За Всеки по Нещо

Kогато всичко става наопаки...


Има дни, когато ни върви от сутринта до вечерта и дни, когато всичко става наопаки! Защо?

Сигурно и на вас ви се е случвало вече доста често. Знаете наизуст от край до край какво точно трябва да направите. Но изведнъж нещо ви става: изхвърляте току що купената пържола в боклукчийската кофа и прибирате скарата за печене на месо на мястото й. Опитвате се да преминете на светофара на зелено, след като сте включили на заден ход. С всекиго от нас се случват такива неща – и после не можем да си обясним как сме могли да се провалим по такъв начин.
Учените твърдят, че всичко е заложено в мозъка ни. Ежечасно нашият мозък трябва да обработва огромен брой впечатления и да ги сортира. Всеки път той действа по един и същи начин. Определен мозъчен дял влиза в досег с други мозъчни дялове с помощта на вещества, пренасящи посланията, създава връзки между отделните центрове, свързва в структури, сходното по смисъл и издава команди до отделните части на тялото. Всичко това остава напълно скрито за нас, в повечето случаи, защото мозъчната дейност протича в подсъзнанието или е осъзната само отчасти. Щом веднъж сме задействали подобен процес в нашия мозък, той в повечето случаи заживява свой собствен живот. Протича целенасочено, дори и когато междувременно сме променили намеренията си и вече ни се иска да извършим нещо съвсем друго. В подобни положения може да стане така, че в главите ни да се задействат две различни програми, след което да изпаднат в сблъсък. Последствията: стига се до погрешни включвания и ние изпълняваме безмислени действия. Както беше описано в началния пример – изхвърляме пържолата в кофата за смет и слагаме скарата за печене на мястото й.
И все пак, подобни погрешни действия са рядкост. Защото в повечето случаи се коригират навреме от будното ни съзнание. Обаче: колкото по-прости са действията, колкото по-често сме ги изпълнявали в миналото, толкова по-голяма е опасността, че погрешните ни действия няма да бъдат открити.
Изпратено на 2/18/2004 от Анонимен. Прочетено 3514 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49581)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33638)

3. 30 полезни съвета (32662)

4. Чувствата и контролът над тях (22084)

5. Не позволявайте да ви използват! (17675)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет