Лечебни напитки от коприва
Чай за закуска
Комбинирана билкова смес от равни части свежи листа от коприва и бреза – по 2 препълнени чаени лъжички, се залива с голяма чаена чаша вряла вода. Кисне 15 минути и се прецежда. Пие се по 2-3 чаши на закуска, неподсладен и поне 4 последователни седмици. Чаят действа пречистващо и успокоява стомашните болки.
Безалкохолно вино от копривени листа
Осем чаени лъжички нарязани на ситно свежи листа от коприва се заливат с един литър студена вода, оставят се да киснат на студено и след 8 часа се прецеждат. Към течността се прибавя сока на един портокал или лимон и се подслажда със захар. Съхранява се в хладилник. Пият се до две чаши дневно – при анемии, кръвозагуби, авитаминоза и за общо укрепване на защитните сили.
Вино от копривено семе
В един литър бяло вино се накисва изсушено узряло семе от коприва – 60г. (може купено от аптеката, предварително начукано). Оставя се да престои 10 дни на хладно и се разклаща от време на време. След прецеждането към настойката се прибавя 150 г. чист течен мед, разбива се докато медът се разтопи, запушва се в бутилки и се прибира в хладилника. Виното трае 1 месец и се пие по 1 до 3 ликьорени чашки дневно. Напитката е богата на витамин F и на вещества с хормоноподобно действие – помага при ранен климактериум и забавя склерозата.