Семейство

Семейството

Семейството (независимо дали е узаконено или не) се е доказало през вековете като най-ефективната градивна социална единица. Членовете на едно семейство си помагат солидарно, без да се очаква пряка лична печалба.
По принцип семейството е изградено от двама души и децата им, но много често то е придружено и от родителите на двойката дори и от други близки роднини. Много хора смятат, че родово общинския строй е отживелица, но грешат- семейството се променя с развитието на човека. Няма нищо по-силно и по-хубаво от това да имате близки отношения с роднините си. Вярно е, че не всички се харесват на 100%, но това не трябва да пречи на това поне да се уважават.
Възпитанието и изграждането на всеки като личност в повечето случаи започва от семейството (разбирай всички роднини), тук се "полагат основите". Децата по принцип не трябва да се глезат много и колкото повече растат, толкова повече те трябва да се учат на труд, включително и физически, не трябва да им се насаждат суеверия и страх. Децата трябва да се учат на същността на нещата и техните свойства, за да ги осмислят. Трябва да се учат на самозащита и да преценяват опасностите (въобще ситуацията). Те трябва да имат уважение към другите хора особено към преподавателите и когато бъдат наказвани от тях никога при никакви условия да не се спори с преподавателя пред детето.
Много хора си мислят, че децата им са или свръх надарени или нещо им има, и така и в двата начина прекаляват с влиянието и грижите си над тях, което в последствие може да създаде предпоставка за развитието на различни психологични и физични нежелани прояви.
Децата трябва да имат известна свобода. Споровете пред тях трябва да се избягват колкото може повече. Трябва да се учат на чистота и ред. Би било добре да им се иска мнението за важни семейни проблеми още от малки, така се приобщават към семейните дела и са по-отговорни. Много е необходимо децата да имат свободна мисъл, не е задължително да се съгласяват винаги с вас. Важно е те да имат взаимодействие с връстници . С грижите към тях не трябва да се прекалява. Честия досег с естествената природа е желателен. Трябва да се научат да я пазят.
Помнете: не трябва да се прекалява с нищо, трябва да има баланс!

Източник: malkitaini.com

 

Изпратено на 10/17/2008 от Доротея Христова. Прочетено 2300 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2019 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10466)

2. Спирачки на мрънкането (8042)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (6829)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (6369)

5. Децата и семейството (5865)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота