Студът, който топли и през зимата
Хладилник и фризер купувайте с перспектива, защото те спасяват домакините от бурканената робия.
Представяте ли си живота без хладилник? Невъзможно е да се справите със съхранението на продуктите, да се лишите от удоволствието на изстуденото питие, да програмирате деня си без този задължителен домакински уред.
Та какво трябва да знаете преди да купите хладилник или фризер?
Търсете хладилник от новата генерация. Това означава върху него да има надпис - "Произведен без CFC" /фреони/. Вече всички знаят, че фреоните разрушават озоновия слой. Достойнствата на хладилника се оценяват най-често по неговата вместимост. Има и други показатели,които са не маловажни. Това са устройството за саморазмразяване, вътрешното разпределение, разходът на енергия. Все повече се харесват комбинираните уреди - хладилник и фризер.
Фризерът е на път да ни избави от традиционната робия - приготвянето на зимнина.
Когато избирате фризер, добре помислете какво искате да съхранявате в него. А след това от кой тип ще ви е най-удобен - ракла или вертикален с чекмеджета. А и не всички замразяват еднакво. Знаете ли например какво се крие зад звездичките, изрисувани на хладилната камера или на фризера?!
* - Охлажда до минус 6 градуса. Продуктите могат да се съхраняват до 1 седмица.
** - Охлажда до минус 12 градуса. Продуктите могат да се съхраняват до 1 месец.
*** - Охлажда до минус 18 градуса. Продуктите могат да се съхраняват до 1 година.
**** - Охлажда до минус 24 градуса. Продуктите могат да се съхраняват до 1 година.
Не е маловажно също и къде ще сложим уреда. Естественото му място е в кухнята защото той е един от основните елементи в обзавеждането й. Трябва да имате достатъчно пространство за да отваряте спокойно вратата му. Не трябва да е в близост до печката или други подобни уреди, а освен това и далеч от преките слънчеви лъчи. Хубаво е, ако имате и фризер, и хладилник да са един до друг. Не забравяйте за въздушната вентилация на тези уреди - не долепяйте гърбовете им плътно до стената. И много важна е нивелацията.