Здраве

Кръвни групи и съвместими храни

За всяка кръвна група има продукти, които се препоръчват или следва да се избягват, твърди медицинска енциклопедия, пишат от здраве.bg.

Кръвната група е тясно свързана с храненето. За всяка група има продукти, които могат да увеличат нейната жизнена дейност или обратното - да й навредят.
През 1907 г. чешкият учен Я. Янски дефинира наличието при хората на четири кръвни групи. Първата група е 0, втората - А, третата – В и четвъртата – АВ (в редица страни те имат обозначение, различно от нашето – съответно І, ІІ, ІІІ и ІV).


Група 0

Това е първата от известните ни кръвни групи, за която науката е установила, че е съществувала още при кроманьонците. И до днес тя е най-разпространената. Хората с тази кръвна група притежават силна имунна и храносмилателна система. В древността според учените това им е позволявало по-лесно да оцеляват, защото тогава основен хранителен източник е било месото. В организма на човека с кръвна група 0 има много стомашна киселина. Той може да извлече от месото максимално количество хранителни вещества. Този тип хора условно биват наричани “ловци”.


Група А

Имунната система на хората с кръвна група А, появили се между 25-15 хиляди години пр. Хр. им е позволявала да се борят с инфекциите и бактериите, разпространяващи се при големите струпвания на хора, които стават все по-характерни за цивилизациите. Потребността на организма от белтъчини се е удовлетворявала за сметка на различните житни растения и риба. Затова и този тип хора са наречени “земеделци”. 


Група В

Хората с тази кръвна група са се появили между 15-10 хиляди години пр. Хр. Те са наречени “чергари”. Употребявали предимно мляко и всичко останало, което са успявали да намерят по пътя. Тъй като тези хора са събрали в себе си много качества на имунната и храносмилателната система на “ловците” и “земеделците”, техният организъм се смята за по-издръжлив. 


Група AB

По протежение на цялата история на човечеството са съществували само 3 кръвни групи, докато преди 10-15 столетия не се е появила група АВ. Тя е доста рядко срещана и днес. Често я наричат “загадка”, защото причините, предизвикали това изменение и досега са неизвестни за науката. Едно от възможните обяснения е, че все още не се е извършила пълната еволюция на групата.

Установено е, че в червените кръвни телца (еритроцитите) има вещества, предизвикващи тяхното прилепване, които се наричат хемаглутиногени. Те се разделят на А и В.
У различните хора те се срещат отделно, съвместно или съвсем липсват, като определят с това принадлежността на дадено лице към една или друга кръвна група. Например в еритроцитите на кръвна група 0 няма такава вещества, при А и В се съдържа 1 вещество, а в еритроцитите на група АВ - 2.

Разбира се, кръвта на човека и употребяваната храна встъпват в химична реакция. Различните белтъчини - лектини, които се съдържат в голямо количество в хранителните продукти, притежават аглутиниращи (залепващи) свойства.

Когато се храните с нещо, съдържащо лектини, несъвместими с вашата кръв, те нарушават храносмилането, произвеждането на инсулин, обмена на веществата и хормоналния баланс.
Продуктите, съвместими с вашата кръвна група, често са именно тези, които са употребявали хората в древността, когато се е формирала самата кръвна група.

 

Ако имате кръвна група 0, по-добре е да търсите храни с голямо съдържание на белтъчини, в това число месо, птици, риба, а също разнообразни плодове, докато зеленчуците, много зърнени, бобови и млечни продукти не са съвместими с вашата кръв.

Ако имате кръвна група А, най-благоприятна за вас е вегетарианската диета със соеви, бобови или зърнени продукти, с плодове и зеленчуци и малко количество риба.

Ако имате кръвна група В, оптималното хранене за вас е месото – както от диви, така и от домашни животни, като пилешкото не се препоръчва. Някои бобови и зърнени култури също могат да предизвикат проблеми, но затова пък можете смело да ядете плодове и зеленчуци.

Ако имате АВ кръв, трябва да съчетавате препоръките за предишните две групи. Най-доброто хранене е предимно вегетарианското с неголямо количество месни и млечни продукти.


От какво трябва да се въздържаме?


Месо
Кръвна група 0 - няма ограничения.
Кръвна група А - основното “месо” трябва да е соевият албумин; пилешкото месо да се консумира много рядко и не като основно ястие.
Кръвна група В - пилешкото месо е противопоказно; в гръдната област на птичето месо се съдържа ректин, който може да доведе до инсулт.
Кръвна група АВ - месото трябва да се консумира в малки порции.

Риба
Кръвна
група 0 - няма ограничения.
Кръвна група А - избягвайте риба с бяло месо (хек, палтус, писия).
Кръвна група В - категорично противопоказни са мекотелите.
Кръвна група АВ - избягвайте да консумирате риба с бяло месо и мекотели.

Млечни продукти и яйца
Кръвна група 0
- все пак е по-добре да си набавяте белтъчини от други източници; не е добре да ядете сирене, а яйца може да консумирате 3-4 пъти седмично.
Кръвна група А - почти всички млечни продукти не се препоръчват; в неголеми количества може да ядете кисело мляко, обезмаслена сметана; яйца – понякога и по изключение.
Кръвна група В - няма ограничения.
Кръвна група АВ - най-вече кисело мляко, обезмаслена сметана.

Зърнени храни
Кръвна група 0 - с изключение на пшеницата, овесените ядки са нежелателни; няма зърнени продукти, които да са особено полезни за тази група.
Кръвна група А - ограничете булгура и зърнените продукти, в частност пшеницата, употребявайте продукти от цели зърна.
Кръвна група В - най-добре е да избягвате ръжта и царевицата.
Кръвна група АВ - ограничете консумацията на пшеница и царевица.

Зеленчуци
Кръвна група 0
- въздържайте се от зеле; ограничете употребата на гъби, картофи, патладжани.
Кръвна група А - ограничете доматите, картофите, зелето, царевицата.
Кръвна група В - изключете доматите и ограничете царевицата в менюто си.
Кръвна група АВ - изключете доматите.

Плодове
Кръвна група 0
- въздържайте се от диня, портокали, мандарини и ягоди.
Кръвни групи А, АВ - избягвайте портокалите и бананите.
Кръвна група В - въздържайте се от фурми и нар.

Такъв режим на хранене в дългосрочен план ще ви помогне да се борите с рака и сърдечно-съдовите заболявания, да избягвате вирусните инфекции, да прочистите организма си от токсините и мазнините, предизвикващи затлъстяването, и да забавите процеса на разрушаване на клетките, съпровождащ стареенето.

*Материалът е по извадки от книгата на д-р Питър Д’Адамо и Катрин Уитни "Правилно хранене според кръвната ви група" (4 Blood Types, 4 Diets - Eat Right for Your Type, Complete Blood Type Encyclopedia - Peter J. D'Adamo and Catherine Whitney).

Източник:edna.bg

Изпратено на 8/22/2012 от Анонимен. Прочетено 3619 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (259983)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51481)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34921)

4. Разширени вени (34838)

5. За да не се кривят детските крака (32635)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта