Здраве

Слагайте бързо ваксина срещу грипГрипните и острите респираторни заболявания ни връхлитат през есента заради промяната в сезона и събирането на големи групи хора след лятото. Те зачестяват обикновено в края на септември и началото на октомври.
Най-много боледуват децата, които отново тръгват на училище. Малките палавници смъркат и кашлят, докато не получат имунитет към всички причинители на дихателни зарази. Това са бактерии и главно вируси, най-разпространените сред които са парагрипните, риновирусите, аденовирусите и др. Те не бива да се смесват с грипните, които ни нападат по-късно. Все още не е напълно прекъсната циркулацията и на ентеровирусите, които могат да засегнат не само храносмилателната система, но и дихателните пътища.
Острите респираторни заболявания не бива да се подценяват, въпреки че протичат значително по-леко от грипа. Причинителят на заболяването се определя като се изолира със специална лабораторна методика. Вземат се секрети от носа и материали от гърлото. При стомашно-чревни проблеми виновникът се открива чрез изследване на фекални проби. Правилна диагноза се поставя и при вземане на кръв. При този метод се определят антителата, които организмът си е изработил след срещата с вируса.
Това всъщност е механизма на всеки вирусен или бактериален причинител, включително и на ваксините. Почти не съществуват лекарства, които да въздействат на вирусите. Медицината обаче се опитва да ги надхитри със своевременна профилактика. Но лекарите горещо си пожелават да не се развихрят епидемии. Затова препоръчват поставяне на ваксина срещу грип. Срещу острите респираторни заболявания не ни имунизират, защото протичат по-леко от инфлуенцата. Независимо от това болният трябва да бъде изолиран вкъщи. Ако възрастен човек се почувства неразположен, не трябва да извършва подвиг и да ходи на работа. Подобно поведение е безотговорно, защото всички вируси са изключително прилепчиви. Заразата се разпространява бързо и може да засегне най-вече хората с увреден имунитет или хронични заболявания. Учениците и малките деца също не бива да се събират с връстниците от училище или детската градина. Когато си останат у дома, ограничават контактите и не заразяват всички, които се изпречват на пътя им.
Острите респираторни вирусни заболявания обикновено преминават за три-четири дни, въпреки че са причинени от различни групи вируси. Риновирусите основно предизвикват хрема, която понякога тръгва надолу и засяга целия дихателен тракт. Някои от аденовирусите ни разболяват най-вече от конюнктивит. Други причинители от тази група водят само до появата на диария. Същите проблеми плюс хрема и кашлица ни докарват трети вид аденовируси. Известните като парагрипни вируси имат също няколко разновидности. Те могат да причинят хрема и кашлица, а през пролетта- силен бронхоспазъм, който дори наподобява задух при дифтерия. Трудно е и почти невъзможно симптомите да бъдат рязко разграничени само при клиничен преглед. При оплакванията различно преобладават хрема, кашлица, а в някои случаи се засягат и белите дробове. Затова се използва събирателната диагноза “остри респираторни заболявания”, но е необходимо хората да не се самолекуват, а да посетят личния си лекар.
Не е сериозно да се ползват кратки наръчници за самолечение. На децата например при висока температура се препоръчва парацетамол, а не аспирин. В комбинация със сироп за кашлица най-употребяваният у нас медикамент би бил достатъчен да подпомогне млад и здрав организъм. Но нищо чудно ацетилсалициловата киселина да раздразни стомаха на по-възрастните хора. Хронично болните, при които се намесва допълнително и бактериална инфекция, вероятно ще бъдат лекувани с антибиотици. Тежката артилерия медикаменти задължително трябва да бъде предписана от лекар. Да си купиш сам тези лекарства от аптеката е възможно, но не само не е препоръчително, а и опасно. Доста често хората от страх гълтат мощни антибиотици и когато наистина имат нужда от тях, е възможно да не им подействат.

Изпратено на 11/7/2002 от Анонимен. Прочетено 2176 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (259979)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51480)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34917)

4. Разширени вени (34835)

5. За да не се кривят детските крака (32626)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта