Здраве

Сезонът на тиквата е - възползвайте се!


Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. По хранителна стойност тя се изравнява с картофите. В зрелите плодове от най-добрите сортове тикви се съдържат до 10% захари и до 91% вода. Целулозата е около 1%, а киселини почти няма. От минералните соли преобладават калий и фосфор, не липсват също калций, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт и натрий. Високо е съдържанието на витамин С - 15мг на 100г, каротин - 2мг, В1, В2, РР. Колкото месестата част на тиквата е по-оранжева или яркожълта, толкова по-високо е съдържанието на каротин в нея. Тиквите от сорта мускатови (продълговати и тесни в средата, а в долния край - издути) по съдържание на каротин надминават даже морковите. Калиевите соли в сравнение с натриевите са в съотношение 675 към 1, което прави тиквата много подходяща храна при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания, съпроводени с отоци (усилва диурезата).
Поради незначителната киселинност и нежната целулоза тя е много полезна при заболявания на стомашно-чревния тракт и има леко слабително действие. Голямото количество пектин в тиквата оказва много благоприятно влияние при възпаление на дебелото черво. Тиквата е много полезна и при атеросклероза, тъй като пектинът спомага още и за изхвърлянето на холестерола от организма. Лесно усвоима, тя помага и за възстановяване след прекарана болест. Поради ниската й калоричност (около 17 калории в 100г) тя се препоръчва на хора с наднормено тегло и диабетици. Те могат да приемат дневно по 500г варена или 300г печена тиква. Тиквата се препоръчва при заболявания на бъбреците, черния дроб и жлъчката в продължение на месец-месец и половина, да се приема сутрин и вечер на гладно по 1 чаена чаша прясно изцеден сок от сурова тиква. Добре е при безсъние и неспокоен сън вечер преди лягане да се изпива чаша тиквена отвара с мед като успокояващо средство. Каша от настъргана тиква помага при някои екземи и изгаряния.
Изпратено на 10/16/2003 от Анонимен. Прочетено 3571 пъти.



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (259756)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51383)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34836)

4. Разширени вени (34761)

5. За да не се кривят детските крака (32364)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта