Семейство

Количка, кошница, кенгуру или слинг – кое и кога да ползвате?

За различните възрасти на бебето и различните поводи се нуждаете от различни приспособления за носене на детето. Кое обаче да изберете – количка, кошница, кенгуру, слинг? Кое е по-добре и удобно за вас и вашето бебе?

Количка
Количката е удобна по отношение на това, че не се налага да носите детето – нещо, което често води до болки в кръста и ръцете. Също така количката побира всички онези неща (биберони, шишенца, играчки и т.н.), необходими за едно бебе, поради което е особено подходящо решение за дълга разходка с новородено бебе. Недостатъкът на тези големи колички е, че са трудни за придвижване заради габаритите им – по-неудобни са при слизане и качване по стълби, тротоар или асансьор, както и са неудобни при ползване на градски транспорт. Ако обаче се придвижвате по-често с кола, заложете на по-малката, лесна за сгъване и практична количка, а също ще ви е необходима кошница (за возене на малко бебе в колата) или бебешка седалка (за-по голямо бебе). Компактните малки бебешки колички са удобни за придвижване, доста маневрени са, а спортните колички с големи каучукови гуми и амортисьори са предпочитани от майки, които искат например да тичат с бебета си в парка.

Кошница
Кошницата е подходяща за новородени бебета, достатъчно малки и леки, за да бъдат носени на ръка. Кошницата е удобна, ако искате да отскочите до магазина, а няма на кого да оставите бебето си или за една шопинг обиколка по магазините. Тя е необходим аксесоар и за возене на малки бебета в автомобил. Подходяща е за новородени до 12-месечни бебета. Кошниците имат и ограничение за килограмите – обикновено от 0 до 13 килограма.

Кенгуру
Кенгуруто е удачно за по-отраснали бебета, които вече сами могат да държат главичката си стабилно изправена. Тоест слингът е подходящ за бебета от третия месец нататък до навършване на годинка – годинка и няколко месеца, тъй като бебето вече става прекалено голямо за носене в кенгуру. Хубавото при кенгуруто е, че бебето е близко до майката и се чувства на сигурно място. Но кенгуруто не е удобно за дълга разходка, тъй като е уморително както за майката, така и за бебето. Детето трябва да седи с лице към майката, а това никак не се нрави на много бебета. Обръщането на бебето, така че да гледа напред обаче, не е особено удобно, защото формата на кенгуруто е такава (зависи от кенгуруто), че бебето да седи с лице към майка си. От лекарска гледна точка кенгуруто не е подходящ за продължително носене на бебето, тъй като това може да се отрази негативно върху неукрепналия гръбначен стълб и седалище на детето, които се напрягат при носене в кенгуру, а крачетата му нямат опора.

Слинг
Все повече жени започват да предпочитат слинга пред кенгуруто като средство за продължителна разходка с бебе, тъй като то застава в естествена и удобна поза. При него бебето се поставя странично, като ви обкрачва, близко е до вас, което го кара да се чувства спокойно, а и има възможност да гледа какво се случва около него. Слингът също е удобен, защото можете да поставите бебето в легнало положение, ако заспи, а слингът играе ролята на люлка. Особено подходящ е и за дискретно кърмене на обществено място . А т.нар. дълъг слинг шал ви дава възможност да носите бебето на двете рамена, което разпределя тежестта, както и да сте с две свободни ръце. За разлика от кенгуруто, в този слинг могат да се носят новородени до 3-4 годишни деца (по желание на майката). Има още къс слинг, слинг с халки или такъв, който се стяга чрез възел. Те са по-лесни са слагане, но пък с едната си ръка трябва да придържате бебето. Недостатък е също, че тежестта на детето пада само върху едното ви рамо.

Снимки: bebcho.bg, слинг.нет

Изпратено на 1/25/2012 от Анонимен. Прочетено 3735 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10992)

2. Спирачки на мрънкането (8724)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (8112)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7011)

5. Децата и семейството (6379)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота