Семейство

Какво трябва да знаете за вашия тийнейджър

Тийнейджърските години са тежки – за родителите и за хлапетата. Дори да сте в добри отношения с вашия син/ дъщеря тийнейджър, добре е да си спомняте колко бурни, пълни с разочарования и вълнения години сте имали и вие. През тези 6 години светогледът на човек се мени постоянно. Затова трябва да знаете някои неща за хлапето си тийнейджър, за да можете да го разберете и да общувате помежду си.

Нуждата от лично пространство
Когато ние с вас бяхме деца, преди Facebook, родителите ни също се тревожеха за това с какви хора се срещаме. Днес причините за притеснение са значително повече, но преди всичко не забравяйте, че детето ви има нужда от лично пространство. Вместо да го следите и да надничате в тайните им места, седнете и поговорете и чрез разговор разберете нещата, които ви интересуват. Например, станете му приятел във facebook.

Вслушвайте се
Всеки тийнейджър има нужда от някого, който да го / я изслушва, и това е добре да бъде родител. Невинаги се получава, разбира се, защото има и неща, които той / тя едва ли се чувства удобно да ви споделя. Със сигурност биха предпочели и да няма лекции от ваша страна. Вместо винаги да опитвате да оправите проблема, понякога просто слушайте. Детето ви може и да не иска съвет, а просто да има нужда да излее това, което е събрало в себе си.

Тайните гаджета
Много тийнейджъри крият факта, че си имат гадже. Може и да казват, че излизат с приятели, докато всъщност прекарват време с гаджето, защото не им е позволено да излизат по срещи. Да се лъже не е правилно, но тук може да направите компромис. Може да позволите излизане на срещи по двойки заедно с други деца.

Криене на лоши оценки
Първият инстинкт на детето ви е да скрие по-слабото си представяне, за да не ви разочарова. Трябва да му покажете, че временните спадове и залитания са нещо, към което ще подходите с разбиране и няма проблеm, стига да полага усилия, за да не допуснeслабите оценки да се превърнат в редовни.

Разговорът
Е, очаквахте го. Рядко истината се намира в тв предавания или филми. Детето ви най-вероятно мрази да говори за секс с вас. Не защото той или тя прави нещо по въпроса, но когато започнат да се сблъскват с нещо ново, се притесняват да го обсъждат с родител. Когато дойде време за Разговора, опитайте просто да дадете съвет, а не да изнасяте лекция или по-лошо – да изкопчвате подробности от хлапето.

Не сравнявайте
Когато имате повече от 1 дете, това е важен момент. Не трябва да ги сравнявате едно с друго. Може да накара някое от тях да се почувства отблъснато, което ще се прояви в ужасно поведение.

Главоблъсканицата с възрастта
Трябва да се постоянни в позицията си. Не му казвайте „Почти на 18 си, време е да започнеш да се държиш като възрастен”, когато прави нещо незряло, а после „Не може да правиш това, защото си само на 17”, когато иска да направи нещо твърде зряло. Това обърква, но и разочарова. Затова си подберете правила подходящи за възрастта и се придържайте към тях.

Доверието
Понякога просто трябва да се доверите на хлапето си. Дори да чувате как приятелите или обкръжението му пият, пушат, употребяват наркотици или имат леко поведение и т.н., и това да ви тревожи, че вашето дете също прави тези неща, не можете да се опирате на подозрения в действията си. Ако то винаги е било надеждно и не ви е дало причина да спрете да му вярвате, то приемете по-добрия вариант.

Източник: zajenata.bg

Изпратено на 3/1/2012 от Анонимен. Прочетено 2904 пъти.за нас | контакти | реклама | полезни връзки | RSS новини
 
Copyright (c) 1999 - 2021 Triada Soft Ltd
 

 

търси

в раздел8/16/2013
Как да отговаряте на сериозните детски въпроси

7/11/2013
Оптимизмът е разрушителен за брака

11/12/2012
Първи дни с бебето! Можем ли всичко сами?

7/13/2012
Не бъдете обсебваща майка

6/20/2012
Златни правила в събирането на багаж

1. Ревност и съперничество между децата в семейството (10992)

2. Спирачки на мрънкането (8724)

3. Как да отговаряте на сериозните детски въпроси (8112)

4. Слушай, започваме! Когато стигнем до края на приказката, ще знаем повече, отколкото знаем сега... (7011)

5. Децата и семейството (6379)

Дете левичар

Ревност и съперничество между децата в семейството

Драма ли е разводът в зряла възраст?

Чудото на живота