Здраве

Хранителни алергии


Почти всеки днес страда от алергия към някаква храна. Лекарите обясняват това с повишената чувствителност на организма към едни или други хранителни продукти. Последните стават опасни поради необмислената намеса на химията в селското стопанство.
Най-често на алергена реагира стомашно-чревният тракт. В този случай се появява гадене, повръщане, разстройство на стомаха, дискомфорт. Често бива поразена кожата – появяват се обриви, По-рядко се наблюдава остра хрема, кихане, затруднено дишане, астма, мигрена.
Най-популярните алергени са млякото, яйцата, рибата, ябълките, цитрусовите плодове и орехите.
Яйцата. Чувствителността към тях е толкова висока, че печива, торти или сладкиши, в чието тесто е сложено яйце, могат да дадат силна алергична реакция. Твърдо сварените яйца и омлетът обаче по-рядко предизвикват алергия от рохките.
Рибата е чест източник на алергия. Може да се наблюдава задушаване само от миризмата и. Морската риба е по-силен алерген от речната. Известни са случаи на непоносимост към хайвер, скариди, раци и техните производни.
Месото рядко предизвиква алергия.
Сирената “Рокфор” или “Камамбер” също могат да предизвикват мигрена или копривна треска.
Ядките са най-силният алерген.
Зеленчуците и плодовете са потенциални алергени. Палмата на първенството тук държат домати, грах, лук, пъпеш, праскова, портокал, мандарина, лимон, малина, касис.
Специалистите смятат, че алергията към продукти възниква поради това, че стомашно-чревният тракт не се справя с преработването на излишъците от един или друг продукт. Ако имате алергия към определена храна, тя не е нужна на организма.
На всички пострадали от алергия се препоръчва диета:
1.При алергия към кокоши яйца са забранени дори блюда с малко съдържание на белтъци или жълтъци (салати с майонеза, кремове, сосове, пасти торти),т.е. всички продукти, в състава, на които влизат яйца или яйчен прах;
2.При непоносимост към млякото да се изключат от менюто млякото, сиренето, сметаната, всички млечни сосове, сладолед, пасти, торти, бонбони, шоколад, хляб от някой сортове.
“Лошите” свойства на зеленчуците и плодовете се намаляват при варене. Например вареният морков по-рядко дава алергия отколкото суровия. При алергия към пресни ябълки можете да ги замените с печени или компот от ябълки. Установено е, че алергията към мляко, яйца, плодове може с времето да се излекува, което не може да се каже за тази към ядки и риба.
Имайте предвид също, че даже чаша алкохол е способна да усили алергията към продукти.
Изпратено на 11/13/2003 от Анонимен. Прочетено 6335 пъти.
Изпратено на 11/23/2006 от valeria.
hi na vsi4ki az sa6to stradam ot ortikaria ili taka nare4enatakoprivna treska!!!ako me pitate tova e mnogo kovarna bolest i sled vsi4kotom hodene po bolnici,trqbva da se spazva dosta stroga dieta koeto e mnogo ma4itelno.mnogo gadna bolest.
Изпратено на 12/8/2003 от Ceci.
nadiavam se che tazi statia shte me prosvetli v oblasta na alergichnite bolesti i shte mi pomogne da napravia vajna krachka kum izlekuvaneto na maika mi,koiato strada v momenta ot koprivna treska!!!



за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2024 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел



8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (262269)

2. Девет съвета за защита срещу рака (52551)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (35978)

4. Разширени вени (35751)

5. За да не се кривят детските крака (34413)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта