Здраве

Трудно се навеждам

Трудно се навеждам.
Защо?

Не е задължително да сте в напреднала възраст, за да имате проблеми с кръста. Някой забелязват проблема при редовните си физически упражнения, други при елементарни опити да си завържат връзките на обувките. Спортуването също не ни гарантира безболезнено навеждане. Напротив, пресилването може да предизвика или да задълбочи проблема. Трудното навеждане засяга и двата пола, но се среща по често при мъжете. Ето част от по-важните причини.

! Преумора. Ако сте стоели прекалено дълго прави, логично е да сте претоварили кръста си. Когато обаче при обичайни натоварвания кръстът започне да ви боли и болката се засилва при сядане ли навеждане напред, вземете мерки. Ограничете фитнеса.

! Шипове. Остеофитоза. С възрастта се отлага калций по костите, при израстъците на прешлените – шипове. Резултатът е болезнено ограничение на движенията. Лечението е консервативно и оперативно. Необходима е рентгенова снимка и консултация с ортопед.

! Прищипване на гръбначните нерви - “дискова херния”. Болката е силна, отклонява се към хълбоците и краката, обикновено е от едната страна, но може и да е симетрична. Консултирайте се с невролог още при първите затруднения в движението. Не се оставяйте в ръцете на “чекръкчии”.

! Възпаления на ставите. Артрозите протичат с болка и ограничение в движението. Кръстът може да пострада при простуда, при някой вирусни заболявания, особено в по-напреднала възраст. Помагат пиенето на аспирин, други противовъзпалителни, които да щадят стомаха, загряващи компреси.

! Наднормено тегло. Най-баналната причина за трудно навеждане особено при мъжете е наднормено тегло и мастна тъкан в областта на пояса. Най-ефикасни са диетите. При хронична исхемична болест на сърцето рязкото навеждане може да повиши риска от инфаркт. Преглеждайте се периодично при кардиолог.

! Травма. Удари в областта на кръста също могат да затруднят движенията. В зависимост от засегнатите тъкани – мускули, кости, стави, сухожилия, кръвоносни съдове, травмите преминават за различно време. В първото денонощие от травмата е добре да слагате ледени компреси, след това – само топли, за да се разнесе евентуалният оток, който всъшност пречи най-вече на движението.

! Неудобно легло. Меките и отпуснати пружини на кушетката или дивана са изключително вредни, особено за хора с вече налични проблеми с кръста.

! Болки в бъбреците. Остри и хронични възпаления в бъбреците, камъни в тях водят до болка и ограничени движения. Консултирайте се с нефролог.

! Ниско кръвно налягане. Понякога не можем да се навеждаме напред заради силно главоболие, предизвикано от рязко спадане на кръвното. Мерете го редовно.
Изпратено на 5/12/2004 от Анонимен. Прочетено 15309 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/29/2013
Кога е идеалното време за чаша кафе

7/11/2013
Топ 7 съвета как да пазаруваме в кризата: по-здравословни храни за по-малко пари

11/22/2012
Най-често срещаните храни, причинители на алергии

11/15/2012
Диета при висок холестерол и триглицериди

11/9/2012
Защо не качвам тегло

1. Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота? (260134)

2. Девет съвета за защита срещу рака (51534)

3. Нелекуваната хрема води до синузит (34985)

4. Разширени вени (34875)

5. За да не се кривят детските крака (32782)

Защо ни се подува корема и имаме неприятно усещане за пълнота?

Мъртва кост на китката

Да преборим безсънието

За да не се кривят детските крака

Лечебните свойства на солта