Семейство

Стресът на родителите разболява децата

Силният стрес уврежда общото здравословно състояние на възрастните, но предразполага децата им към различни заболявания.
Наскоро проведени изследвания показват, че децата на стресирани родители боледуват много по-често.
На всички е известно, че стресът влияе на здравето на човека, като го поставя в сериозен риск от сърдечно-съдови и други заболявания. Сега става ясен и фактът, че психическото здраве на родителите оказва изключително голям ефект върху психическото здраве на собствените им децата.
Учените от университета Рочестър в Ню Йорк помолили родителите на около 170 деца на възраст между 5 и 10 години да наблюдават здравословното състояние на децата си в продължение на три години. Когато децата им не се чувствали добре, родителите трябвало да записват симптомите и да мерят температурата им.
На всеки шест месеца самите родителите били подлагани на тест, който да установи степента на психическото им здраве, нивото на тревога и депресия.
За времето на изследването били констатирани повече от 1000 заболявания при по-малките деца, които не се чувствали добре и проявявали симптоми предимно през зимния период.
За сметка на това, анализите показали диспропорция между степента на заболеваемост от настинка и грип (в това число и възпалителни процеси) сред децата, чиито родители преживяват силен стрес.
Научният екип измерил нивото на имунитета на подрастващите и открил, че децата на стресираните родители показват по-висока имунна активност - сигнал за борба с инфекциите.
Това е в пълен контраст със състоянието на самите родители, които показват слаба имунна система.
Учените заключават, че е необходима повече работа върху факторите, криещи се зад податливостта към инфекции.
Д-р Дейвид Джесъп, експерт по състояние на стрес и имунна система в университета в Бристол, смята, че изследването не е достатъчно голямо и предизвиква повече въпроси, отколкото отговори. Предишни изследвания показват, че стресът по време на бременността повишава риска от преждевременно раждане. Високото ниво на стрес-хормони в утробата може да има дълготраен ефект върху умственото развитие на детето, което в най-добрия случай показва коефициент на интелигентност по-нисък от средния. Децата на родителите с честа депресия и стрес са хиперактивни, имат емоционални проблеми, не правят това, което се иска от тях и също страдат от стрес.

Източник: letsgym.com

Изпратено на 10/15/2008 от Доротея Христова. Прочетено 2284 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2020 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10868)

2. Спирачки на мрънкането (8570)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (7872)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (6891)

5. Децата и семейството (6271)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота