Полезни съвети
ЗАМРАЗЕНИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ СА ЗДРАВОСЛОВНИ
Обратно на някой общоприети мнения, замразените зеленчуци могат да изглеждат по-спарени и не толкова сочни, но са също толкова здравословни, както пресните, твърди в.”Гардиан”. Зеленчуците губят витамините си, само когато се варят – т.е. при температура над 100 градуса. При замразяване обаче, полезните витамини и вещества в тях се запазват. Същото важи и за изсушените зеленчуци и плодове.
ГРЕЙПФРУТ И АНАНАС НЕ ЗАСИЛВАТ МЕТАБОЛИЗМА
В много диети се включват грейпфрут и ананас, защото се смята, че активизират метаболизма – т.е. подобряват процеса на обмяна на веществата, в следствие на което не се трупат толкова килограми. Специалисти обаче твърдят, че това е абсолютен мит. Според тях няма храна, от която колкото повече ядеш, толкова повече отслабваш. Ако поглъщаш много калорични храни, независимо колкото и ананас ядеш, мазнините няма да изчезнат от само себе си.
ОТ ВЪГЛЕХИДРАТИ НЕ СЕ ДЕБЕЛЕЕ
Доста хора смятат, че от въглехидратите се пълнее много. Според в.”Гардиан” обаче, това не е така и е част от общоприетите митове за храните. Пълнее се от мазнините, не толкова от въглехидратите – стига естествено да се поемат в нормални и умерени порции и количества. Затова и според диетолози, хлябът не бива напълно да се изключва от диетите, понеже той не стои в основата на пълнеенето. По-скоро, ако не се яде, организмът се лишава от много полезни и важни за него вещества.