Най-често срещаните храни, причинители на алергии
Ако трябва да приготвите храна, адаптирана за клиент с алергия, е важно да знаете къде е най-вероятно да бъде открит алергенът. Предлагаме ви списък с най-често срещаните алергени и храните, в които може да бъдат открити, както и няколко съвета за заместване с алтернативи.
Дървесни ядки
Те включват бадем, орех, американски орех, бразилски орех, кашу, шамфъстък, кедрови ядки, макадамия (австралийски орех) и кестени.
Съдържат се в сосове, десерти, крекери, хляб, сладолед, марципан, филирани бадеми, фъстъчни и други масла.
Съвет: Вижте "Фъстъци".
Фъстъци
Съдържат се в сосове, торти, десерти, фъстъчено масло, фъстъчено брашно.
Съвет: Уверете се, че в менюто има предупреждение, ако използвате ядки в кухнята.
Краве мляко
Съдържа се в кисело мляко, йогурт, сирена, масло, млечни прахове, храни, глазирани с мляко.
Съвет: Ако рецептата позволява, заместете млякото с вода, соево мляко или в десертите – с плодов сок. (Внимание! Гостите, които са алергични към мляко, може да са алергични и към соя.)
Черупчести и ракообразни
Например скариди, кралски скариди, раци, омари, скаридена паста.
Съвет: Ако се налага, заместете черупчестите с пушена риба със силен вкус.
Соя
Съдържа се в тофу или соево сирене, соево брашно и соев протеин, в някои сладоледи, сосове, десерти, месни продукти, вегетариански продукти.
Съвет: При печене заместете с оризово брашно и канолово олио за печени храни.
Яйца
Съдържа се в торти, мусове, сосове, паста, киш, някои месни продукти, майонеза, храни, намазани с яйце.
Съвет: Заместителите зависят от ястието. За десерти опитайте с пюриран банан. За солени ястия натрошеното тофу е добра алтернатива.
Риба
Съдържа се в някои дресинги за салата, пици, рибни сосове, соев и "Уорчестър" сос.
Съвет: Използвайте майонеза за основа при приготвяне на дресинги в комбинация с различни други съставки по ваш избор за по-богат вкус.
Пшеница
Съдържа се във всички храни на базата на брашно, като хляб, паста, торти, тестени изделия, месни продукти, сосове, супи, панировки, готов бульон, галета.
Съвет: Хората, алергични към пшеница, обикновено могат да ядат оризово, царевично брашно и брашно от елда.
Какво е лактозна нетолерантност?
Лактозната нетолерантност се проявява при хора с липса на лактазен ензим, необходим за разграждането на захарната лактоза (налична в млякото). Обичайните симптоми са диария, газове и общ дискомфорт.
Разрешени са...
Оризово брашно, оризово мляко, безмлечни сирена като соево сирене (Внимание! Соята също е алерген.)
Забранени са...
Краве, овче, козе и от който да е бозайник мляко, някои сирена, млечни десерти, сладолед, масло, сирене, сметана.
Какво е глутенова нетолерантност?
Глутеновата нетолерантност е причинена от неспособността на организма да разгражда глутена, протеин в пшеницата. Целиакията е автоимунно заболяване, при което болните трябва да елиминират глутена от диетата си.
Разрешени са...
Оризово, царевично брашно и брашно от елда, както и всякакви брашна от ядки, бобови растения и семки, като нахут, киноя и соя.
Забранени са...
Зърнени храни, съдържащи глутен, като пшеница, ечемик, овес, малц, кускус.
Източник: unileverfoodsolutions.bg