Здраве

За да не се кривят детските крака


Оставете бебето да тръгне само,най-ефикасно е босото ходене
Един от най-често задаваните въпроси в детска консултация е какви трябва да са обувките за малките деца, особено за прохождащите. Загрижеността на родителите е основателна, тъй като детското краче притежава редица особености. Ако не се съобразим с тях, могат да настъпят отклонения във формата на стъпалата и в походката.
Оформянето на детските крака зависи от наследствени фактори , някои заболявания (рахит), начина на прохождане, обувките и др.През първите две години почти всички деца имат физиологично плоскостъпие – сводът на стъпалото не е оформен, крачетата изглеждат пухкави. Това е по-силно изразено при деца с по-еластични ставни връзки, обикновено наследствено обусловени. Тези деца са като “гумени” – ставите им извършват движения в обем по-голям от обичайното. Глезените и стъпалата са най-натоварените части на човешкото тяло и затова там се проявява най-ясно ставната еластичност и опасността от деформации е голяма. Ако се прибави и тежестта при пълничките деца, положението се усложнява. В някой случаи освен стъпалата се променят и целите крака, като приемат формата на буквите “о” или “х”. Това обикновено е временно. Нормалното детско плоскостъпие се коригира за около три години след прохождането. За деца с по-еластични стави е необходима година повече. През този период децата натрупват достатъчно мускулна маса, която стабилизира глезените и ходилата.
Важен фактор за здрави и красиви крачета е и начинът на прохождането. Това става около годинката. Груба грешка е насилственото прохождане. Някои амбициозни майки по цял ден извиват гръб над малките си, за да проходят по-бързо. Детето прохожда самичко тогава, когато е узряло за това. В противен случай неукрепналите стави, кости и мускули се натоварват прекомерно. Освен на краката принудителното прохождане се отразява на походката и на цялото тяло. При постоянното придържане от страна на майката детето ходи с издаден корем и клатеща се походка, която запазва и след стабилното прохождане. С проходилката също не трябва да се прекалява. Ако детето се оставя часове в нея, то заема неправилни пози и може да се изкриви. До изкривяване на краката може да се стигне и ако малкото отблъсква проходилката само с външната част на стъпалото. Най-добрият начин за прохождане на детето е, като му осигурите достатъчно простор за движение.
Ходене с боси крака е много полезно. Така се масажират стъпалата и се оформят правилно. Преди десетки години, когато децата са прохождали боси, е нямало хора с плоско стъпало. Стимулирайте децата да ходят боси, особено на естествен терен –пясък, трева. Те трябва да са чисти и безопасни.
Начин за преодоляване на физиологичното плоскостъпие и оформяне на здрави крака е изборът на подходящи обувки спрямо възрастта на детето. При купуване на детски обувки трябва да се спазват някои правила:
1. Детето се нуждае от обувки, когато проходи. Малкото 8-10-месечно бебе няма нужда от обувки. За прохождане най-подходящи са меките обувки. Тип “буйки”. подметката трябва да е мека. Така се дразнят рецепторите на ходилото от нервните повърхности. Истинските обувки се купуват, когато детето стабилно е проходило.
2. Не купувайте обувки без детето.Те задължително да се премерят в право положение. Ако детето е седнало, стъпалото се огъва и се купува по грешка по-малък номер. Свободното разстояние пред палеца трябва да е около един сантиметър. Най-малкият номер детски обувки е 18-и и отговаря на ходило с дължина 12 сантиметра. Един номер при обувките е равен на 6,5 милиметра.
3. Проверявайте на всеки 2-3 месеца дали обувките не са умалели. Някои деца сменят обувките си на всеки два месеца. Предпочитайте естествените материали, за да не се изпотяват краката.
4. Подметката трябва да е еластична, за да се огъва при ходене. При купуване на обувки сгънете предната част, за да изпробвате тяхната еластичност.
5. Обувките трябва да са толкова високи, че да обхващат глезена на детето.Така те го държат изправен.
6. Не използвайте обувки, носени от друго дете. Детските обувки са скъпи и се носят кратко време. Затова майките разменят обувките на децата, което може да се окаже пагубно. Носените обувки са приели формата на чуждото краче и са се деформирали. Новият собственик е принуден да пригоди крака си спрямо формата на старите обувки.
7. Обувките трябва плътно да обхващат крачето. Най-подходящи са тези с връзки, тъй като добре се регулира ширината на обувката спрямо пълнотата на крака.Могат да се използват и обувки с лепенки, но те не са така ефективни. Циповете и катарамите се отпускат с времето и не са подходящи. Хубаво е стелката да е ортопедична.
8. Фортовете трябва да са твърди, за да държат петата изправена.Твърдата обувка служи като калъп за оформяне на стъпалото.
9. Ако забележите, че детето изтърква обувките неравномерно, че криви крака или стъпва неправилно, поискайте съвет от детски ортопед.
Изпратено на 10/21/2002 от Анонимен. Прочетено 32785 пъти.
Изпратено на 2/7/2014 от g7ganka.

Освен двата коментара преди този, има още една неточност в статията. През цялото време се поддържа босото прохождане/ ходене и в един момент в точка 8. се казва, че обувките трябва да са с твърд форт за да оформят стъпалото като в калъп, което напълно противоречи на идеята за естествено развитие на стъпалата. Твърдият форт служи единствено да не се износва обувката (ако детето стъпва навън или навътре от подметката) и ако обувката се деформира детето да не стъпва в деформирана обувка, иначе той е противопоказен за прохождащи деца, защото може да повлияе развитието на ахилесовото сухожилие.
Относно обхващането на глезена - такива обувки ще обездвижат глезенната става, което в никакъв случай не е добре за развитието на стъпалото, а ортопедичната стелка неслучайно е ортопедична - трябва да се ползва при ортопедичен проблем, а не при прохождане и при нормално развити стъпала.

Изпратено на 3/10/2008 от Нели.
Големият ми син има леко изкривяване на стъпалата на вътре.При консултация с ортопед,той ни каза че е грешно да се купуват обувки с ортопедична подметка(която има свод за поддържане на стъпалото).Тогава ни казаха,че от самото прохождане трябва да се търсят обувки с права подметка или стелка,за да се имитира босото ходене. За малкия си син съм ползвала само такива обувки или ако не намеря,заменям стелките с обикновени (без свод).Тъй като се останови,че проблема на бати е наследствен,се консултирахме и с ортопед и за малкия.При него няма никакви изкривявания,при все че е доста по-пълен. Въпросчето ми е,кого да слушат мамите....
Изпратено на 2/11/2008 от vmitkova.
Много полезна статия с наистина адекватна информация. Притесниха ме обаче две неща. В т. 5 се казва, че обувките трябва да са високи и да обхващат глезена. Така няма ли да блокират част от движенията на глезена? Въпреки че пък ортопедите толерират точно високите обувки. А в т. 7 се казва, че стелката трябва да е ортопедична. Ортопедите до колкото знам точно това отричат. Стелката трябва да е равна за да може при дразненето на рецепторите на ходилото то само да си оформи свод. Иначе крачето става мързеливо, тъй като вече има изкуствен свод. Нали ако детето прохожда босо (както еволюцията го е предвидила и както и тук се препоръчва) няма да има нищо, което да блокира движенията на глезена или да симулира наличието на ортопедична стелка?за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (260138)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51536)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34986)

4. Разширени вени (34875)

5. За да не се кривят детските крака (32785)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта