Четете ли етикетите?
Коя е най-важната информация от етикета на един продукт.
1. Тегло
Информацията за това, колко тежи един или друг продукт е първото, на което трябва да обърнете внимание при покупка. Не само защото ще прецените дали съотношението цена - тегло е разумно, но и защото приетите калории са в пряка връзка с това, какво количество от нещо сте консумирали.
2. Калории
Следващото, на което трябва да обърнете внимание, са калориите. Препоръчителната дневна норма е 2000 ккал. При продукти, които не са основно хранене, се препоръчва съдържанието да не надвишава 200 ккал.
3. Мазнини
Важно е не само да се установи количеството мазнини в продукта, но и какви са тези мазнини. Продуктите почти не трябва да съдържат наситени и хидрогенизирани мазнини, тъй като те способстват за повишаването на нивото на “лошия” холестерол. Избирайте продуктите така, че те да не съдържат повече от 3 гр наситени мазнини и 0 гр хидрогенизирани.
4. Натрий
Препоръчително е на ден да не се употребява повече от 2300 мг натрий (сол), тъй като в противен случай може да има негативно влияние върху кръвното ви налягане, в посока нагоре. Старайте се да избирате продукти, които не съдържат повече от 500 мг сол.
5. Захар
Учените до ден днешен не са единодушни по отношение на дневната норма захар, затова най-добре следвайте принципа: колкото по-малко, толкова по-добре. Когато четете етикета, имайте предвид, че такива въглехидрати като млечната захар и фруктозата, се усвояват бавно от организма, а наличието им прави продукта по-полезен, отколкото захарта, сама по себе си.
6. Вещества
Колкото е по-кратък този списък, толкова по-добре. Това говори, че продуктът съдържа по-малко изкуствени съставки. Ако списъкът е дълъг, първите 3-5 вещества от него се явяват основни и формират представата за продукта като цяло.
Източник: tiabg.com