Здраве

Покачва ли се кръвното налягане от сирене и кашкавал


Сиренето и кашкавалът стават вкусни, след като “узреят”. При този процес аминокиселината тирозин, на която са богати всички млечни продукти, се трансформира от съдържащите се в млечната маса микроорганизми до биологичноактивното вещество тирамин.
Нормално тираминът се разгражда в чревната стена на неактивни съставки. Това става чрез ензима тираминоксидаза. Някои хора обаче имат относителен недостиг на този фермент. При тях биогенноактивното вещество тирамин “нахлува” в кръвта и може да предизвика нежелани реакции. Наблюдава се зачервяване на лицето, изпотяване, треперене и покачване на кръвното налягане до степен на хипертонична криза. Налице са главоболие и понякога гадене. Това състояние в медицината се нарича флъш синдром. То обичайно преминава от самосебе си за около половин час. Рядко главоболието е много силно- вследствие на повишеното кръвно налягане. Тогава се налага лекарска намеса.
Диагнозата се основава на характерната анамнеза- хипертонична криза, съпроводена с другите посочени вече симптоми, след консумация на сирене или кашкавал. Тези реакции са по- чести при екзотичните сирена от типа на рокфор, но могат да ги предизвикат и родните сирена и кашкавали.
Лечение най- често не се налага. Ако гаденето, главоболието и треперенето са много силни, трябва да се повика лекар. До идването му сложете краката на страдащия в топла вода, поставете напоена със студена вода кърпа на главата му и му дайте да изпие 1- 2 с.л. захар, разтворени в малко топла вода.
Хората, склонни към такива реакции, трябва да избягват зрелите сирена и кашкавали, както и други храни, богати на тирамин: бакла, червено вино, боза, бира, бирена мая.


Изпратено на 4/8/2002 от Анонимен. Прочетено 2182 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (262649)

2. Девет съвета за защита срещу рака (52757)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (36221)

4. Разширени вени (35953)

5. За да не се кривят детските крака (34646)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта