
Яжте шоколад за здраво сърце
Може да избегнете сърдечните болести, рака и да засилите имунната си система, като хапвате шоколад, твърдят независими научни експерти. В кафявата сладост има 4 пъти повече флавоноиди, отколкото в чая. Веществата са естествени антиоксиданти и защитават срещу сърдечно-съдови болести, рак и разстройства в имунната защита, сочат проучвания.
В растенията са открити 4000 вида флавоноиди. Какаовите намаляват окисляването на лошия холестерол, неутрализират плаките, които запушват съдовете, и действат успокояващо върху вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, установили учените. “В 100 г натурален шоколад има 53,3 мг какаови флавоноиди, в млечния – 15,3 мг, а в 100 мл черен чай – 13,9 мг. Концентрацията на флавоноидите зависи от количеството на какаото.”
Учените сега проучват може ли веществата да пазят от хронични болести. В 40 г млечен шоколад има 400 мг флавоноиди, засякъл екипът на Дъглъс Терън от университета в Аризона. Толкова има и в чаша червено вино. Двойна (800 мг) е дозата им в натуралния шоколад. Те са много по-ефективни от вложените в хаповете с витамини, твърдят изследователите.
Мъжете, които редовно, но скромно, хапват шоколад и бонбони, живеят почти година по-дълго от връстниците си, които не си падат по омайната сладост, доказва проучване на 7841 завършили Харвард. Идеалната доза била до 3 шоколада или техния еквивалент в бонбони на месец, съобщава “Сайънс нюз”.
Над 600 вещества, които помагат на тялото да се бори срещу сърдечни болести, рак, стрес и ревматизъм, открил в какаото испански екип. Съединенията усилват имунната защита.
Американски научни изследвания опровергават още две широко разпространени твърдения за вредата от шоколада. Той не причинява акне и кариес, категорични са учените. Резултатите обаче са спорни, тъй като са финансирани от производители на лакомството, коментира Ройтерс.
Шоколадът е калоричен и мазен, предупреждават диетолози. 15 г млечен ви зареждат с 80 калории и 5 г мазнини. 1 супена лъжица какао обаче има само 20 калории и 0,5 грама мазнини.
Към шоколада се привиква, както към кокаина или алкохола. Кафявото изкушение действа на мозъка като марихуаната. Той е мек афродизиак. Влияе върху хормоналния баланс. Затова облекчава предменструалния синдром при жените.
Качва либидото при мъжете. Нямате настроение, гони ви депресия? Чувствате се като изстискан лимон? Хапнете от ухайната сладост. Тя намалява депресията и създава усещане за свръхчувствителност или еуфория, знаят лечители от векове.
Едва сега обаче научно се доказа, че съставките фенилтиламин и канабиноидни мастни киселини действат като наркотици. Мозъкът свиква с тях и ги иска.
За фенове на шоколада: www.virtualchokolate.com/chokolicclub/index.cfm
Рисковете: реални и мними
Пристрастяване.
Пристрастени към шоколада са 40% от жените и 15% мъжете, сочат данни за Европа и САЩ. Неговите химикали действат върху същите рецептори на мозъка, както наркотиците и стимулантите.
Безсъние.Изключително рядко.
Мигрена.
Тираминът в шоколада не води до главоболие, доказаха учени от университета в Питсбърг.
Сърдечни болести.
Бонбоните с много наситени мазнини качват холестерола в кръвта и увеличават опасността от инфаркт. Генни особености в усвояването на шоколада обаче определят при кого и дали това ще стане.