Здраве

Енергийните напитки

 

Днес енергийни напитки можем да си купим навсякъде. Според производителите, те могат да ни избавят от умората и сънливостта, да повдигнат общия ни тонус и да повишат работоспособността ни. Но лекарите имат различно мнение за тези “вълшебни” напитки.

Повечето енергийни напитки съдържат кофеин, който встъпва в качеството на стимулатор на жизнените сили, а много рядко - женшен и гуарана, които са източници на кофеина.

Една енергийна напитка (250-330 мл) съдържа количество кофеин, еквивалентно на чаша силно кафе. В състава на напитката почти винаги влиза и таурин (от 400 до 1000 мг на 300 мл), който е естествен продукт и се смята, че влияе положително на сърдечния мускул. За това обаче липсват достатъчно научни доказателства.

Енергийните напитки съдържат и аскорбинова киселина (витамин С), В1, В2, В3 и В12. Като цяло предназначението на напитките е да повишат жизнения тонус на организма. Замервания показват, че всъщност те се справят до 20-30% с такава задача.

Тауринът, който участва в прокарването на нервните импулси към мускулите и коензимът Q10, за който се смята, че помага на мускулната работа, също активизират организма. Тяхното съдържание в напитката е ниско и не предизвиква непредвидени реакции.

Като цяло може да се каже, че 1-2 енергийни напитки няма да навредят особено на младия здрав организъм. Каква ще е конкретната полза е друг въпрос и неговият отговор зависи от конкретното състояние и напитката, която се ползва.

Страдащите от диабет трябва да знаят, че тези напитки с малки изключения съдържат захар (от 8 до 10%).

Кофеинът действа като стимулатор: 100 мг кофеин стимулират умствената дейност, а повече от 200 мг – повишават сърдечно-съдовата издръжливост. За да се постигне този ефект обаче трябва да се изпият минимум 3 напитки, тъй като повечето от тях съдържат от 34 до 90 мг кофеин.

Такова количество обаче може да има и негативни последици – свръхвъзбуденост, повишено кръвно налягане и пулс, по-високо ниво на захар в кръвта.

Сами по себе енергийните напитки не могат да навредят на здравето, ако евентуалната им употреба и количеството е съобразено с индивидуалните особености.

Нежелателни последствия може да има при постоянното съчетаване на енергийната напитка с алкохол. Кофеинът повишава налягането, а в съчетание с алкохола този ефект се усилва многократно.

 

Източник: edna.bg

Изпратено на 7/6/2012 от Анонимен. Прочетено 2349 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (259983)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51481)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34921)

4. Разширени вени (34838)

5. За да не се кривят детските крака (32635)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта