За Всеки по Нещо

Да се предпазим от измръзване

Студът може да доведе до поражения на човешкия организъм. Спадането на телесната температура под определен минимум-около 15 градуса по Целзий-води до постепенно забавяне и спиране на жизнените функции и смърт.
Доста по-често се наблюдават ограничени измръзвания на части от тялото-долни крайници, горни крайници и части от лицето. Измръзвания се получават и при не много ниски температури, съчетани с повишена влажност, силен вятър и бърза смяна на външната температура. Тесните обувки и дрехи, които затрудняват кръвообращението са допълнителен рисков фактор, както и понежаването на защетните сили в резултат на преумора, глад заболявания и други.
В началото се наблюдава така нареченият "скрит период" на измръзването, където крайникът е блед, нечувствителен, със студена кожа. Пострадалият не изпитва болка и му липсва усещането за допир. Краката са вдървени при ходене.
При затопляне на измръзналия участък се появява силна режеща болка и, според тежестта и дълбочината, оток, зачервяване, образуване на мехури, пълни с кръвениста течност и загиване на отделни пръсти или на цялото стъпало.
Най-важна е грижата за топли и сухи крака, носене на широки удобни обувки, чорапи и ръкавици.
Обувките в никакав случай не бива да се сушат на висока температура-печка, радиатор или открит огън. От това кожата им се променя и по-лесно пропуска влагата.
действието на алкохола е измамно. Първоначалното затопляне е в резултат на разширените периферни кръвоносни съдове, които засилват загубата на вътрешна топлина и в крайна сметка води до измръзване.
Как трябва да се постъпи при изръзване:
-първо трябва да се премахнат мокрите дрехи и обувки и да се сменят със сухи.
-дават се топли подсладени напитки без алкохол.
-при наличие на топло помещение, пострадалият се транспортира до него и тогава може да се започне постепенно затопляне на измръзналия крайник.
Започва се с потапянето му в хладка вода(35-36 градуса по Целзий), в която е поставен и някакъв дезинфектант(риванол, йодасепт, калиев перманганат, може и обикновен сапун). Постепенно температурата на водата се повишава като този процес продължава до затоплянето на крайника и трае не по-малко от 30-40 минути.
Широко разпространеният метод за затопляне на измръзналото място чрез разтриване със сняг води до задълбочаване на пораженията в тъканите.
Правилно взетите мерки в този период водят до подобряване на резултатите на по-нататъшното лечение, което трябва да се проведе в специализирано болнично заведение.
Изпратено на 2/22/2006 от Little_anchoavp at mail dot bg. Прочетено 6486 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/27/2013
Как да се държим на масата. Първа част

7/11/2013
Преобразете дома с минимални средства

11/9/2012
Съвети за подготвяне на автомобила за зимата

9/13/2012
Следваканционна депресия

5/17/2012
Нека бъдем по-щастливи

1. Името издава качествaтa на личността (49394)

2. За всяка жена и нейното самочувствие (33476)

3. 30 полезни съвета (32514)

4. Чувствата и контролът над тях (21940)

5. Не позволявайте да ви използват! (17554)

Кафе

Името издава качествaтa на личността

30 полезни съвета

Страдате ли от безсъние?

Как да забогатеем от Интернет