Хранителни алергии
Почти всеки днес страда от алергия към някаква храна. Лекарите обясняват това с повишената чувствителност на организма към едни или други хранителни продукти. Последните стават опасни поради необмислената намеса на химията в селското стопанство.
Най-често на алергена реагира стомашно-чревният тракт. В този случай се появява гадене, повръщане, разстройство на стомаха, дискомфорт. Често бива поразена кожата – появяват се обриви, По-рядко се наблюдава остра хрема, кихане, затруднено дишане, астма, мигрена.
Най-популярните алергени са млякото, яйцата, рибата, ябълките, цитрусовите плодове и орехите.
Яйцата. Чувствителността към тях е толкова висока, че печива, торти или сладкиши, в чието тесто е сложено яйце, могат да дадат силна алергична реакция. Твърдо сварените яйца и омлетът обаче по-рядко предизвикват алергия от рохките.
Рибата е чест източник на алергия. Може да се наблюдава задушаване само от миризмата и. Морската риба е по-силен алерген от речната. Известни са случаи на непоносимост към хайвер, скариди, раци и техните производни.
Месото рядко предизвиква алергия.
Сирената “Рокфор” или “Камамбер” също могат да предизвикват мигрена или копривна треска.
Ядките са най-силният алерген.
Зеленчуците и плодовете са потенциални алергени. Палмата на първенството тук държат домати, грах, лук, пъпеш, праскова, портокал, мандарина, лимон, малина, касис.
Специалистите смятат, че алергията към продукти възниква поради това, че стомашно-чревният тракт не се справя с преработването на излишъците от един или друг продукт. Ако имате алергия към определена храна, тя не е нужна на организма.
На всички пострадали от алергия се препоръчва диета:
1.При алергия към кокоши яйца са забранени дори блюда с малко съдържание на белтъци или жълтъци (салати с майонеза, кремове, сосове, пасти торти),т.е. всички продукти, в състава, на които влизат яйца или яйчен прах;
2.При непоносимост към млякото да се изключат от менюто млякото, сиренето, сметаната, всички млечни сосове, сладолед, пасти, торти, бонбони, шоколад, хляб от някой сортове.
“Лошите” свойства на зеленчуците и плодовете се намаляват при варене. Например вареният морков по-рядко дава алергия отколкото суровия. При алергия към пресни ябълки можете да ги замените с печени или компот от ябълки. Установено е, че алергията към мляко, яйца, плодове може с времето да се излекува, което не може да се каже за тази към ядки и риба.
Имайте предвид също, че даже чаша алкохол е способна да усили алергията към продукти.