете къде е най-вероятно да бъде открит алергенът. Предлагаме ви списък с най-често срещаните алергени и храните, в които може да бъдат открити, както и няколко съвета за заместване с алтернативи.

Дървесни ядки
Те включват бадем, орех, американски орех, бразилски орех, кашу, шамфъстък, кедрови ядки, макадамия (австралийски орех) и кестени.
Съдържат се в сосове, десерти, крекери, хляб, сладолед, марципан, филирани бадеми, фъстъчни и други масла.
Съвет: Вижте "Фъстъци".

Фъстъци
Съдържат се в сосове, торти, десерти, фъстъчено масло, фъстъчено брашно.
Съвет: Уверете се, че в менюто има предупреждение, ако използвате ядки в кухнята.

Краве мляко
Съдържа се в кисело мляко, йогурт, сирена, масло, млечни прахове, храни, глазирани с мляко.
Съвет: Ако рецептата позволява, заместете млякото с вода, соево мляко или в десертите – с плодов сок. (Внимание! Гостите, които са алергични към мляко, може да са алергични и към соя.)

Черупчести и ракообразни
Например скариди, кралски скариди, раци, омари, скаридена паста.
Съвет: Ако се налага, заместете черупчестите с пушена риба със силен вкус.

Соя
Съдържа се в тофу или соево сирене, соево брашно и соев протеин, в някои сладоледи, сосове, десерти, месни продукти, вегетариански продукти.
Съвет: При печене заместете с оризово брашно и канолово олио за печени храни.

Яйца
Съдържа се в торти, мусове, сосове, паста, киш, някои месни продукти, майонеза, храни, намазани с яйце.
Съвет: Заместителите зависят от ястието. За десерти опитайте с пюриран банан. За солени ястия натрошеното тофу е добра алтернатива.

Риба
Съдържа се в някои дресинги за салата, пици, рибни сосове, соев и "Уорчестър" сос.
Съвет: Използвайте майонеза за основа при приготвяне на дресинги в комбинация с различни други съставки по ваш избор за по-богат вкус.

Пшеница
Съдържа се във всички храни на базата на брашно, като хляб, паста, торти, тестени изделия, месни продукти, сосове, супи, панировки, готов бульон, галета.
Съвет: Хората, алергични към пшеница, обикновено могат да ядат оризово, царевично брашно и брашно от елда.

Какво е лактозна нетолерантност?
Лактозната нетолерантност се проявява при хора с липса на лактазен ензим, необходим за разграждането на захарната лактоза (налична в млякото). Обичайните симптоми са диария, газове и общ дискомфорт.
Разрешени са...
Оризово брашно, оризово мляко, безмлечни сирена като соево сирене (Внимание! Соята също е алерген.)
Забранени са...
Краве, овче, козе и от който да е бозайник мляко, някои сирена, млечни десерти, сладолед, масло, сирене, сметана.

Какво е глутенова нетолерантност?
Глутеновата нетолерантност е причинена от неспособността на организма да разгражда глутена, протеин в пшеницата. Целиакията е автоимунно заболяване, при което болните трябва да елиминират глутена от диетата си.
Разрешени са...
Оризово, царевично брашно и брашно от елда, както и всякакви брашна от ядки, бобови растения и семки, като нахут, киноя и соя.
Забранени са...
Зърнени храни, съдържащи глутен, като пшеница, ечемик, овес, малц, кускус.

Източник: unileverfoodsolutions.bg

Изпратено на 11/22/2012 от Анонимен. Прочетено 3561 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2017 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (254180)

2. Девет съвета за защита срещу рака (50298)

3. Разширени вени (33622)

4. Нелекуваната хрема води до синузит (33434)

5. За да не се кривят детските крака (28521)

Мъртва кост на китката

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта