За Всеки по Нещо

Историята на виното


Историята на виното датира откакто свят светува. То е възникнало едновременно с цивилизациите в страните от древния Среден Изток: Египет, Сирия, Палестина, Персия и Месопотамия. Независимо от многобройните версии за произхода му, във всички тях неизменно е замесена жена!

Една легенда разказва за персийския крал Джемшид и една от жените в неговия харем. Той толкова обичал грозде, че наредил да напълнят буркани с любимия му плод, за да го има по всяко време. Един ден кралят открил, че един от бурканите е ферментирал и гроздето вече не е така сладко, както преди. Затова той му залепил етикет, на който старателно написал “Отрова”. Същият ден една от жените му имала ужасно главоболие и решила да сложи край на страданията си, като се самоубие. Тя изпила част от съдържанието на буркана, и когато се събудила, настроението й било толкова приповдигнато и безгрижно, че пресушила и останалата част от течността. Смеейки се, тя споделила тайната си с Джемшид. Той веднага опитал странното питие и толкова го харесал, че решил да почерпи с него целия дворец.
Археологическите доказателства сочат, че родината на виното е Египет, но в действителност винарството било най-разпространено в древна Гърция. Оттогава любителите на виното го наричат “най-големия Божи дар”. Въпреки, че древните гърци му посвещавали цели поеми, то трябва да е било доста съмнително на вкус. Разреждали го с делви гореща вода и му прибавяли мед и смола на вкус. Ако искаме да бъдем честни, днес oмировият “нектар на боговете” вероятно щеше да ни се стори възсладичък...
С разширяването на гръцката империя виното достигнало до места като Сицилия, които днес са едни от най-известните лозарски райони. Древните гърци провъзгласили Италия за страна на виното. По-късно римляните също били запленени от него и разпространили все още несъвършената технология по правенето му из всички части на Римската империя. Впоследствие виното и хлябът оформили същината на християнската вяра.
Всички известни писатели са посветили свои произведения на този елексир на душата. Вергилий написал инструкции за лозарите: “Лозята обичат открити хълмове!”. Неговата препоръка се оказва вярна, защото най-добрата реколта се добива в районите на Рим и Неапол, в Сицилия, Венето и в долината Аоста. В древността виното било считано за такъв лукс, че мъжете, които се страхували да не намалеят запасите им от скъпоценната напитка, забранявали на жените си да пият от нея и изпращали товарни кораби на остров Елба и в Марсилия, за да донесат още грозде.
Виното е тясно свързано и с древната медицина. В началото на нашето хилядолетие в град Салерно било построено най-реномираното училище за лекари. Там учениците получавали следния съвет: Ако се чувствате зле след снощното пиянство, на сутринта пийте отново – това е най-доброто средство срещу махмурлук!”
Неостаряващ съвет :)))
Изпратено на 2/17/2004 от Анонимен. Прочетено 1933 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49618)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33671)

3. 30 полезни съвета (32692)

4. Чувствата и контролът над тях (22106)

5. Не позволявайте да ви използват! (17699)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет