Карфиолът и броколите защитават от рак
Включените в менюто карфиол и броколи намаляват риска от развиване на тежки форми на рак на простатната жлеза, показва изследване на специалисти от Националния институт по рака на САЩ и канадската организация за борба с онкологичните заболявания в Онтарио, съобщи научното издание Journal of the National Cancer Institute.
Учените са анкетирали и изследвали 1300 мъже с диагностициран рак на простатата. Оказало се, че честата употреба на зелени зеленчуци и най-вече на броколи и карфиол са довели до намаляване на вероятността от развиване на тежка форма на този вид рак.
При всекидневна употреба на блюдо с карфиол рискът от тумори намалял с 52%, а при употреба на същото количество блюда от броколи - с 45%.
Предишни изследвания показаха, че броколите и карфиолът съдържат вещества с противораково действие, но сега за пръв път бе установена връзка между консумацията на тези продукти и намаляването на риска от развиване на тежка форма на рак на простатата, съобщи ръководителката на изследването Виктория Кирш.
Кирш съветва в менюто на всички хора да се включват повече блюда от броколи или карфиол като профилактична мярка срещу развиване на рак на простатата.
Източник: yellow.bg